Ik doe het niet voor het geld

Het klinkt wat vreemd… Een hele blog over geld, geld besparen, extra geld verdienen, financieel bewust zijn en financieel onafhankelijk worden. En toch doe ik het niet voor het geld. Misschien moet die stelling iets afgevlakt worden: ik wil niet ultra rijk worden. Deze blog is geïnspireerd op het onderstaande youtube filmpje van Pete Adeney, ook wel bekend als Mr. Money Mustache. Een Amerikaan die op z’n 30e met pensioen ging. Dat ga ik waarschijnlijk niet halen, maar de boodschap die hij verkondigde, sprak mij heel erg aan!

De presentatie:

Allereerst even de presentatie van Mr. Money Mustache himself. Het duurt een half uur, maar is zeker de tijd waard om wat inspiratie te krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=LfKaLQkTZfQ

Bewust met geld

De presentatie begint met wat voorbeelden van geld verspillen. Een hele grote auto, lange dure vakanties, dingen kopen die je niet nodig hebt. Ook het standaard leven wordt als geldverspilling gezien. Na een paar jaar in een appartement, verhuis je naar een huis. Met natuurlijk een grote auto (of twee), een grasmaaimachine, huishoudhulp, groter, mooier, meer en meer.  En na nog een paar jaar koop je een nog groter huis. In plaats van sparen en steeds meer sparen, wordt er steeds meer uitgegeven. Zijn stelling: geld dat je uitgeeft, waar je niet gelukkiger van wordt, is verspilling van geld.

Be happy

Het gaat erom in het leven dat jij gelukkig bent. En aan jezelf denken is heel egoïstisch. Je moet ook aan anderen denken en hen helpen. Maar het feit dat je hen hebt geholpen, geeft hen een goed gevoel en daarmee jou een goed gevoel. En mocht “een goed gevoel hebben” nou net gelijk staan aan gelukkig zijn. Waardoor je weer op het punt komt waar het gaat om in het leven.

De essentiële zaken in het leven

Wat warmte, eten, gezelschap en een dak boven je hoofd. Dat is genoeg om gelukkig te zijn in het leven. Meer heb je op zich niet nodig. Elke extra aankoop, maakt het niet zozeer veel gelukkiger. Pete Adeney geeft zelf 7 termen die nodig zijn om gelukkig te zijn. Vriendschap, vrijheid, gezondheid, betekenisvol werk, privacy, een levensdoel en een gemeenschap. Meer heb je eigenlijk niet nodig voor jouw geluk.
Valt het jullie ook al op dat geen van deze 7 termen enorm veel geld kosten? Het probleem van velen is dat ze aanzien hebben toegevoegd aan dit lijstje met termen. Maar word je van aanzien nou daadwerkelijk gelukkig? Het zou kunnen samenhangen met betekenisvol werk. Maar betekenisvol werk kost geen geld. Aanzien kost heel veel tijd en geld. Is die investering het dan ook wel echt waard voor dat beetje aanzien?

Niet meer afhankelijk

Ik begon mijn blog met de stelling: ik doe het niet voor het geld. En daar ben ik het nog steeds mee eens. Ik wil mijn tijd graag anders kunnen besteden. Niet meer (volledig) afhankelijk zijn van mijn inkomen van mijn baas, maar zelfvoorzienend zijn. Het plan is dan niet om stil op de bank te gaan zitten niksen. Ik ben daar best slecht in. Ik wil graag dingen blijven doen. Maar de bevrijding dat ik niet meer afhankelijk ben van mijn salarisstrookje geeft al zoveel vrijheid. Ik hoef niet persé miljoenen te bezitten en te kunnen zwemmen in het geld. Mijn doel is om genoeg te hebben om niet meer financieel afhankelijk te zijn van mijn salarisstrook en daarmee tevreden te zijn.

Wat zou jij veranderen als je financieel onafhankelijk bent?

4 gedachten over “Ik doe het niet voor het geld”

  1. Beetje hetzelfde als jij. Vooral niet meer afhankelijk zijn van een baan en daardoor vrijer zijn in de keuzes die ik maak. Dat kan betekenen dat ik inderdaad toch ga/blijf werken maar wel onder mijn eigen voorwaarden.

    Beantwoorden
  2. Zo als nu een paar uur per week blijven werken (20uur) door contact met je collega’s blijft betrokken met de realiteit en kun je nog meer genieten van je vrije tijd. Bij mooi weer kun je naar een paar uurtje werken lekker gaan bedenken wat je “zo” gaat doen. Meestal is het fietsen in het bos of de bieb leeg halen en dan lekker in de zon lezen. En in de winter lekker series kijken ,lekker uitgebreid koken enz enz.

    Beantwoorden
  3. Ik sta er precies zo in. Bloggen over geld, maar eigenlijk vind ik geld helemaal niet belangrijk. Je hebt het alleen wel nodig, dan kan je maar het beste bewust met de financien om gaan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.