Er was eens… (5)

Hoe staat het er nu voor?

De voorlopig laatste blog in de “Er was eens…” reeks. Nu het jaar 2016. Zoals ik in mijn vorige blog had beschreven, had ik nu een redelijk duidelijke strategie. Hier heb ik in 2016 een kleine aanpassing aan gedaan: Meerdere platformen.
Verder kwam er uit mijn hobby een concreet doel en een grove schets van een actieplan.

De strategie:

De strategie om in elke project hetzelfde bedrag te investeren in de lagere risicoclasses is gebleven. Echter waren er wat nieuwsontwikkelingen. Ik heb tot en met 2015 namelijk maar via 1 crowdfundingplatform geïnvesteerd. Dit platform is in 2014 door een ander Zweeds platform overgenomen, maar in 2015 kwamen daar nogal wat problemen naar boven. Wat nu, als dit ene platform om zou vallen. Daarom heb ik mijn blik verruimd naar andere platformen.

Crowdfunding:

Zoals in het vorige stukje al gemeld, investeer ik nu niet meer in 1, maar in 5 platformen. Daarbij investeer ik in elk project hetzelfde bedrag en alleen in de projecten met een wat lager risico. Ook zijn er nu projecten die aflossingsvrij zijn. In plaatst van rente en aflossing krijg ik nu alleen rente betaald en komt de aflossing pas aan het einde van de looptijd. Ik vind dit best spannend, omdat dit een ander risico is, met eventueel grotere schade als het misgaat. Op dit moment investeer ik daar dus alleen mijn ontvangen rente in. Te projectenteller staat nu op 199 projecten, waarvan er 20 in default zijn. Ik heb dit jaar, zoals verwacht, inderdaad weer het nodige af moeten schrijven. Op dit moment ben ik op het punt beland dat er nu geen defaults meer bij mogen komen, anders eindig ik dit jaar weer met een negatief rendement. De hoeveelheid risicoprojecten is gelukkig ondertussen wel afgenomen, dus stiekem hoop ik in 2017 toch op een lichte plus. We gaan het zien!

Van hobby naar doel:

Ik besteed veel tijd aan crowdfunding. In 2015 heb ik het dan officieel maar eens als hobby aangemerkt. Ik vind het namelijk vooral erg leuk om te doen. En als het goed is gaat het vanaf 2017 rendabel voor mij worden om te crowdfunden. Een hobby die geld oplevert, wat wil je nog meer? In 2016 heb ik een aantal mensen gesproken, sprekers beluisterd op youtube en wat financiele boekjes gelezen. En dit alles heeft me aan het denken gezet. Waarom kleiner denken dan nodig. Crowdfunding kan geld voor mij verdienen. Waarom niet zoveel dat ik niet meer afhankelijk ben van mijn inkomen uit werk. Zo langzamerhand is dus het idee ontstaan om vroeg te willen stoppen met werken. Na wat berekeningen te hebben gemaakt, lijkt het realistisch om op dit moment mijn 50e levensjaar aan te houden om dit doel te bereiken. Dat duurt nog erg lang, maar het is wel een mooi doel om naartoe te werken.

Mijn blog:

Mijn blog is mijn stok achter de deur. Bewust omgaan met het geld wat ik heb, bewust investeren en evalueren wat ik heb gedaan en geleerd. Het doel is om er een kleine advertentie op te plaatsen in de hoop de onkosten eruit te halen. Maar als dat niet lukt is het ook geen ramp. De verschillende onderwerpen in mijn blog leiden tezamen naar maar 1 doel: voor mijn 50e kunnen stoppen met werken!

6 gedachten over “Er was eens… (5)”

  1. Wow, 10% aan defaults? Das een stuk hoger dan ik zou verwachten op basis van de cijfers die ik gezien heb bij Geldvoorelkaar. Die lagen een stuk lager rond de 3-5% als ik me dat goed kan herinneren. Met 10% defaults loopt je rendement idd wel een flinke deuk op.

    Beantwoorden
    • Ik vind het lastig om zulke percentages aan te geven. Eigenlijk zou ik een overzicht moeten maken per kwartaal of per jaar en daarvan de statistieken laten zien. Misschien wordt dat wel een update voor mijn eigen administratie. Het punt is namelijk dat een default over het algemeen pas in het 2e jaar plaatsvind. die 20 defaults zijn dus van projecten tot oktober 2015. Als ik toen was gestopt met investeren, had ik ‘maar’ 100 projecten gehad en had ik een defaultrate van 20%. Volgend jaar moet dus echt gaan blijken dat mijn nieuwe strategie vruchten af gaat werpen. Maar tot nu toe heb ik er alle vertrouwen in 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.