Hoe herken je een miljonair?

Het klinkt zo simpel. Iemand herkennen die meer dan een miljoen euro heeft. Maar is dat wel zo? Natuurlijk, je rijdt naar ’t Gooi en kijkt even om je heen. Maar laten we het nou eens wat moeilijker maken. Kijk in jouw eigen stad eens om je heen en herken de miljonair. Best lastig. Natuurlijk zullen er een paar mensen bovenuit schieten om die gigantisch wonen, gigantische auto’s hebben en gigantische veel geld uitgeven. De vraag is dan nog steeds of je de miljonair te pakken hebt,  maar de kans is al iets groter. Maar hoe herken je ze dan wel?

Salaris

Het klinkt misschien wat gek, maar het begint allemaal bij het salaris van iemand. Natuurlijk weet je die niet precies, maar vaak kan je wel een inschatting maken. Wat voor werk doet die persoon en hoe lang doet hij of zij dat al. Ook kan je eens kijken in wat voor huis iemand woont, wat voor auto er voor de deur staat, hoe vaak ze op vakantie gaan en waarheen de reis dan gaat. Daarmee kan je toch echt wel een inschatting maken hoe hoog het salaris is van diegene.

Iemand met een hoog salaris is nog geen miljonair

Natuurlijk een open deur die bij deze even ingetrapt wordt. Wat heb je er dan wel aan? Nou, iemand waarvan jij verwacht dat hij heel veel verdient omdat die persoon enorm veel uitgeeft, is degene die je weg kan strepen van de lijst ‘mogelijke miljonairs’. Ze leven naar hun inkomen. Elke salarisverhoging weer wordt er iets nieuws aangeschaft, worden de vakanties duurder en verder en gaan de vaste lasten omhoog. Een overduidelijk beeld van degene die leeft van salaris tot salaris. Elke maand weer is dat salaris hard nodig om alle vaste lasten te kunnen betalen. De vaste lasten die elk jaar weer hogeer worden. De mensen die dan ook echt een probleem hebben op het moment dat men die baan verliest. Want wat moet je dan met al die vaste lasten. Je bent een levensstandaard gewend en dat is erg moeilijk om weer vanaf te komen.
Net zoals in de reclame van Telfort: “Van een X5, naar lijn 5”.

Hoe herken je zo’n miljonair dan wel

Om een miljonair te worden, hoe je geen miljoen te verdienen. Bij lange na niet zelfs. Zolang je maar minder uitgeeft dan je verdient, wordt het vermogen steeds groter. Stel je verdient netto €20.000 op jaarbasis, maar je geeft er maar €15.000 uit, dan hou je er €5.000 over. De grootste truc komt bij de salarisverhoging. Stel je gaat opeens netto €25.000 per jaar verdienen. Ga je het extra verdiende geld uitgeven aan een duurdere auto? Of zet je jouw oude leventje voort en hou je opeens €10.000 per jaar over.
Zie jij al hoe je de ‘gewone’ miljonair kan gaan herkennen? Het is de gewone buurman die jaar in jaar uit hard werkt en promoties maakt, maar aan z’n levensstijl niet heel veel veranderd. Stiekem verdient hij wel steeds meer, waardoor hij steeds dichter bij z’n miljoen komt.

Verlaag je niet tot een hoge levensstandaard

Dat is de moeilijkste tip van allemaal. Want wij kunnen allemaal heel rijk worden. Het zit hem daarbij niet alleen in meer verdienen, maar vooral ook niet meer of zelfs minder uitgeven. Ga bij jezelf maar eens na. Je krijgt salarisverhoging. Of je krijgt belasting terug. Wat doe je dan met dat extra geld? Ga je op vakantie? Komt er een nieuwe auto? Of verwen je jezelf lekker met een dagje wellness, omdat dat normaal niet kan. Of doe jij het net zoals die miljonair van een paar huizen verderop? Blijf je gewoon normaal doen? Die auto doet het nog prima, extra op vakantie hoeven we niet en ga zo maar door. Nee, dat extra geld gebruiken we om schulden af te lossen. Of om te sparen of misschien zelfs wel te investeren. Het is juist de kunst om het geld niet te gebruiken om je levensstandaard nu te verhogen, maar om het geld op de lange termijn te kunnen gebruiken.

Live below your means

Een veelgehoorde uitspraak in de weg naar financiële onafhankelijkheid. Leef lager jouw beschikbare middelen. Een leefstijl die erg eenvoudig is te realiseren en vol te houden. Je moet uitkomen met niets meer dan jouw salarisstrookje. Je hoeft geen leningen aan te gaan en je al helemaal geen zorgen te maken dat je de rekeningen niet kan betalen. Daarop zijn de uitgaven tenslotte afgestemd. Een levensstijl die heel veel stress en overlevingsdrang scheelt.

En die miljonair van om de hoek dan?

Die heeft het concept “live below your means” wat uitvergroot. Die is in eerste instantie nooit iets tekort gekomen aan zijn of haar salaris. Waarschijnlijk was er zelfs wat geld over. Vervolgens is er wel meer salaris binnengekomen, maar is de levensstijl niet aangepast. Geen groter huis, geen nieuwere of mooiere auto, geen dure vakanties en al helemaal geen dingen om te laten zien dat hij of zij veel geld uit kan geven. Die telefoon doet het nog prima, de auto kan ook nog wel een paar jaar mee en ga zo maar verder. Gewoon ‘normaal’ blijven doen. Alle extra inkomsten worden ingezet om te investeren. Dat gespaarde bedrag gaat dus ook geld opleveren. Steeds meer. Op een gegeven moment zoveel, dat die hele baan niet meer nodig is. Of dat dan een miljoen is of niet, dat maakt niet zoveel uit. Het is wel het pad dat ik aan het bewandelen ben. Gewoon normaal blijven doen en uiteindelijk ervoor zorgen dat mijn gespaarde geld genoeg oplevert dat mijn salarisstrookje niet meer nodig is.

Lastig te herkennen

De echte miljonair herkennen is niet zo moeilijk. Maar degene in jouw buurt die een normaal leven lijdt, zonder dat er echt arbeid verricht hoeft te worden kan ook zomaar heel veel rijker zijn dan je zou denken. Misschien wel zo rijk, dat werken geen must meer is. Kijk dus bij het zoeken naar die miljonair niet alleen maar naar uiterlijk vertoon. Juist die details zijn belangrijk. Die mensen die juist gewoon blijven doen, doen het misschien wel veel beter dan degene met grote auto’s en gigantische villa’s.

3 gedachten over “Hoe herken je een miljonair?”

  1. Leuk stukje! Dit is ook ongeveer de strekking van het boek “The Millionaire Next Door”. Een aanrader als je van wat meer datagedreven en op onderzoek gebaseerde boeken houdt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.