Rijbewijs of paspoort vernieuwen

Oef, dan begin je echt oud te worden. Ik moet mijn rijbewijs gaan vernieuwen. Toen ik hem haalde, was hij al tien jaar geldig. Dat betekend dat ik volgende maand mijn rijbewijs al 10 jaar heb!! “In mijn tijd” kon je pas beginnen met rijles nemen als je 18 was. Niks niet vanaf 16,5 jaar al mogen lessen. Nee, gewoon wachten tot je 18 was. En om de rekening compleet te maken, mag ik ook een nieuwe ID-kaart gaan aanvragen. De oude is ondertussen al bijna een jaar verlopen, dus laat ik hem toch maar eens opnieuw bestellen. Vandaag een blog rond alle tips en regels van identiteitsdocumenten.

De geldigheid van een paspoort, ID-kaart en rijbewijs

Ik heb het even na moeten zoeken, maar ben eruit. Over het algemeen zijn deze documenten 10 jaar geldig. Behalve (en nu komt hij):
– je jonger bent dan 18 bij het aanvragen van paspoort of ID kaart. Dan is het document maar vijf jaar geldig.
– Je een rijbewijs aanvraagt na je 65e, dan is hij geldig tot je 75e
– Je een rijbewijs aanvraagt na je 75e, dan is hij 5 jaar geldig
– Je een rijbewijs hebt voor bus of vrachtwagen, die zijn maar vijf jaar geldig.
Eigenlijk vrij simpel dus. Standaard 10 jaar, behalve als je in één van de uitzonderingsgroepen valt.

Mijn paspoort is verlopen

Dan is het tijd voor een nieuwe. En ja, ik weet dat er, zo twee dagen voor de Europese Verkiezingen, dagelijks op de radio te horen is dat jouw document maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Maar dat is ook wel echt een uitzondering. Met mijn verlopen ID kaart mag ik niet meer vliegen en kan ik mij niet officieel legitimeren. Wil ik dus een andere baan, een uitkering aanvragen of een opleiding gaan doen, kan dat niet met mijn verlopen pasje. Kan jij geen geldig legitimatiebewijs tonen aan politie of toezichthouder, staat daar een boete op van €95.

Mijn rijbewijs is verlopen

Dan nog even door op m’n rijbewijs. Ik probeer ondertussen iedereen wijs te maken dat, als je rijbewijs verloopt, je opnieuw af moet rijden. Een grappige gewaarwording als mensen dat echt beginnen te geloven. Natuurlijk is dat niet waar. Je hoeft enkel naar het gemeentehuis om een nieuw pasje aan te vragen. Let er wel op dat je dit op tijd doet. Word je aangehouden of gecontroleerd en is je rijbewijs verlopen, dan riskeer je een boete. Is je rijbewijs maximaal een jaar verlopen, dan krijg je een boete van €90. Is hij langer dan een jaar verlopen, is de boete €340. Flinke bedragen als je bedenkt wat een nieuwe kost.

Wat kost een nieuw paspoort of rijbewijs

Paspoorten, ID kaarten en rijbewijzen kosten niet overal hetzelfde… Wel heeft de overheid er een maximum prijs aan gegeven. Deze documenten mogen dus nooit meer kosten dan de volgende bedragen:
Paspoort: €71,37 (€53,97 wanneer de aanvrager is jonger dan 18 jaar)
ID kaart: €56,83 (€27,95 wanneer de aanvrager jonger is dan 18 jaar)
Rijbewijs: ongeveer €39,75 (maximumprijs onbekend, maar de verschillen zijn per gemeente niet heel groot)

Wanneer vraag je een nieuwe identiteitskaart of rijbewijs aan?

Mijn ID-kaart is al ruim een jaar verlopen. Op zich geen probleem, want ik kan (en mag) mij ook identificeren met mijn paspoort en rijbewijs. Ondertussen zit ook mijn rijbewijs tegen de vervaldatum aan en heb ik mijn paspoort niet altijd bij mij. Tijd dus voor een vervanging. Ik vraag ze beiden aan, omdat ik regelmatig in het buitenland ben en mijn paspoort niet altijd bij mij heb. Maar wanneer is nou het juiste moment om dat te doen?

Plan het vervangen van jouw paspoort

Het komt allemaal aan op planning. Ben je altijd in Nederland, dan is het voldoende om een ID kaart te hebben. Is die verlopen, dan kom je ook nog een heel eind met je geldige rijbewijs (hoewel dat officieel dus niet voldoende is). Ga je echter reizen in Europa, is het advies om een ID kaart te hebben die minstens 3 maanden geldig is. Ga je buiten Europa op reis, is een paspoort met een geldigheidsduur van 6 maanden te adviseren. Ik zou er in ieder geval voor zorgen dat je een geldig document hebt! Maar, dan ook direct het advies niet op stel en sprong een nieuwe aan te vragen als je een brief krijgt van de overheid. Zo kreeg ik op 5 februari al een brief dat mijn rijbewijs op 15 juni verloopt. Dat is ruim vier maanden van tevoren! Natuurlijk is het fijn om op tijd te weten, maar op zich vind ik vier maanden wel heel vroeg.

Kan je besparen op een rijbewijs of paspoort

Nee, helaas kan dat niet. Je moet namelijk het document aanvragen in jouw eigen gemeente, en die bepaalt de prijs. Gelukkig zijn er wel maximumtarieven, maar bijna alle gemeentes houden die prijzen aan. Ook zou je denken te kunnen besparen door een tijdje met een verlopen ID kaart te lopen. Helaas werkt dat niet zo. Tegenwoordig zijn ze 10 jaar geldig, dus je moet 10 keer dit een jaar uitstellen wil je hier echt profijt van hebben. Daarnaast riskeer je een boete die hoger is dan de kosten van het document zelf. Het enige wat je nog zou kunnen overwegen is om alleen een paspoort of ID-kaart te nemen. Je hebt er tenslotte maar één nodig. Ik heb ze allebei, omdat ik mijn paspoort liever thuislaat, terwijl ik soms wel buiten Europa reis. Echt besparen zit er dus helaas niet in. Kortom, gewoon zorgen dat je een geldig exemplaar bij je hebt.

3 gedachten over “Rijbewijs of paspoort vernieuwen”

  1. Ik heb enkel een rijbewijs (voor binnen NL) en een paspoort (voor buiten NL). Nou wil ik mijn paspoort nog wel eens vergeten als ik naar België of Duitsland rij. Ik hoop altijd maar dat je daar met een NL rijbewijs dan ook wel wegkomt.

    Een ID-kaart zou dat probleem niet oplossen, want die zou ik net zo goed thuis laten liggen omdat ik hem niet standaard bij heb.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.