Financieel alles onder controle in 2017

Het voelt een beetje dubbel. Eergisteren publiceerde Mr. FOB ook zijn kasboekje om je financiën op orde te brengen. En vandaag publiceer ook ik mijn manier om mijn financiën op orde te houden. Allereerst hoop ik natuurlijk dat je aan beide wat hebt. Ieder heeft zijn eigen manier om financiën bij te houden en je moet vooral een manier vinden die bij jou past, zodat ook jij in 2017 alle financiën onder controle hebt!

De achterliggende gedachte

Mijn excel is gebaseerd op mijn potjes systeem. Elk type uitgave heeft zijn eigen potje. Lees ook vooral even de blog “betaal jezelf eerst”. Het zal in het begin even wennen zijn om dit systeem op te zetten en ermee te werken. Maar als het eenmaal routine is, is het een erg goede manier om controle te krijgen over jouw geldzaken.

Geautomatiseerd

Dit bestand is niet een standaard excel bestand. Ik heb er wat kleine knopjes aan toegevoegd, die het makkelijk maken om ‘de maand af te sluiten’. Er wordt dus bij het openen van de excel ook gevraagd of je deze zaken wilt inschakelen. Dit moet je doen, anders werkt de excel niet goed. Verder worden er geen gegevens die je invult verstuurd. Dit mag je op mijn mooie blauwe ogen geloven, maar je mag natuurlijk ook in de code kijken, dan zal je inderdaad zien dat alles in de excel zelf blijft.

De administratie vs de rekening

Natuurlijk kan je een hele goede administratie bijhouden, maar als dit niet overeenkomt met wat er op je rekening gebeurd, klopt er uiteindelijk niks van. Daarom heb ik een tab gemaakt die de link legt tussen jouw saldo op je rekening en de administratie. Helaas is dit nog behoorlijk handmatig, maar wel de manier om te kijken of het inderdaad helemaal klopt. Je hoeft uiteindelijk ook niet net zoveel rekeningen als potjes te hebben. Eén rekening kan al genoeg zijn. Om dit iets toegankelijker te maken heb je de mogelijkheid om tot tien rekeningen toe te voegen.

Ook contant geld wordt meegenomen. Wil je dit niet, dan kan je er ook voor kiezen om geldopnames direct van een potje af te halen en vervolgens deze contante betalingen niet te administreren, maar hierdoor verlies je wel wat grip op je uitgaven.

From scratch

Dit excel document is speciaal voor mijn blog vanaf 0 opgebouwd. Het is uiteindelijk een vereenvoudigde versie geworden van mijn eigen administratie. Daarin heb ik bijvoorbeeld nog tabbladen voor mijn crowdfunding en statistieken voor mijn blog. Aan het einde van het jaar maak ik hier een lege kopie van en begin ik hem weer langzaam te vullen.
Omdat dit document helemaal nieuw is, kan het voorkomen dat er kleine foutjes in zijn geslopen. Ik heb hem natuurlijk wel op de functionaliteit gecontroleerd, maar mocht er nog een foutje inzitten, mail die dan gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Andere functieverbeteringen, vragen of gewoon een bedankje mogen hier natuurlijk ook naar verstuurd worden 🙂 .

Op naar 2017

Een nieuw jaar. Vaak gaat dat gepaard met goede voornemens. Mocht jouw voornemen nou zijn om beter jouw financiële administratie bij te houden, hoop ik dat mijn excel hier bij kan helpen. Veel geluk ermee.

Download

Het bestand is gemaakt in excel 2013. Als het goed is zouden ook andere versies van excel gewoon moeten werken. Er zijn twee versies. Eén met voorbeelddata en een lege. Download ze gerust allebei en begin vooral! Succes 🙂

Download hier de lege financiële administratie

Download hier de financiële administratie met voorbeelddata

2 gedachten over “Financieel alles onder controle in 2017”

 1. Hoi,

  Ik wil nu (in 2020) graag gebruik maken van jouw excel bestand. ik heb de nieuwste versie van excel op mijn mac. Werkt de knop maand afsluiten wel? Wat zou er moeten gebeuren als ik er op klik? ik zie geen verandering volgens mij. Daarbij vraag ik me af waar ik precies wat in moet vullen, zou je daar nog een korte duidelijke uitleg bij willen geven?

  hartelijke groetjes Sander

  Beantwoorden
  • Hi Sander,

   Dank voor je berichtje. Ik heb het even getest, maar op mijn computer (windows) werkt de excel normaal. let er wel op dat de macro’s die in de excel zitten, geaccepteerd moeten worden en dat je hem alleen kan openen met Microsoft Office excel. Het kan zijn dat je mac hier het probleem veroorzaakt. De knoppen nemen de waarden van de verschillende potjes op dat moment over en zet die in de tabel, zodat de grafiekjes bijgewerkt worden. Die kan je natuurlijk ook doen door te kopiëren en plakken. Verder kan je ook even kijken naar de vooraf ingevulde sheet. Die geeft een idee wat je waar in kan vullen 🙂

   Groeten,

   SVMV

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.