Besparen door fiscale partners te worden

Mijn vriendin en ik wonen ondertussen nu ruim een half jaar samen. En daar zitten de nodige voordelen aan. Naast dat we elk een deel van de huishoudelijke taken uitvoeren en dus tijd besparen, besparen we ook op de kosten. Zo hebben we maar één huishouden, waardoor een aantal vaste lasten lager zijn. Toch kunnen we nog verder besparen. Namelijk door onze samenwoon-status nog meer officieel te maken en fiscale partners te worden. Maar wat houdt dat allemaal in?

Mijn vriendin en ik hebben aan het begin van ons samenwonen besloten goede afspraken te maken. We hebben een gezamenlijke rekening voor de boodschappen en duidelijke verdeling van de vaste lasten, maar verder is er officieel niet zoveel geregeld. Niet heel goed, maar het werd eerder uitgesteld dan afgesteld. Omdat de tijd vliegt, is wat voorbereiding naar betere vastlegging toch noodzakelijk. Vandaag alvast een voorproefje van de gevolgen: fiscaal partnerschap.

Wat is fiscaal partnerschap

Als je samenwoont, ben je voor de belastingdienst nog niet direct een koppel. Dat zou ook raar zijn, want vrienden kunnen ook samenwonen. Maak je jullie als koppel echter officieel, dan verandert ook bij de belastingdienst jullie status. Dit kan door bijvoorbeeld te trouwen, geregistreerd partnerschap aan te gaan of een samenlevingscontract te hebben. Vanaf dat moment word je door de belastingdienst als partners gezien en doe je ook samen belastingaangifte. En dat kan zowel gunstig als ongunstig uitpakken.
Natuurlijk zijn er ook nog uitzonderingen waardoor je door de belastingdienst wel als koppel wordt gezien. Wil je weten of dit ook in jouw situatie geldt? Doe hier de test!

Wanneer is fiscaal partnerschap voordelig?

Bij fiscaal partnerschap wordt alles op één hoop gegooid wat financiën betreft. Dat is zeker voordelig in het geval dat jullie erg verschillende inkomens hebben. Bijvoorbeeld bij aftrekposten. Heb jij een laag inkomen én hypotheekrente aftrek? Dan pakt dit minder voordelig uit dan wanneer jouw partner een hoger inkomen heeft en op diens inkomen de hypotheekrenteaftrek berekend wordt. Ben je fiscaal partner, dan worden jullie als samen gezien en krijg je hypotheekrenteaftrek op jullie gezamenlijke inkomen. Dit kan direct al geld besparen, omdat je in bepaalde gevallen meer terugkrijgt of minder hoeft te betalen. Een ander voorbeeld is de belastingvrije voet voor spaargeld. Die wordt twee keer zo hoog. Stel jij hebt €50.000 spaargeld en jouw partner €5.000, dan betaal jij daar belasting over en jouw partner niet. Ben je fiscale partners, dan heb je samen €55.000 en zit je onder de €60.000-grens. Je hoeft dan dus helemaal geen belasting te betalen.
De uiteindelijke besparing door fiscale partners te zijn is per situatie verschillend, maar kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Nadelen van fiscaal partnerschap?

Er kunnen ook nadelen zitten aan fiscaal partnerschap. Denk bijvoorbeeld aan toeslagen die je krijgt tot een bepaald inkomen. Als jij daar wel onder zit, maar jouw partner niet, kan het gebeuren dat de toeslag wordt beëindigd als jullie fiscale partners worden.  Dit kan bijvoorbeeld gelden bij zorgtoeslag. Kijk vooral ook even op de site van de belastingdienst wat er wijzigt op het moment dat je fiscale partners gaat worden. Als je wilt weten wat voor jouw situatie het meest voordelig is kan je twee belastingaangiftes invullen. Een waarbij je wel fiscaal partners bent en de andere individueel. Degene die het meest voordelig is gebruik je als definitieve versie.

Eerst samenwonen?

Natuurlijk kan je ook net als wij eerst gaan samenwonen. Je wijzigt het adres bij de gemeente, opent een gezamenlijke rekening en zorgt voor een nieuw naambordje. Veel meer hoef je niet te doen. Echter zijn er een aantal dingen dan niet (goed) geregeld. Bijvoorbeeld als er iets mis zou gaan.. Want stel je voor dat een van jullie plotseling overlijdt, zit de ander met de problemen (want geen partnerpensioen, geen erfenis, dus ook geen huis). Dit is ook iets waar ik en mijn vriendin hard over na moeten gaan denken.Pak jij het straks beter aan dan wij? Dan kan je zeker ook deze checklist voor samenwonen eens bekijken. Die stipt net de punten aan waar wij begin dit jaar niet echt over hebben nagedacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.