11 gratis vakantie activiteiten

Op het moment dat jij dit leest, stappen wij zo ongeveer in de auto. Op naar Frankrijk er even een weekje tussenuit. Natuurlijk gaat stoppenvoormijnvijftigste.nl gewoon door. Maar, komende week wel net even anders dan normaal. Komende week toon ik je namelijk mijn verzamelingen. Verzamelingen aan lijstjes welteverstaan. Elke dag weer een nieuw lijstje waarvan ik het de moeite vind om hem met je te delen. Vind je de lijstjes maar niks? Niet getreurd! Volgende week is SVMV er weer als vanouds. Voor nu in ieder geval heel veel plezier met het eerste lijstje: Gave (gratis) vakantie activiteiten.

Gratis activiteiten

Zo aan het begin van de zomer wil ik het je niet onthouden. Tien gratis dingen die je op zowel zonnige als minder zonnige zomerdagen kan doen. Juist omdat ze gratis zijn, passen ze zo perfect op deze blog thuis. Print ze ergens in je geheugen of zet deze pagina in je favorieten, want ik vind ze zeker de moeite waard!

1. Ga vliegtuigspotten

Wonderlijk zo’n bulderende machine die genoeg kracht heeft om de lucht in te gaan. Laatst zijn mijn vriendin en ik eens een uurtje gaan vliegtuig spotten. Rondom elke luchthaven zijn er wel ideale plekjes om de vliegtuigen goed te kunnen zien. Het is en blijft gewoon fascinerend.

2. Doe een stadswandeling

Als je je eigen stad al kent, zou ik het in een andere stad gaan doen. Maar zelfs in jouw eigen stad kan je je nog verbazen over straatjes die je niet kent. Het loont om bij de lokale VVV of op internet een route te vragen. Het liefst natuurlijk met wat informatie over de geschiedenis of architectuur. Laat je verrassen en verbazen door de mooie dingen die jouw eigen of elke andere stad te bieden heeft. Wat je ook kan doen is om aan te sluiten bij een gratis stadswandeling met gids. Natuurlijk vragen zij aan het einde wel een fooi, maar je leert er altijd wel weer iets nieuws van.

3. Bezoek stadsactiviteiten

Elk dorp of stad heeft ze. Gratis festiviteiten voor de inwoners. Een avondje met een bandje op het plein, een gezellig samenkomen of het buurthuis met een leuke activiteit. Hou voor zulke evenement vooral de lokale websites, kranten en blaadjes in de gaten. Je loopt ze namelijk al snel mis. Zeker ook met kinderen kan dit heel leuk zijn.

4. Hou een zomerschoonmaak

We kennen allemaal wel die voorjaarsschoonmaak dat het huis weer spik en span is zo vlak voor de zomer. Maar dan raakt toch weer die sleur erin. Reden genoeg om gewoon (bij voorkeur als het wat minder weer is) eens weer goed op te ruimen. Zeker als het al weer even geleden is dat er grondig is schoongemaakt, heb je extra voldoening van je werk.

5. Ga op speeltuinenjacht

Zeker als je wat jongere kinderen hebt, is dit de droom van ieder kind. Samen met papa, mama, opa of oma van speeltuin naar speeltuin gaan. Steeds weer ergens anders je energie kwijt kunnen. Welk kind droomt daar nou niet van? En voor jou is dat natuurlijk ook geweldig. Slapen dat ze ’s avonds doen šŸ™‚ En daar kan jij bij de volgende tip weer gebruik van maken.

6. Geniet van een goeie zomeravond

Het klinkt eigenlijk zo simpel. Gewoon eens genieten van een zomeravond. Heerlijk buiten of op het balkon zitten met een boekje en een drankje.

7. Maak een heerlijke wandeling

Je kan natuurlijk zoals bij puntje twee een wandeling door een stad maken, maar je kan het ook op een andere locatie opzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het bos, het strand of een mooie wandelroute door de natuur. Helemaal gratis en perfect genieten. Ook kan je natuurlijk eens kijken of je op de fiets een mooie route uit kan stippelen!

8. Besteed eens een dag ongegeneerd aan je hobby

Hoe heerlijk kan het zijn. Gewoon eens een hele dag besteden aan iets waar je passie ligt. Of dat nou een dag foto’s maken is, lekker in de tuin rommelen of artistiek bezig zijn. Gewoon omdat het kan. En een aantal van deze bezigheden kan je zelfs nog combineren met de kids. Lekker een middagje knutselen.

9. Binge je favoriete serie

Soms heb je van die avonden dat het gewoon heel slecht weer is. Het blijft regenen of je hebt gewoon echt geen zin om het huis uit te gaan. Dan kan het ook gewoon eens lekker zijn om je favoriete serie op te zetten en ontspannen een avondje naar je favoriete serie gaat kijken. Kijk je normaal helemaal geen TV? Dan kan het zelfs wel eens lekker zijn om een avond ‘normaal’ TV te kijken. Wij hebben het laatst ook gedaan en het was heerlijk! Plus dat we daarna ook meteen weer ons Netflix abonnement extra waardeerden šŸ™‚

10. Ruil van huis

Een week naar een vakantiepark niets voor jou? Of misschien wel gewoon te duur? Kijk dan eens naar de optie om een weekje van huis te ruilen. Natuurlijk, het is niet 100% gratis, maar wel super goedkoop. Zeker als jij bekenden aan de andere kant van het land hebt wonen die dat ook leuk lijken, is het een kwestie van erheen rijden met genoeg kleren. Je bent even uit de vertrouwde omgeving waardoor het echt als vakantie aan kan voelen.

11. Zoek de buitenlucht op

Zoals je misschien wel hebt gemerkt zijn er hierboven meerdere buiten activiteiten genoemd. Maar er zijn er nog veel meer. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar het strand of de ligweide in de buurt met dat meertje. Heerlijk vertoeven als het wat warmer is en prima voor jezelf, met vrienden of met de kids. Heerlijk erop uit. En dat helemaal gratis!

Welke tip mis jij nog in dit rijtje?

2 gedachten over “11 gratis vakantie activiteiten”

 1. In Rotterdam en omgeving heb je het jeugdvakantiepaspoort dat gratis aan basisschoolleerlingen wordt verstrekt. Daar kunnen ze van alles mee doen. Gratis naar diverse activiteiten, maar bijvoorbeeld ook een keer een gratis ijsje halen bij de lokale snackbar…
  De activiteiten voor dit jaar zijn nog niet bekend… https://www.jeugdvakantiepaspoort.nl/

  Geen idee of er in andere regio’s ook iets dergelijks is.

  Beantwoorden
 2. Toevallig gister nummertje 4 uitgevoerd. Een spontane actie. Veel spullen die we niet meer gebruiken, zijn de deur uit. Resultaat meer ruimte en een voldaan gevoel. Daarna zijn we uiteraard wel gaan genieten van de zon :).

  Nog een tip. Hou de evenement kalenders van steden in de gaten, Rotterdam bijvoorbeeld heeft zijn eigen festival kalender. Zo kan je gratis festivals bezoeken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.