Er was eens… (3)

Na het succes van vorig jaar, was het belangrijk om dit succes op z’n minst vol te houden. Na aftrek van alle kosten voor het crowdfunding platform had ik toch €209 aan rente overgehouden. Alles ging op rolletjes en de echte oom Dagobert kwam in me naar boven. Ik wilde meer!

In 2014 ben ik dus rustig door gaan investeren. Alle projecten die voorbij kwamen nam ik mee in mijn investeringen. Risicoclassificaties waren er wel, maar er waren nog steeds geen probleemprojecten, dus wat maakte het uit.

Een nieuw probleem

Ik liep wel tegen een ander probleem op: regelgeving. De AFM had in het begin van crowdfunding bedacht dat een particuliere investeerder niet meer dan €40.000 euro per platform uit mocht hebben staan en daarbij ook niet meer dan 100 verschillende projecten. Hiermee ging ik in de knel raken. Ik had op dat moment al ruim 70 projecten van elk zo’n 200 euro. Dit zou in het tempo waarmee ik investeerde erg snel een probleem veroorzaken. Daarom heb ik toen besloten om per project €1000 in te gaan leggen. Als ik dat volhield tot mijn gemiddelde projectbedrag weer op de €400 euro zat, kon ik op z’n minst weer tot de maximale €40.000 op dit platform investeren. Met deze beslissing ging ik ook iets kieskeuriger investeren. Het crowdfunding platform had ondertussen iets meer risico indicatoren, maar daar keek ik nog niet naar. Ik koos de projecten op gevoel. Wat vond ik een goed idee en wat kreeg van mij de gunfactor. Ik ben in dit jaar ook gaan werken, dus mijn bestedingsruimte was ook opeens een stuk hoger. Ik had het geld tenslotte nog steeds niet nodig.

Van een positief naar een negatief rendement

Aan het einde van het jaar kon ik trots op feestjes vertellen: “Ik doe aan crowdfunding”, “Al 80 projecten”, “mijn gemiddelde netto rendement ligt op 6,85%”.

Ik ontving op dat moment €3,50 per dag, zonder dat ik daar ook maar iets voor hoefde te doen.

Zoals je al kan lezen heb ik het steeds over de riscoclassificaties waar ik niks mee deed en de projecten die keurig terugbetaalden. Je kan al aanvoelen dat het hierna spoedig berg afwaards zou gaan. Daarover morgen mee!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.