Er was eens… (4)

Van succes naar hobby

2014 was succesvol afgesloten. Ik had netto €1.088 aan rente ontvangen en mocht dus alles behalve klagen. 2015 begon echter met problemen. net een paar dagen voor het einde van het jaar kwam er een mailtje met betaalproblemen van een bepaald project. Oef wat voelde ik me toen naar. Maargoed, dat hoorde er bij. Ik wist dat projecten om konden vallen, dus ook deze. Het was gelukkig maar een project van €100. Er was al 24 euro afgelost en ik had al wat rente ontvangen, dus de echte schade was maar €63. Dit kon ten slotte gebeuren.

Het hoorde erbij, totdat een maand later mailtje twee kwam. Weer een project met betaalproblemen. Dit maal een project waar ik €300 in had gestopt, 50 euro van terug had ontvangen en met rente een effectieve schade had van €220. Maar goed dat kon gebeuren. Een maand later, weer een mailtje. En de maand erop weer. En weer. En weer…

De maat was vol

In oktober 2015 was voor mij de maat vol! Er waren teveel defaults en er moest iets gaan gebeuren. Ik was actief op een forum waar alle crowdfundingsprojecten besproken werden en de investeerders daar twijfelden al om te gaan stoppen. Zou ik ook stoppen? Kon ik iets anders gaan bedenken? Gelukkig hield ik al mijn crowdfunding exact bij in mijn eigen excel administratie. Hierdoor kon ik vrij eenvoudig analyses uitvoeren op al mijn projecten en de projecten die in default waren geraakt. De uitkomsten hiervan waren positief:

Risicoclassificatie 

Zoals ik al eerder had aangegeven deed ik niets met de risicoclassificatie bij het selecteren van mijn projecten. Ik noteerde ze echter wel in mijn Excel. Het bleek dat 85% van mijn probleem projecten in de twee hoogste (van de zes) risicoclasses vielen.

Welk bedrag investeer je

Ik was nogal kieskeurig. Soms deed ik €100, soms €200 en het laatste jaar nogal vaak €1000. Echter nu er een paar €1000 projecten waren omgevallen, had ik wel extreem veel kleine projecten nodig om dit goed te maken.

De nieuwe strategie:

Ik heb berekend dat als ik vanaf het begin af aan in elk project hetzelfde bedrag had gestopt, ik op een kleine winst had uitgekomen. Daarbij zou ik, als ik niet meer in de twee grootstse risicoclassificaties zou investeren, alsnog een rendement van 4% kunnen behalen. Deze uitkomst vond ik behoorlijk betrouwbaar, want ik had tenslotte al in bijna 100 projecten geïnvesteerd. Vanaf oktober dus minder risico investeren en elke keer hetzelfde bedrag. Daarbij had ik voor mijzelf besloten dat ik minimaal 6% rente wil ontvangen. Op die manier levert elke €100, €0,50 per maand op. Daar gaan dan nog wat kosten vanaf, maar dit leek mij zeker redelijk.

2015

2015 bleek dus achteraf een heel slecht jaar te zijn geweest. In het hele jaar heb ik €1.824 aan rente ontvangen. Dat lijkt heel veel, maar alle projecten die ‘in default’ raakte, heb ik direct afgeschreven. Er werden veel beloftes gedaan dat er geld terug zou komen, maar ik schrijf het liever meteen af dan dat ik later weer allemaal teleurstellingen heb. In totaal heb ik voor €3.173 aan projecten (12 in totaal) moeten afschrijven. Alle rente die ik in de afgelopen jaren had ontvangen zag ik verdampen door afschrijvingen. Wat een teleurstelling. En daarbij zat ik met een crowdfunding portefeuille van bijna 100 projecten die nogal wat projecten bevatte, die niet meer in de strategie paste. Ik voorzag dat 2016 dus ook een slecht jaar zou worden. Al was het alleen maar om de naweeën van alle eerder gedane investeringen. Maar ik had moed! Zolang ik maar mijn nieuwe strategie zou gaan hanteren, zou crowdfunding rendabel worden!

3 gedachten over “Er was eens… (4)”

 1. Goed om eens wat ervaringen te lezen van andere die al wat langer met crowdfunding bezig zijn.
  Dank voor de reality-check.

  Beantwoorden
  • Gelukkig gaan platformen ondertussen steeds iets meer informatie geven, maar het blijft nog vrij karig. Ik hoop in ieder geval dat mijn verwachtingen en mijn nieuwe strategie vruchten af gaat werpen!

   Beantwoorden
   • Probleem is ook dat de sector vrij jong is, dus data is ook nog niet veel aanwezig. En waar aanwezig nog niet zeer betrouwbaar door de korte tijd. Succes met de nieuwe strategie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.