Geld is maar saai…

De economierubrieken online vinden gretig aftrek, er zijn heel veel finance bloggers, er bestaan podcasts over geld en er is zelfs een dagblad gewijd aan alle financiën in de wereld. Hoe kan je dan ooit het statement maken dat geld saai is? Nou, alles wat je met geld kan doen is niet saai. Maar geld op zich is wel enorm saai. Vandaag een blog over de saaiheid van geld en hoe je het toch leuk kan maken.

Vermoeiend

Heb je het over geld en financiën, gaan er heel veel mensen al met de hakken in het zand staan. Want ja, “daar houd ik mij helemaal niet zo mee bezig”. “Het interesseert me niet en ik kan er niet zoveel mee”. Het kost mensen vooral energie. Iedereen heeft met geld en financiën te maken, dus het is gewoon verplichte kost. Maarja, dat hoeft niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk leuk is. Maar hoe komt het nou dat geld ook nog eens saai is?

Van geld word je niet blij

“Geld maakt niet gelukkig” roept men altijd. En dat klopt. Want van geld op zich word je niet perse gelukkig. Het zijn de dingen die je met het geld kan doen waar je wel gelukkig van wordt. Of dat nou een dak boven je hoofd betalen is, of een hele dure sportwagen maakt niet uit. Dat is hetgene dat invloed heeft op jouw geluksfactor. Niet het geld. Dus ja, aan geld zelf heb je niet zo heel veel…

Geld is niet gemaakt om stil te liggen

Geld is een ruilmiddel. Jij hebt tijd, kennis en arbeid in iets gestoken en daar krijg jij geld voor terug. Vervolgens kan je dat geld dan ook weer ruilen voor iets anders. Iemand anders die tijd en arbeid ervoor teruggeeft, of goederen waar mensen voor hebben moeten werken. Het is een ruilmiddel dat vrijwel iedereen accepteert. Het voordeel ervan is dat je, in tegen stelling tot tijd en arbeid, geld op kan sparen. Als je 100 uur hebt gewerkt, maar je hebt maar het geld nodig van 50 uur, kan je 50 uur opsparen. Dan heb je opeens voor 50 uur aan geld op de plank liggen. Het nadeel is alleen dat je dan letterlijk niks aan het geld hebt. Geld dat maar ergens ligt, is vrijwel nutteloos. Zelfs als het voor jou een noodbuffer is, heb je er pas wat aan op het moment dat je het echt gaat gebruiken. Tot die tijd heb je er niks aan.

Geld wordt leuk als je er wat mee doet

Ga maar eens naar de film, uit eten, een dagje weg of op vakantie. Pas als je wat met dat geld doet, wordt het leuk en interessant. Daarvoor lag het op de plank en was het saai. Gelukkig weet jij dat met het geld, op het moment dat het op de plank ligt, er wel mogelijkheden zijn. Mogelijkheden om er iets leuks mee te doen, er iets van te kopen of bedenk maar wat. Daardoor lijkt het alsof geld zelf leuk is, maar eigenlijk zijn het de mogelijkheden van het geld die het nog een beetje aantrekkelijk maken.

The boring middle

Geld is dus eigenlijk de boring middle (niet te verwarren met the boring middle van de FIRE community). Je werkt en wil van de opbrengsten kunnen genieten. Vroeger ging je jagen, ving je een zwijn en kon je genieten van een heerlijke maaltijd. Nu werk je (ga je jagen), krijg je daar geld voor (vang je dat zwijn) alleen is het zwijn nog in leven. Je kan er pas weer wat mee op het moment dat je het slacht en het opeet.

Twee zwijnen maken meer zwijnen

Heb je nou niet meteen honger, is het wel zo fijn dat zo’n zwijn nog leeft, zodat je het wat langer kan bewaren. En zo werkt dat met geld ook. Het is langer houdbaar dan een vers gedood zwijn. Maar heb je nou meer zwijnen dan je opkan, kan je er ook andere dingen mee doen. Bij zwijnen is het de natuur en bij geld eigenlijk ook. Want twee zwijnen (als je maar de goede combi hebt) zorgen voor meer zwijnen. En zo kan geld ook zorgen voor meer geld. Alsof geld nog meer geld aantrekt. En als je dan het derde of vierde zwijn slacht, weet je dat er binnenkort mogelijk weer nieuwe zwijntjes komen. En zo werkt dat met geld precies hetzelfde…

Hoe kan je geld nou leuk maken?

Het vooruitzicht van geld (mogelijkheden) is leuk. Maar met geld kan je dus ook meer geld en dus nog meer mogelijkheden creëren. Het duurt alleen even. Net zoals dat dat zwijntje moet groeien voordat je het op kan eten. Maarja, dat leren verzorgen van een zwijntje moet je ook leren. Net zoals het leren verzorgen van je geld. Het kost tijd en energie, maar daar tegenover staat wel dat je nieuwe skills leert. En dat je uiteindelijk leert hoe je van geld meer geld kan maken. Een vaardigheid die geld echt ziet als dat tussenstation, maar dat je zelfs dat nog actief kan gebruiken.

Geld is niet het doel

Ik wil eerder kunnen stoppen met werken. Maar dat betekent niet dat ik ook gigantisch rijk wil worden met vele miljoenen op de bank. Dat anderen jaloers zullen zijn op het bedrag met de vele nullen op mijn rekening. Nee, alles behalve dat. Het geld dat ik heb verdiend, gebruik ik. Ik gebruik het actief om er meer geld van te gaan maken. Om nog even terug te gaan naar de zwijntjes: zodat ik genoeg zwijntjes heb. Genoeg om een zwijntje op te kunnen eten, terwijl er ondertussen nieuwe zwijntjes bij blijven komen, waardoor de populatie zwijntjes even groot blijft. Zodat ik uiteindelijk kan leven van de rendementen die ik maak.

Mogelijkheden maken geld interessant

Daar komt het dus eigenlijk op neer. De mogelijkheden die je met geld kan doen maken het op zich al leuk. Maar door het geld nu nog niet uit te geven, kan het zich vermenigvuldigen. Daardoor vermenigvuldigen de mogelijkheden zich ook en wordt geld niet alleen dat oppotmiddel, maar ook een boom waar nieuw geld aan groeit. En dat maakt geld voor mij leuk. Ik leer er nieuwe dingen van en leer er nieuwe dingen mee te doen. Waardoor het geld nieuw geld aantrekt en het dus uiteindelijk meer wordt. Veel geld hebben is voor mij dan ook zeker niet het uiteindelijke doel. Maar het middel om mijn doel van vele mogelijkheden uiteindelijk te kunnen realiseren.

5 gedachten over “Geld is maar saai…”

  1. Haha, mooie vergelijking! En inderdaad: geld is gewoon een middel. Al zorgt dat geld dat ik als buffer op de plank heb liggen wel voor iets heel moois: mijn innerlijke rust!

    Beantwoorden
  2. Saai is goed. Ik hou van saai. Het is alleen moeilijk om iets wat voor veel opwinding zorgt saai te laten zijn. Wij met zijn allen hebben de puzzelstukjes van dat geheim een paar keer op elkaar gepast en het complete plaatje gezien. De puzzel onthyped. Als je een puzzel eenmaal kent is het opnieuw maken van de puzzel een stuk saaier. Saai is goed. Ik hou van saai.

    Beantwoorden
  3. Met regelmaat sparen, aflossen en beleggen begint inderdaad wat saai te worden. Maar die saaiheid brengt in de toekomst wel enorm veel vrijheid.

    En het gaat mij ook niet om het vermogen, maar om de zwijntjes om van te leven.

    Ps: wil je mij ook toevoegen aan je blog-lijst? Alvast bedankt.

    Beantwoorden
  4. Persoonlijk vind ik het sparen van geld niet saai. Erg leuk zelfs omdat ik het associeer met vrijheid. De vrijheid om iets te kunnen kopen als je dat wilt. De mogelijkheid daartoe geeft mij meer plezier dan het daadwerkelijk kopen. Sparen is leuker dan consumeren. Daarnaast natuurlijk de vrijheid om je eigen tijd in te kunnen delen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.