Default update

Crowdfunden is investeren. Je kan er geld mee verdienen, maar je kan er ook geld mee verliezen. Je loopt dus zeker risico! En toch baal ik er dan van als er een project misgaat. Zoals ik in een van mijn eerdere blogs beschreef: mijn maag draaide om en ik werd er misselijk van. Ik was ‘zomaar’ geld kwijt. Maar vorige week kwam er eens een andere update  over een van de defaults in mijn portefeuille. Een redelijk positief bericht zelfs!

De schuld wordt kwijtgescholden

Het klinkt wat vreemd… Ik ben blij met het feit dat de schuld wordt kwijtgescholden… Er wordt nog een deel van het bedrag betaald, maar daarmee is de volledige schuld ook weg. En inderdaad: een deel van de schuld. Maar waarom dan zo tevreden?

De situatie

Om even het verhaal iets duidelijker te maken, toch een korte samenvatting:
Er is eind 2013 een lening aangegaan van bijna €145.000. Na 20 van de 60 termijnen is men gestopt met betalen. Ik had hierin €100 geïnvesteerd en tot dan toe €28,12 aan aflossing en €13,88 aan rente ontvangen. Totaal dus een bedrag van €42. Ik moest dus nog minimaal €58 ontvangen om mijn investering rendabel te maken en heb in totaal ruim €70 afgeschreven op mijn investering, ook al heb ik effectief maar €58 aan ‘verlies’.

De oplossing

Vorige week kreeg ik dus een mail met een geboden oplossing. Ik kon hierin niet meebeslissen, akkoord of niet akkoord gaan. Dit wordt geboden. Punt.
Na verkoop van eigendommen wordt met dit deel een deel van de geldlening afgelost. In totaal gaat het (inclusief de eerder betaalde termijnen) om 96% van de eerder geleende geldsom (zonder rente). In plaats van een aflossing en rente van totaal €125, zal ik nu dus maar (ongeveer) €96 ontvangen.

Waarom blij?

Aan de ene kant ben ik eenvoudig weg blij dat ik toch nog wat geld krijg, wat ik eigenlijk voor mijzelf al had afgeschreven. Aan de andere kant is het voor mij ook een teken dat er op de achtergrond ook daadwerkelijk de belangen voor de investeerder worden behartigd. In deze situatie was het namelijk of deze oplossing, of een faillissement en WSNP traject. Een zeer langdurig traject met hoge kosten waardoor er waarschijnlijk niet (veel) extra voor de investeerder over zou blijven.

Niet uniek

Naast dit bericht las ik ook nog ergens anders dat een ander project met eenzelfde soort regeling opgelost gaat worden. Helaas gaat het hier om een kleiner percentage dat terugbetaald zal worden, maar als ik het zo zag, was dit wel het maximale wat er op deze manier teruggehaald kon worden. Het is in dit stadium simpelweg een kwestie van schade beperken in plaats van de maximale winst halen.

Gerust gesteld

Ik ben dus toch best blij met dit bericht. Ik raak welliswaar geld kwijt, maar er is het maximale aan gedaan om de schade te beperken en voor zowel investeerders als geldleners tot de beste oplossing te komen. Na twee jaar van projecten in default zien raken zonder enig bericht dat er concreet geld gaat terugkomen, eindelijk een probleemproject waar daadwerkelijk een oplossing komt en de default afgesloten kan worden. Met deze oplossing ben ik behoorlijk gerust gesteld dat het bemiddelende platform daadwerkelijk bezig is om tot een oplossing te komen voor de defaults. En daarmee zie ik mijn andere problemen toch weer iets rooskleuriger dan voor dit bericht.

2 gedachten over “Default update”

  1. Wat mooi dat deze oplossing geboden wordt. Ik denk dat dit lang niet in alle gevallen zo opgelost wordt. Hier gelukkig nog geen ervaringen met projecten die niet meer betalen.

    Beantwoorden
  2. Net zo’n zelfde soort gevalletje gehad bij ons. Project failiet, overgenomen door andere investeerder. Kortom, al het geld terug. En het eerste jaar ook nog 7.5% rente ontvangen! Kijk, das nog eens win win 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.