Wat moet ik nou betalen?

Hoera! Ik ben er weer. Helaas nog niet 100% hersteld, maar ik voel me goed genoeg om weer even een blogje te schrijven. Want och wat heb ik mij beroerd gevoeld. Na een week griep begon ik weer aardig op te knappen en mijn eetlust kwam weer lekker terug. Helaas voor mij begon op dat moment een flinke keelontsteking op te komen en kon ik alsnog niks eten door de pijn. De eerste antibiotica sloeg niet aan, maar gelukkig had ik met de tweede meer geluk. En wat kan een keelontsteking je dan ziek maken. Ik at niet, dronk miniem en zelfs slikken lukte haast niet. Niet echt een pretje dus. Maar, ik voel me ondertussen alweer stukken beter en heb weer genoeg energie om over dingen na te denken. Vandaag: wat betaal ik nou voor die medicijnen?

Naar de dokter
Nederland heeft een erg mooi systeem van huisartsen. Voel je je niet goed, is de huisarts de persoon om naar toe te gaan. Die kan je een pilletje geven of doorsturen naar iemand die er meer verstand van heeft. Een heel toegankelijk principe en wordt ook volledig vergoed door je ziektekostenverzekering. Tja… die arts wel. Maar de pilletjes die hij of zij je voorschrijft niet. En om eerlijk te zijn snap ik er niks van.

De eerste pilletjes:
De eerste pilletjes die ik kreeg was een antibiotica kuur. En eenmaal bij de apotheek moest ik €9,54 betalen. Ik dacht dat dit wel verzekeringswerk zou zijn, maar te ziek om er over na te denken, gewoon maar betaald. Helaas werkte deze pilletjes niet, dus opnieuw naar de dokter.

Recept twee
Recept twee waren nieuwe pilletjes en pijnstilling in de vorm van ibuprofen. Aan de balie kreeg ik twee doosjes. Ik stond te wachten om te betalen, maar dat hoefde niet. Het wordt doorgestuurd naar de verzekering. Huh? Naja, het zal wel. Nog steeds te ziek om mij er druk over te maken.

Wat moet ik nou betalen?
Omdat ik weer beter ben, heb ik ook de energie om uit te zoeken hoe het nu zit.
In Nederland is namelijk vastgesteld wat een pilletje mag kosten en wat dus vergoed wordt door de zorgverzekering. Is dit bedrag hoger, dan moet je dit zelf bijbetalen. Direct in de apotheek. Vandaar dat ik dus voor het eerste pilletje bij moest betalen.

Maar we zijn er nog niet
We zijn er nog niet bij de kosten van de pilletjes. De apotheek moet namelijk ook wat verdienen. Zogenaamde terhandstellingskosten. Dit is ongeveer €6. Krijg je een medicijn voor het eerst of heb je het in de afgelopen 12 maanden niet gekregen, dan komen er nog kosten bij voor eerste terhandstelling. Dit bevat de uitleg, controle dat de medicijnen niet met elkaar conflicteren etc. Deze eerste terhandstellingskosten zijn ook ongeveer €6.

Wat verwacht ik nu aan kosten?
De pilletjes van recept 1 kosten €15,89. Daarvan wordt €6,35 vergoed en moest ik €9,54 in de apotheek aftikken. Dit was de eerste keer dat ik deze medicijnen kreeg, dus ik verwacht €12 terhandstellingskosten. Totaal: €27,89 waarvan €9,54 al betaald is in de apotheek.

Voor recept 2 waren de kosten €4,07 en €2,35. Ook hier verwacht ik €12 apotheekkosten. Wellicht dat dit hoger uitvalt, omdat ik nergens terug kan vinden of de terhandstellingskosten nu per recept of per pilletje gelden. Ik ga maar even van het meest gunstige uit. Recept 2 koste dus €18,42.

Snappen jullie hem nog?
Volgens mij lukt het nog redelijk om het overzicht te behouden. Maar waarom nou zo moeilijk. Ik krijg namelijk nu alsnog via mijn zorgverzekering twee rekeningen. Eén voor recept 1 en één voor recept 2. De medicijnen vallen namelijk binnen het eigen risico. Nu is dit vooral voor recept 1 raar. Een deel moet ik betalen in de apotheek en een deel via de zorgverzekering. Waarom kan dit nou niet gewoon allemaal centraal? Alle recepten van de dokter worden voorgeschoten door je zorgverzekering. Vervolgens krijg je een rekening van de zorgverzekering met drie kopjes: “kosten medicijnen vergoed”, “kosten medicijnen niet vergoed” en “kosten apotheek”.
Vervolgens wordt het vergoede deel verrekend met het eigen risico en kunnen ze er een mooi overzicht van maken wat er nu betaald wordt door de verzekering en wat je zelf moet betalen. Dat maakt het allemaal wat overzichtelijker. Want ik vind het toch wel heel raar dat ik een deel in de apotheek af moet tikken en een paar weken later de rest via de zorgverzekering.

10 gedachten over “Wat moet ik nou betalen?”

  1. Ik snap die apotheek wel, zou mijn geld ook gelijk willen zien ipv wachten op de verzekeringsmaatschappij 🙂 Maar je hebt wel een punt, alles centraal vanuit de verzekeringsmaatschappij zou wel mooi zijn (of gelijk bij de apotheek, beetje om het even).

    Jij nog zin om te komen buurten op 17 Juni in Utrecht bij de volgende meetup?

    Beantwoorden
    • Tja, ze moeten voor een deel toch al wachten op de verzekeringsmaatschappij, dus of dat nou voor het hele bedrag is of voor een deel maakt dan denk ik ook niet uit… Het maakt het gewoon voor de patiënt een stuk overzichtelijker…

      17 juni? wat is dat voor meetup? Stuur anders even een persoonlijk bericht naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

      Beantwoorden
      • Toch zou ik als apotheker mijn cashflow zo positief mogelijk willen houden, dus graag betalen in de winkel! Maar voor jou als consument maakt het idd niet uit.

        Heb je net een mail gestuurd met details. Voor meer details zie onze blog post van afgelopen woensdag.

  2. Ja, het zit best ingewikkeld in elkaar. Maar je rekent 12 euro voor pil 1, en weer 12 euro voor pil 2, dat is te hoog hoor, voor elk is het 6 euro.
    Raar systeem, en toen het werd ingesteld hebben de apothekers er flink aan verdiend, want toen mochten ze dat berekenen voor elke voorgeschreven medicijnen. Mijn man gebruikt al jaren flink veel, verschillende medicijnen, heeft nooit uitleg gekregen van de apotheker en de specialist zelf bekijkt of medicijnen wel of niet samen mogen gaan, maar hoppa, voor elk medicijn mocht opeens 6 euro worden berekend.
    Natuurlijk is het de taak van de apotheker om controle uit te voeren of medicatie bij elkaar kan, maar als het goed is controleert je arts ook al, voordat hij/zij een medicijn voorschrijft, of dat samen kan gaan met eventuele andere medicatie die je gebruikt.
    Zelf ben ik allergisch voor penicilline (is dodelijk voor mij) en toch schreef de ha een paar jaar terug een medicijn voor tegen longontsteking, wat penicilline bevatte, en de apotheker had het ook al klaar liggen.E ven bij het ophalen gevraagd of het penicilline bevatte, ja dus! Best slordig, vind je niet?!

    Beantwoorden
    • Helaas moet ik waarschijnlijk dus wel 2x 12 euro betalen, omdat het gaat over twee verschillende recepten (een van maandag en een van donderdag) en beiden om nieuwe medicatie. Het is dus 6 euro voor het uitleveren en 6 euro omdat het voor het eerst uitgeleverd wordt. Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat de rekening nou precies gaat worden.
      Inderdaad best slordig dat het in je apotheek nog niet goed ging. Zorg in ieder geval dat het bij ze in het systeem staat, want dan controleren ze er extra op.

      Beantwoorden
      • Staat genoteerd in het systeem, als de ha het scherm opent staat er boven in beeld een grote rode balk met de tekst dat ik allergisch ben voor penicilline. Maar dan kan het toch nog mis gaan blijkbaar.

  3. Ik kijk mede hierdoor altijd het recept na: voor vb. ibroprufen kun je ook prima naar de drogist en daar betaal je dan een stuk minder voor hetzelfde medicijn. Ook had ik laatst een pijnstiller voorgeschreven gekregen, die exact dezelfde werkzame stoffen bleek te bevatten als Aleve, maar wel 4x zo duur was! Dan zijn zo’n snelle check en tripje naar de drogist een gemakkeljike besparing vind ik.

    Beantwoorden
    • Dat is heel slim en een goede bespaarmethode! Nu was ik zelf te ziek om me daar op dat moment iets van aan te trekken. Ibuprofen is namelijk ook gewoon in de drogist te krijgen. Hoewel ik het nu wel in een wat hogere dosis kreeg en oplosbaar in water, zodat ik het ook wat makkelijker binnen kreeg. En verder kan ik mij de vorige keer niet heugen dat ik zo ziek was dat de dokter mij er iets voor voor moest schrijven, dus gelukkig gebeurt het mij ook vrijwel nooit.

      Beantwoorden
  4. Ik denk dat vooral de zorgverzekeraar het handiger vindt dat het deel wat niet vergoed wordt alvast in de apotheek is afgerekend. Als de zorgverzekeraars dat allemaal moeten voorschieten en terugvragen van de patiënt, moet de verzekeringspremie weer omhoog, omdat niet iedereen dat netjes en tijdig zal terugbetalen…

    Anja, de huisarts is vaak niet op de hoogte van alle medicatie die iemand gebruikt, en de apotheker is bij uitstek de deskundige die weet of medicijnen samengaan. Een huisarts heeft lang gestudeerd, maar in die studie maar een maand iets geleerd over wisselwerking tussen geneesmiddelen. Een apotheker heeft specifiek daarvoor juist jaren geleerd.
    Zoals je zelf al zegt heeft zowel je huisarts als je apotheek de controle op de penicilline gemist. Ik neem aan dat ze het beiden al wisten, omdat je het bij inschrijving bijvoorbeeld gemeld had? Een dubbele controle is nooit weg.

    Die zes euro werd niet opeens extra berekend. Het was er altijd al, maar het zat gewoon in het tarief, je had er als patiënt geen zicht op wat de medicijnkosten waren en wat de afleverkosten. Ook die zes euro extra bij de eerste terhandstelling bestond al.

    Beantwoorden
    • Zoals ik hierboven al schreef, er verschijnt een dikke rode balk bovenin het scherm als de ha het scherm opent van mijn dossier. En ik heb een apotheekhoudend ha, wat betekent dat apotheek bij de ha in hetzelfde pand zit en met hetzelfde systeem werkt. Ik heb het nagevraagd, en ja, ook de apotheker krijgt die rode balk in beeld.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.