Bijkomende kosten van verhuizen

Ik hoef het niet onder stoelen of banken te schuiven: verhuizen kost veel geld. Zo heb je al snel tijdelijk dubbele maandlasten, moeten al jouw spullen over, moet er mogelijk nog wat verbouwd worden en ga zo maar door. Maar kijk jij wel naar alle bijkomende kosten? En dan niet alleen de eenmalige, maar ook de vaste lasten? Want het zal je verbazen, maar eigenlijk komt er meer bij kijken dan alleen een ander bedrag voor de huur of hypotheek. Vandaag zes onderdelen die je ook kan vergelijken voordat je ja zegt op jouw paleisje!

Verhuizen kost heel veel geld

Ja, dat wisten we nou wel. Maar nadat je alles verbouwd hebt (terwijl je die dubbele lasten moet betalen) en je de vrachtwagen voor alle spullen weer terug hebt gebracht, komen er opeens rekeningen. Kosten die je misschien niet verwacht had of waar je nog niet bij stil had gestaan. Zelfs ik was verbaasd over sommige zaken. Van die punten die ik niet mee had gerekend bij het kopen van mijn huis of die later nog ergens omhoog kwamen. Kosten die je niet of in andere mate had gehad in het oude huis. Welke kosten kan je nog meer vergelijken?

1. De vereniging van eigenaren

Waarschijnlijk heb je dit eerste punt wel gehoord en wist je ervan af. Als er een VvE is, moet je daar gewoon aan meebetalen. Daar heb je geen keuze in. Maar heb je bij het kopen van je huis ook daadwerkelijk gekeken naar de VvE stukken? Vaak zijn die namelijk prima opvraagbaar. Ik heb dat niet gedaan en kwam erachter bij de eerste jaarlijkse vergadering dat er eigenlijk te weinig werd gespaard. Dat bedrag moest dus gewoon omhoog. Natuurlijk, het is ‘maar’ €15 per maand, maar toch, die had ik nog niet in mijn eigen budget meegenomen.

2. De gemeentelijke belastingen

Verander je van gemeente, dan kan je er vergif op innemen dat de gemeentelijke belastingen veranderen. Verhuis je van een goedkope naar een erg dure gemeente, kan dat nog best rauw op je dak vallen. Want opeens moet je een paar honderd euro per jaar extra betalen, zonder dat je daar echt naar had gekeken. Kosten die toch echt wel op maandbasis een paar tientjes kunnen schelen! Zeker als je dus gaat verhuizen naar een andere gemeente, kan je je hier in ieder geval op voorbereiden door eens te zoeken naar die gemeentelijke belastingen.

3. Parkeerkosten

De eerste keer dat je bij een huis gaat kijken is het misschien al opgevallen: betaalt parkeren. Omdat je graag wilt besparen, kijk je even waar dat in de buurt gratis kan. Vijf minuten lopen is helemaal niet erg. Maarja, dan heb je eenmaal die nieuwe sleutel in handen en moet je toch gaan betalen. Want elke keer vijf minuten lopen wil je eigenlijk ook niet. En wat kost een vergunning. Voor de eerste, maar zeker ook voor de tweede auto. Mag je nog gratis parkeren? Kijk dan ook even bij de gemeente wat de plannen zijn. ’t voelt best naar als je er na een half jaar achterkomt dat ook jouw straat betaald parkeren wordt en dat dat al twee jaar bekend was.

4. Autoverzekering

Ja, verandert je situatie, dan verandert alles. Zo ook je verzekeringen. Maar wist je dat jouw autoverzekering voor een groot deel ook bepaald wordt door de plaats waar je woont. Ga je dus van het boerenland naar de drukke stad, gaan die kosten een flink deel omhoog. Ik heb daar bij mijn eerdere verhuizingen echt niet naar gekeken.

5. Aanbieders

Het klinkt wat flauw, maar kijk ook eens naar de aanbieders voor verschillende diensten. Bijvoorbeeld internet. Kan je in jouw nieuwe stulpje wel jouw oude internet aanbieder hebben. Of is er alleen een telefoonaansluiting en moet je weg van de kabel. Of is er maar één aanbieder die in die regio opereert. En welke kosten gaan daarbij komen?

6. Reiskosten

Verhuis je echt naar een ander gebied in Nederland, kijk dan ook eens wat de impact is op jouw reis naar het werk. Want als jij opeens 10 kilometer verder van je werk woont, kost je dat een liter of twee benzine extra per dag. Als je niks vergoed krijgt, is dat toch weer een paar euro extra die je per dag uitgeeft. En alleen maar omdat jouw paleisje verder weg stond. Naast die kosten zou ik hier ook zeker de extra reistijd meenemen. Want ook al is het maar een paar kilometer. Je reistijd is wel opeens weer een paar minuten langer. Heb je die tijd ervoor over?

Wat heb je nou aan al deze informatie

Tja, als je niet binnenkort gaat verhuizen: helemaal niks. Denk je erover om te verhuizen, dan kan je bovenstaande punten meenemen. Niet als dealbreakers (Ik moet en zal mijn eigen internetaanbieder moeten houden), maar meer in je achterhoofd. Als je namelijk gaat berekenen of je iets kan betalen, kijk je eigenlijk alleen maar naar de maandelijkse kosten van je huis. De hypotheek en misschien de VvE. Maar kijk ook eens naar die parkeervergunning of gemeentelijke belastingen. Als je dan toch gaat berekenen of je iets kan betalen, zou je die factoren zeker mee moeten nemen. Het zijn namelijk al die kleine dingen bij elkaar opgeteld die bepalen wat je aan het einde van de maand over gaat houden.

Ben jij na een verhuizing wel eens achter vaste lasten gekomen waar je geen rekening mee had gehouden?

4 gedachten over “Bijkomende kosten van verhuizen”

  1. Onderhoud heb je het eerste jaar niet. Maar hiervoor reserveren is toch handig. Ik ken iemand die op aow leeftijd zijn verlofdagen heeft verkocht aan zijn bedrijf, om dat te gebruiken voor her reinigen, impregneren en evt. voegen vullen. Komt iedere tien jaar terug. Net zoals vele andere dingen.
    Er staat 1% van de verkoopwaarde van je huis voor.
    Reserveren! Op een aparte spaarrekening.

    Beantwoorden
  2. Mocht je naar Amsterdam verhuizen: daar kun je nog een verrassing krijgen met een aflopende erfpachtcanon. Checken dus! Nog een leuke: gemeentebeleid. Moeten de huizen van het gas af? Mag je nog wat extra geld voor apart houden.
    Over verborgen gebreken zullen we het maar helemaal niet hebben…
    Maar toch: een nieuw huis is vaak heerlijk 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.