Het kon NOG goedkoper

Vandaag is het eindelijk zo ver! Ik krijg de sleutel van mijn nieuwe paleis! Na een paar maanden van voorbereiding ga ik er dus komende week toch nog achter komen dat ik een aantal dingen ben vergeten. Er zijn al vele lijstjes gemaakt die moeten voorkomen dat ik ook maar iets ben vergeten. Je zou dus bijna kunnen zeggen dat ik niet moet vergeten mijn lijstjes te gebruiken 🙂Geld Geld Geld

Ik ben erachter gekomen dat ik toch wel heel blij ben dat ik de afgelopen jaren behoorlijk heb gespaard voor m’n nieuwe huis. Het geld vliegt eruit. Nieuw bed, bank, meubels en ik ben voorlopig nog niet klaar met al m’n spulletjes en interieur bij elkaar te verzamelen. Laten we daarbij vooral ook niet vergeten dat ik erop uit moet voor een tv, wasmachine en stofzuiger (#wordt ondertussen op het lijstje erbij geschreven#) En stiekem is het geld uitgeven aan al deze dingen best leuk!

De notaris

En dan uiteindelijk heb ik vandaag de afspraak. Om 15:30 mag ik gezellig bij de notaris komen om een krabbel te zetten en mijn sleutels in ontvangst te nemen. Spannend, maar ik heb er heel veel zin in! Tijdens het proces van alles regelen heb ik mij ook afgevraagd: Kan ik besparen op de notariskosten?
Raad het of niet, er bestaan ook eenvoudige notarisvergelijkers. Een eenvoudige zoektocht naar de stad waar ik woon gaf het volgende resultaat: in uw stad geen notarissen. Op een afstand van 6 kilometer was ik €1150 voor deze klus kwijt, op een afstand van 9 kilometer €1450 en op 12 kilometer €899.
Ik heb hier gebruik gemaakt van degoedkoopstenotaris.nl. Erg eenvoudig in gebruik en het heeft mij dus laten zien dat er een verschil van €550 zit in de verschillende notarissen. Omdat ik daarbij de kopende partij ben, mag ik ook de notaris aanwijzen. Graag rij ik dus 6 kilometer verder om nog eens €250 uit te sparen. Ik ga er tenslotte van uit dat een notaris moet voldoen aan bepaalde eisen en de kwaliteit dus overal gelijk is.

Goedkoper?

Zoals de titel aangeeft had ik uiteindelijk toch nog geld kunnen besparen. De totale kosten koper waren zo’n €8000. Daarin zitten dan wel direct alle belastingen (die nu aan het begin van het jaar hoger zijn dan aan het einde van het jaar), de kosten van mijn financieel adviseur en NHG, notariskosten, taxatiekosten en de kosten van de bankgarantie. En op de bankgarantie had ik kunnen besparen.

Bankgarantie

Voor de lezers die nog nooit een huis hebben gekocht even kort een uitleg. Als je een huis koopt, wordt er een voorschot gevraagd van 10% van de koopsom. Deze 10% wordt aan de verkopende partij uitgekeerd als jij de koop ontbindt, zonder dat ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. Dit voorschot kan op twee manieren worden voldaan: Je betaald hem zelf of je regelt een bankgarantie.
Als je hem zelf betaald, maak je die 10% van de koopsom over naar de notaris. Deze bewaard voor jou het geld. Als de koop niet doorgaat, betaald hij het aan de verkopende partij. Als de koop gewoon doorgaat, worden de kosten koper van dit voorschot afgehaald en ontvang je het restant terug op jouw rekening.
In het geval van een bankgarantie gaat het bijna hetzelfde. De bank geeft garantie dat, als de koop niet doorgaat, zij die 10% naar de notaris overmaken. Deze wordt voor jou dan uiteindelijk omgezet in een geldlening. Je moet het geld dus wel gewoon terugbetalen.

Alles kost geld

Voor niks gaat de zon op, dus ook de bankgarantie kost geld. Ik heb nagelezen dat dit ongeveer 1% is van de garantiesom, met een minimum van €100. Mijn bankgarantie wat €271,50. Dit staat dus ook keurig op de factuur van de notaris.

Goedkoper?

Jazeker! Het kon goedkoper, omdat er genoeg geld op mijn rekening stond. Ik had dit bedrag dus volledig uit kunnen sparen. Van dat bespaarde geld had ik toch weer een ultradeluxe stofzuiger voor kunnen kopen!

Staartje

Helaas na het schrijven van deze blog kriebelt er iets. Ik ben bij de bank waar de bankgarantie is afgesloten eens gaan kijken en het blijkt dat ik voor een bankgarantie slechts €143 kwijt zou zijn… Toch nog maar even gaan mailen met die bank en mijn adviseur hoe dat nou allemaal zit… Wordt vervolgd!

7 gedachten over “Het kon NOG goedkoper”

 1. kijk uit met het gaan voor de goedkooste notaris…slechte ervaring die ons uiteindelijk €1000 meer koste dan voorzien. Niet door meer fee’s, maar puur door een beslissing omtrend overdrachtsbelasting. Erg jammer.

  Beantwoorden
  • Ik heb het kostenoverzicht van de notaris ontvangen en die zag er op zich goed uit… Overdrachtsbelasting 2% over de koopsom minus reservefonds Vve. Waarin ging het bij jullie dan anders dan verwacht?

   Beantwoorden
 2. Ik heb ook gedonder gehad met de notaris. Op de dag voor de overdracht meldde de voorzitter van de VVE ineens dat we nog een schuld van € 10.000 aan de VVE hadden. De notaris gaf hem in eerste instantie gelijk. Pas toen onze rechtsbijstandsverzekering en de VVE-desk van de gemeente zich er beiden mee bemoeid hadden, bleek dat we gelijk hadden. Als de notaris gewoon de stukken had bekeken, had hij dat direct kunnen zien. Hij was puur afgegaan op het telefoontje van de voorzitter (met wie we daarvoor overigens niet in onmin leefden, het was ons echt een raadsel waarom hij dat deed).
  Sindsdien zijn wij ook wat voorzichtiger met het idee dat alle notarissen in principe goed zijn.

  Beantwoorden
 3. Geniet van deze mooie dag! En vooral van je appartement, met dit mooie weer zal het extra fijn zijn om de sleutel te krijgen en de zon je nieuwe thuis in te zien schijnen.

  Zakelijk heb ik ook geregeld te maken met notarissen en inderdaad, wat hierboven ook gezegd wordt.. er zit verschil tussen. Net als in ieder ander beroep 😉

  Beantwoorden
 4. Dank jullie wel voor alle leuk/lieve/aardige reacties! Ik was na al jullie ervaring even bang dat het wel eens flink mis kon lopen, maar het viel alles mee. Ik was binnen en een half uur later stapte ik naar buiten met een mapje papieren waaruit opgemaakt kon worden dat ik nu de trotse eigenaar ben. Waarom deze notaris nou zoveel goedkoper was? Er zal met efficiency bespaart kunnen worden. De koffie was slecht, de kandidaat notaris mailde mij, maar bij de afspraak was de echte notaris. En binnen een half uur was alles geregeld en ondertekend. Geen poespas, moeilijke dingen. Een soort van lopende band werk. Ik weet echter niet of dit bij de duurdere notarissen ook zo zou zijn. Het ging in ieder geval gesmeerd en daar ben ik heel blij mee.

  Verder nog een korte reactie op de bankgarantie. Ik heb geïnformeerd en dit was een extra uitgebreide garantie, waardoor ik bij eventueel uitbetalen onder bepaalde voorwaarden zelf de kosten niet zou hoeven betalen (verlies van werk, overlijden etc.) Het schijnt dus allemaal wel te kloppen 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.