Geld maakt gelukkig

Jawel, het is officieel: Geld maakt gelukkig. Natuurlijk roepen we allemaal altijd: “Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld”. Dit blijkt dus niet helemaal te kloppen. Er is ondertussen onderzoek gedaan, welke afgelopen week is gepubliceerd. En gemiddeld geeft rijk Nederland (welke per huishouden meer dan een miljoen bezit) hun leven toch echt een hoger cijfer dan de rest. Hoe zit dat nou precies en hoe kan jij er nou voor zorgen dat ook jij wat gelukkiger wordt?

Miljonairs genoeg!

Nederland telt maarliefst 115.000 miljonairhuishoudens. Met zo’n 7,8 miljoen huishoudens is dat zo’n anderhalf procent. Gemiddeld bezitten ze 3 miljoen en geven hun leven een 8,1.
Dat is behoorlijk wat! Het artikel gaat gelukkig nog wat verder.

Wat geeft de rest van Nederland als gelukscijfer

Daar gaan we al relativeren. De rest van Nederland geeft zichzelf een 7,7 wat betreft gelukkig zijn. Dat is slechts 0,4 lager. Helemaal niet zo erg dus als je geen miljonair bent. Grote kans dat je gemiddeld genomen nog steeds behoorlijk gelukkig bent. Wel spelen er een aantal aanwijsbare zaken mee die het geluk bepalen. Ben je bijvoorbeeld in goede gezondheid? Rook je? Heb je een partner? En hoe ben je aan al die miljoenen gekomen?

Gemiddeld genomen doen miljonairs het net iets beter…

Ja, niet allen op het gebied van geld doen ze het beter dan jij en ik… Ook zijn ze gemiddeld genomen gezonder, roken minder, hebben vaker een relatie en ga zo maar even door. Alsof hun leven iets meer meezit. Maar is dat dan wel zo? Al eerder heb ik de gelukscurve in combinatie met geld genoemd. Daaruit blijkt dat hoe meer geld je hebt, hoe minder snel je je gelukkig voelt. Voor iemand die geen miljonair is, is €100.000 extreem veel geld en kan je opeens heel veel gelukkiger maken. Kijk je echter naar iemand die inderdaad al die 10 miljoen heeft, is €100.000 opeens een stuk minder in verhouding. Die wordt daar niet net zo veel gelukkiger door dan de niet miljonair.

Waar komt het geld vandaan

Wat misschien nog wel een van de belangrijkste punten is, is de afkomst van het geld. Zo kan het oud geld zijn (geld wat al in de familie was en wat jij hebt geërfd). Of misschien heb je wel een miljoen gewonnen? De laatste optie is natuurlijk dat je het zelf voor elkaar hebt gebokst. Je hebt er enorm hard voor moeten werken en je hebt het op weten te bouwen. Grote verschillen met grote gevolgen!

Hoe ga jij om met een miljoen?

Want de manier hoe jij aan je geld bent gekomen is van groot belang hoe jij er uiteindelijk mee om zal gaan. Wat men namelijk vaak ziet, is dat zelf verdient geld gelukkiger maakt. Men is namelijk ook in staat om er goed mee om te gaan. Heb je geld geërfd of gewonnen, dan heb je opeens de beschikking over een enorme som geld. Je gaat er een keer van op vakantie, koopt een andere auto of een nieuw huis. En POEF! Weg geld… En dan ben je weer terug bij af. Heb je er zelf voor moeten werken, dan is de kans gewoon groter dat je verstandiger met het geld omgaat. En daarmee dus ook over een paar jaar nog steeds een vergelijkbaar vermogen hebt.

Miljonair zijn zegt niets

Je kan zomaar buren hebben die ook een miljoen hebben. Ga maar eens rekenen. Hoeveel is het huis ongeveer waard, hebben ze nog een tweede huis, auto, boot of ander waardevol iets? Alle bedragen bij elkaar opgeteld kunnen zomaar meer dan een miljoen zijn, waarmee ook dat huishouden behoort tot de anderhalf procent rijkste huishouden van Nederland. Maar dat betekent niet dat ze ook onbeperkt kunnen uitgeven. Ja, zo’n groot en duur huis is leuk, maar brengt ook meer en duurder onderhoud met zich mee. Ja een boot is heel leuk, maar het gezegde is niet voor niets: “koop een boot, werk je dood…” Die dingen zijn als een bodemloze put voor je geld. Leuk hoor, zo’n miljoen hebben, maar niet als je verkeerd mee omgaat.

Een miljonair moet andere beslissingen nemen als jij en ik

“Ja duhh” zal je nu denken. Maar echt waar! Van iemand die een miljoen bezit, worden andere zaken verwacht dan iemand die het niet heeft. Denk maar eens aan het houden van dat miljoen. Heb jij met pijn en moeite €10.000 bij elkaar gespaard, dan kan het gebeuren dat er een onverwachtse uitgave komt. En dan is die €10.000 opeens nog maar de helft. Er moest bijvoorbeeld onverwacht groot onderhoud worden gedaan of de auto stopte er opeens mee. Maar als je een miljoen hebt, wil je toch graag dat miljoen houden. Het heeft een soort status die onderhouden moet worden. Dan ga je toch eens advies inwinnen bij adviseurs: “Hoe kan ik dat het beste doen?”. Zaken die in ons leven eigenlijk helemaal niet spelen. En dat maakt het lastig. Je komt voor hele andere keuzes te staan.

Wat zou jij doen met een miljoen?

Zou je inderdaad een auto kopen, een groter huis regelen en behoorlijk luxer gaan leven? Of zou je het op de bank zetten, laten renderen terwijl je jouw huidige leefstijl aan probeert te houden. Ik denk dat ik voor het tweede zou gaan. Natuurlijk een keer extra op vakantie moet zeker lukken, maar ondertussen kan je er een vaste inkomstenbron uithalen waardoor je de rest van je leven eigenlijk niet meer hoeft te werken. Niet meer afhankelijk zijn van jouw inkomsten en daarmee zelf de touwtjes in hadden hebben.

Hoe kan je gelukkig zijn zonder een miljoen?

Huishoudens met een vermogen hoger dan een miljoen geven hun leven een 8,1. De overige 98,5% van Nederland een 7,7. Geen extreem verschil dus en zonder een miljoen is het ook zeker mogelijk om gelukkig te zijn! Wat voor beide groepen belangrijk is? Mensen om je heen die om jou geven en waar jij om geeft. Gezond zijn en gezonde keuzes maken. Wat een groot verschil kan maken zijn de zorgen die je hebt. Natuurlijk is het vervelend als je opeens onder de grens van een miljoen komt of dat je niet weet welke opdracht jij jouw financieel adviseur moet geven. Maar het is een grotere zorg als je niet weet of je deze maand wel alle boodschappen kan betalen. Ervoor zorgen dat je geen extreme zorgen hebt. In ieder geval op de onderwerpen waar je zelf invloed op uit kan oefenen. Ik denk dat je daar al enorm veel geluk mee kan realiseren.
Als laatste wordt er in het artikel afgesloten met het feit dat geluk in veel meer zit dan alleen geld. Bijvoorbeeld een onbezorgde wandeling door het bos met je geliefde of een avondje ontspannen op de bank. Tja, een miljoen maakt het leven misschien gemiddeld genomen wel gelukkiger. Maar het echte geluk zit hem dan toch in de kleine (onbezorgde) dingen.

Benieuwd naar het hele artikel? Die vind je hier: “Geld maakt wel gelukkig”

3 gedachten over “Geld maakt gelukkig”

  1. Geld op zich maakt niet gelukkig, maar het zorgt voor keuzevrijheid en geen kopzorgen. Daardoor voel je je gelukkiger.
    Wat ik zou doen met een miljoen? Ik denk een flinke vakantie, hypotheek aflossen en de rest beleggen/investeren. En daarna weer door met ons leven.

    Beantwoorden
  2. Ik wist dat het zelf bij elkaar gebokste miljoen gelukkiger maakt dan oud geld, erfenis of loterij. Ik zou in alle gevallen blijven werken (al dan niet vrijwilligerswerk).

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.