Een drankje doen in de stad

Het is voor ons vakantie en bij vakantie hoort toch wel een beetje leuke dingen doen. En dat hebben we dus ook gedaan. Gezellig met z’n tweeën een dagje genieten (van onze voordeelpas) in de dierentuin. Om de dag dan af te sluiten, nog even een drankje doen in de stad. Het café zat nogal vol, maar gelukkig was er een wat ouder echtpaar waar we bij aan mochten schuiven. En natuurlijk, er ligt bij mij wel een focus op geld en daar praat ik makkelijk over mee. Maar als een ander dan begint over de onzin van al die aanbiedingsdagen, kan ik daar echt oprecht van genieten.

Drukte in Rotterdam

De dag na Kerst was één van de drukste dagen in de stad. Velen hadden een extra dagje vrij genomen omdat het weekend daar weer mooi op aansloot Alsof dat nog niet genoeg was, werd je ook nog eens naar de stad gelokt. Het was weer eens uitverkoop. Een heerlijk gespreksonderwerp voor in het café waar ik graag op aanhaak. Want eigenlijk is het toch allemaal maar een beetje onzin.

Veel te druk

Daar begon het eigenlijk mee. Veel te druk in de bar waar we waren, veel te druk in de stad en ga zo maar door. Rotterdam was nogal druk op derde kerstdag. Het was het echtpaar maar al te goed opgevallen, maar pas na een paar winkels kwamen ze erachter. Het was weer eens uitverkoop. Alweer… In de grotere elektronica ketens kon je over de mensen lopen en ook op straat kon je niet lekker even doorlopen. En dat allemaal omdat het weer eens een groot circus van aanbiedingen was. Want ja, singles day is geweest, Black Friday en Cyber monday zijn ook al weer even geleden, dus laten we weer wat nieuws bedenken.

Iedereen trapt erin

Dat was het echtpaar hun stelling. “Iedereen trapt erin om met black friday de winkels leeg te kopen. Maar zo goed zijn de aanbiedingen helemaal niet. In de uitverkoop van januari is de kans groter dat je er nog minder voor betaalt hoor.” Ik kan daar dan zo van genieten. Want het klopt ook gewoon. Alle winkeliers proberen je te lokken met ‘gigantische’ aanbiedingen. En omdat het een ’tijdelijke’ aanbieding is, wil je dat natuurlijk niet mislopen. Maarja, als je nou echt iets wilt hebben, kan je het beter anders aanpakken.

Waar is de tijd van de voorpret

Als je op vakantie gaat, ben je soms al maanden vooraf aan het uitzoeken, plannen en regelen. Voorpret noemen ze dat. En dat deed je vroeger toch ook al. Een beetje rondkijken voor een nieuwe tv. Alle winkels langs om even te kijken waar ze welke modellen hadden. Wat zijn de nieuwste technologieën en hoeveel kost dat apparaat nou in welke winkel? Het was veel normaler om er nog even een nachtje over te slapen. Hoe dat nu gaat? Nou, de aanbieding zie je voorbij komen, dat wil je hebben, je koopt het en vanavond of uiterlijk morgen is het in huis. Eigenlijk gaat het allemaal gewoon veel te snel.

Wat tijd inbouwen helpt besparen

Ga maar eens na. Door voor jezelf een periode in te bouwen voordat je iets gaat kopen, heb je opeens de helft minder nodig. Want ja, het is heel leuk hoor, alweer een nieuwe tv, maar echt nodig is het niet. Dus stel je het weer een jaartje uit. Maar, mocht je nou echt die nieuwe camera willen hebben? En je bent al weken of zelfs maanden ervoor aan het sparen. Dan heb je al weken of maanden voorpret. Online research doen. Aanbiedingen volgen en ga zo maar door. En als je dan eenmaal echt genoeg geld hebt en het product is in de aanbieding, dan heb je ook meteen referentiemateriaal. De referentie of die aanbieding nou echt wel zo’n goede is.

Aanbiedingen moeten zo goed als mogelijk lijken

Gelukkig zijn er ondertussen wat regels rondom aanbiedingen, maar bedrijven zullen er alles aan doen om een aanbieding zo goed als mogelijk te laten lijken. Vergeleken met de adviesprijs is het product nu wel 50% goedkoper. Dat een bedrijf het normaal voor 55% van de adviesprijs verkoopt, maar niet uit. Ze laten je die 50% goedkoper zien. En dat doen ze allemaal. Daarbij zullen ze zeker niet de historie laten zien van de prijsontwikkeling en hopen ze gewoon maar dat je erin trapt. Doe dat vooral dus niet!

Als je het echt wilt hebben, kan je prima een maand wachten

Dat is toch wel de tip. Als je echt iets wilt hebben. Ga het product dan volgen. Kijk wat de aanbiedingsprijzen zijn en bouw wat referentieprijzen op. Wees de winkels te slim af en pak de echt goede aanbiedingen. Dat oudere echtpaar vond dat hele aanbiedingen gebeuren maar een grote onzin worden. Ga gewoon naar de stad om te kopen wat je nodig hebt. Een beetje rondkijken is prima, maar laat je vooral niet gekmaken. Er trappen al genoeg mensen in al die ongein.

En ohja. Als je nou met z’n tweeën een tafeltje voor 4 gebruikt en mensen zoeken nog een plekje. Biedt dan vooral die twee vrije plekjes aan. Het kan zomaar tot een heel leuk gesprek leiden 🙂

1 gedachte over “Een drankje doen in de stad”

  1. Hoi! Had graag naast jullie aan het tafeltje gezeten voor het gesprek, ben het helemaal met je eens: als je iets graag wilt en je wacht een poosje wordt het verlangen of de noodzaak van de aankoop vaak minder en soms verdwijnt het helemaal! Ben benieuwd welk café je was…. ik woon in Schiedam maar kom ook nog wel eens in de ‘grote stad’ …. Fijne jaarwisseling en een mooi 2020!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.