Een beloning voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je vrijwillig! Daar hoeft geen beloning tegenover te staan, want anders had het geen vrijwilligerswerk geheten… Een vrij pittige stelling, maar ik ben het er wel mee eens. Ook ik doe vrijwilligerswerk en doe dat volledig belangeloos. Tenminste, echt belangeloos is het nooit. Vandaag een blog over de belangen die je hebt bij vrijwilligerswerk, welke beloning er tegenover zou kunnen staan en die ik heb gekregen en hoe dat belastingtechnisch nou zit. Want ook de belastingdienst heeft een aantal regels rondom declaraties en vergoedingen.

SVMV doet vrijwilligerswerk

Al van jongs af aan ben ik bezig met vrijwilligerswerk. Van voedselinzamelingsacties tot aan schooltjes opknappen in landen waar ze het niet kunnen betalen, ik heb het allemaal gedaan. Ook op dit moment ben ik nog steeds een actieve vrijwilliger. Zo besteed ik een paar uur per maand aan het begeleiden van een groep jongeren in de kerk. Het is niet zoveel als wat ik ooit heb gedaan, maar toch, alle kleine beetjes helpen.

Een vrijwilligers extraatje

En laatst werd ik blij verrast. We kregen een presentje. Nu ben ik van mening dat je vrijwilligerswerk niet doet om er iets voor terug te krijgen, maar dit was toch wel heel leuk. We kregen namelijk een rondleiding aangeboden in de Nieuwe Kerk als dank voor onze inzet. Daarbij zat nog een kortingsbon voor het cafeetje om de hoek. En om heel eerlijk te zijn vond ik dit een hele geschikte blijk van waardering. Iedereen kreeg hetzelfde en er zat verder geen verplichting aan vast. Een gebaar van dank, zonder dat het over de top ging. Ja, ik was daar toch wel heel blij mee.

Vrijwilligerswerk en belasting

Belastingaangifte is altijd een lastig punt. Hoe zit het nu bijvoorbeeld met vergoedingen die je krijgt voor vrijwilligerswerk. Er zijn een paar regels:
– Je mag in 2019 niet meer dan €5 per uur als vergoeding krijgen voor het vrijwilligerswerk. Ben je jonger dan 22, dan is dit bedrag maximaal €2,75 per uur.
– Je mag in 2019 niet meer dan €170 per maand vergoeding ontvangen
– je mag in 2019 niet meer dan €1700 per jaar vergoeding ontvangen
Blijf je binnen deze grenzen, dan ontvang je deze vergoedingen belastingvrij. Zelfs als je een uitkering hebt, wordt deze niet aangepast als je binnen deze vergoedingen blijft.
Meer informatie over belastingvrije vergoedingen voor vrijwilligerswerk zijn hier te vinden.

Afzien van de vrijwilligersvergoeding

Ook bij het afzien van een vergoeding kan je dit mogelijk meenemen in je belastingaangifte. Is de vergoeding namelijk afkomstig van een ANBI, kom je in aanmerking om dit als gift op te nemen. Helaas zijn hier wel wat regels aan gebonden, dus let er goed op of dit daadwerkelijk allemaal mag. Zo moet de ANBI organisatie wel de intentie hebben gehad om het aan jou te betalen. Mocht je aan al die regels voldoen, kan je het bedrag waar je vanaf ziet ook opnemen als gift aan die organisatie.
Omdat dit om een eenmalige gift gaat, moet deze vergoeding wel meer zijn dan 1% van jouw jaarsalaris, voordat het echt zin heeft om van de belasting af te trekken, maar toch. Je hebt in ieder geval de mogelijkheid. Hier lees je alles over het opnemen van de vrijwilligersvergoeding als gift in de belastingaangifte.

Vrijwilligerswerk is nooit belangeloos

Ik heb ooit eens een filmpje gezien waarin bovenstaand statement werd gemaakt. En ik was overtuigd. Vrijwilligerswerk is nooit belangeloos. Ik ben van mening dat je het wel gratis moet doen en dat je je er wel flink voor moet inzetten. Maar wat zijn dan die belangen?
Nou, stel ik ga koffie schenken in een bejaardentehuis. Geen moeilijk werk, maar ondertussen besteed je daar een paar uur per week. Je maakt af en toe een praatje en ziet die mensen genieten. Dat het werk wat je doet, hoe simpel ook, hen de mogelijkheid geeft om mee te kunnen doen aan deze sociale activiteit. Maakt dat jou ook niet een beetje blij? Je bent onder de mensen en krijgt toch wel een goed gevoel dat die mensen blij worden. Tadaaaa! Dan heb je daar jouw belangen. Ik hielp als 10 jarige mee om voedsel in te zamelen. Niet omdat ik wist dat het naar oost Europa zou gaan waar het hard nodig was. Nee, ik vond het gewoon super leuk om te doen. Een andere belang om vrijwilligerswerk te doen is om er iets van te leren. Allemaal redenen om om vrijwilligerswerk te doen. Goed voor de samenleving? Zeker! Geheel belangeloos? Eigenlijk niet.

2 gedachten over “Een beloning voor vrijwilligerswerk”

  1. Vrijwilligerswerk hoeft niet betaald te worden, anders was het een baan ! Een eventuele onkostenvergoeding, indien van toepassing, kan helemaal terecht zijn. Maar verder bestaat de beloning mijn inziens vooral uit de voldoening die je er zelf uithaalt. Zelf ga ik al ruim 20 jaar mee als vrijwilliger op vakanties voor gehandicapten. Eén keer per jaar met een wintersportreis en één keer met een zomervakantie. En dat is zo ontzettend leuk om te doen. Ieder jaar is het weer een feestje met een vrij vaste groep deelnemers en begeleiders. De voldoening die je krijgt als je mensen een leuke vakantie kan bezorgen en het plezier dat je hebt met iedereen zijn zo wie zo onbetaalbaar.

    Beantwoorden
  2. Ik ga als vrijwilliger met mijn hond langs in verzorgingstehuizen voor een knuffeluurtje. Daarvoor krijg ik mijn reiskosten vergoed en krijgen we meerdere keren per jaar een uitje en/of cadeautje. Erg leuk en een prima beloning, zeker omdat er vaak ook wat voor de hond bij zit 😉 Al is het knuffelen voor haar ook een beloning.

    Daarnaast help ik wel eens bij sportverenigingen, gewoon voor de gezelligheid. Daar krijg ik meestal geen enkele vergoeding voor, maar wel vaak een klein bedankje.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.