Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden!

Woorden kunnen nog zoveel vertellen, maar met één plaatje kan soms nog meer verteld worden. Daarom ga ik deze blog mijn statistieken van januari ook iets anders doen. Ik doe het met een plaatje 😉

Voor de oplettende volger is de titel natuurlijk niet helemaal correct. Als ik mijn plaatje zou moeten vervangen voor 1000 woorden, zou dit mijn langste blog ooit worden. Ze zijn namelijk vrijwel nooit langer dan die 1000 woorden. Maargoed, toch maar van start:

TADAAAA!

Daar is hij dan: de afbeelding! Hij heeft wat uitleg nodig, maar die kan in gelukkig minder dan 1000 woorden! Je kan er trouwens ook op klikken! Hij opent keurig in een nieuw scherm, dus deze blog kan je eenvoudig ernaast houden!

Kleurtjes

Het aantal percentages wat ik weergeef is wat kleiner. Daarmee hoop ik ook iets meer duidelijkheid te scheppen. Daarbij zorgt het grafiekje ook voor een mooier overzicht in de loop van de tijd.

Blauw: 8,06%

Blauw is mijn originele plan. Ik wil bruto net zoveel ontvangen uit investeringen als mijn eerste bruto salaris. De complete uitwerking volgt natuurlijk nog in een van de vele vervolgblogs 😉

Groen: 9,06%

Mijn huidige netto inkomsten uit investeringen tegenover mijn huidige netto inkomen. Als deze op 100% komt ontvang ik dus net zoveel uit mijn investeringen na aftrek van belastingen, als dat er maandelijks op mijn rekening aan salaris wordt gestort. Zelfs na salarisverhogingen is dit percentage al hoger dan blauw. Dat komt omdat de belasting over vermogen lager is dan over salaris.

Paars: 16,17%

Paars is de kleur van de financiële onafhankelijkheid deze maand. Hoeveel van mijn uitgaven kon ik betalen van mijn netto investeringsrendement.

Oranje: 16,17%

Oranje is de gemiddelde van alle paarse lijntjes uit dat jaar. Hoeveel van mijn jaarlijkse uitgaven had ik kunnen betalen met het rendement dat ik heb ontvangen over mijn investeringen. Zodra deze op 100% staat, kan ik mijzelf over dat jaar in principe al financieel onafhankelijk noemen!

Stijgende lijn

Zoals je kan zien, zit er een kleine stijgende lijn in de projecten. Als ik kijk naar mijn einddoel (blauw) en deze vergelijk met een jaar geleden, is deze bijna een procent omhoog gegaan (van 7,13% naar 8,06%). Dit lijkt weinig, maar is een goede groei ten opzichte van 2015 (6,54%). Zeker als je daarbij bedenkt dat ik in 2016 juist niet veel extra heb geïnvesteerd! Al met al ben ik dus zeker niet ontevreden.

Spaarratio

Het enige wat in dit overzicht nog mist is het spaarratio. Deze is deze maand geëindigd op 43,98%. Zeker geen verkeerd resultaat als je ook nog eens bedenkt dat ik deze maand ook al 1/5 deel van mijn jaarlijkse donaties heb betaald.

De laatste keer

Ik zal helaas voorlopig afscheid moeten nemen van deze hoge percentages. Vanaf deze maand heb ik natuurlijk mijn nieuwe huis. Deze maand zijn er dus dubbele lasten en de lasten van mijn nieuwe appartement zijn hoger dan van mijn huidige. Ik vermoed dus dat het wel weer even gaat duren voordat ik weer 16% van mijn uitgaven (paars 🙂 ) kan betalen uit rendement. Simpelweg omdat de kosten hoger worden. Daartegenover staat gelukkig wel dat er afgelost gaat worden op mijn woning. Ik tel het mee als kosten, maar stiekem wordt er dus op de achtergrond wel afgelost / gespaard.

2 gedachten over “Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden!”

    • Dat klopt! Al gaan vanaf nu de vaste lasten natuurlijk wel flink wat omhoog, dus ik ben erg benieuwd hoe dat in deze percentages zich zal laten zien.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.