Drukte op het werk

Op mijn werk komt drukte met vlagen. Soms is het enorm druk, soms valt er niks te doen. En altijd komen die zaken onverwacht en ongelegen. Op dit moment is zo’n drukke periode. Midden in de zomer, terwijl iedereen op vakantie is. Hoe kan je daar nou het beste mee omgaan? Wat is de beste manier om geen last te krijgen van de stress en welke beloningen staan ertegenover?

It’s part of the job

Jazeker, de eerste opmerking die je vaak krijgt als er geklaagd wordt over de drukte. Het hoort er nou eenmaal bij. En natuurlijk is dat ook wel zo. Ik wist het al toen ik solliciteerde en heb in de afgelopen jaren al meerdere malen meegemaakt dat het inderdaad behoorlijk druk en stressvol was. Maar dat betekent niet dat je het niet waar is of dat het er niet is. Het verschil zit hem in het vertellen dat het druk is en het klagen dat het zo druk is. Het is druk. Punt. Niet verder op ingaan. Dat irriteert anderen alleen maar.

Hoe kan je het beste omgaan met die drukte?

Jouw lichaam kan (gelukkig) behoorlijk wat aan voor wat stress betreft. Echter, niet constant. Er moet ook een moment van ontspanning zijn. Blijf je constant onder hoge stress werken, is de kans groot dat je ergens thuis met een burn-out eindigt. Iets dat je zeker niet wilt! Daarom is het ook zo belangrijk dat je die ontspanning actief opzoekt.

Hoe uit zich een drukke periode bij mij?

Als ik erg veel stress ervaar, heb ik zo’n hele vervelende hoofdpijn. Op zich fijn dat mijn lichaam het zo aangeeft, maar niet heel bevorderlijk om gewoon mee rond te blijven lopen. Is het ergens tussen normaal en extreem hoog, dan komt er op de andere momenten veel minder uit mijn handen. Ik zit meer op de bank, Netflix series vliegen voorbij en ook mijn telefoon heeft er last van. Ik doe opeens veel meer dingen waar ik niet actief bij na hoef te denken. De tijd die er nog over is, laat ik mijn gedachten een beetje rusten. Klaar om de volgende dag weer aan het werk te gaan.

Ook mijn blog lijdt hieronder

Wellicht al een klein beetje gemerkt, maar ook SVMV lijdt onder deze drukte. Deze blog wordt op dinsdagochtend gepubliceerd, maar is een uurtje daarvoor pas geschreven. Simpelweg omdat ik mij er niet altijd toe kan zetten bij drukte om lekker wat blogs vooruit te werken. Gelukkig heb ik dan nog steeds m’n blogschema en verplicht ik mijzelf om toch actief te blijven bloggen. Maar eigenlijk alles heeft er wel een beetje last van. Mijn blogs, mijn inspiratie, ons huishouden en ga zo maar door…

Ontspanning in combinatie met vakantievoorbereiding

Vraag mij nu niet om ’s avonds nog even onze vakantie te gaan plannen. Nee, dat lukt nu even niet. Ik hoop daar komende week toch een keer de tijd, rust en energie voor te vinden. Maar toch zijn we gister avond wel aan het vakantie voorbereiden geweest. En dat in de perfecte combinatie van ontspanning. We zijn namelijk een uurtje gaan wandelen. We hebben nieuwe wandelschoenen gekocht, maar die moeten wel ingelopen worden. Dus als een super hip fashion statement zijn we met onze normale kleren en flinke wandelschoenen een uur in onze eigen buurt rond gaan wandelen. En dat werkt eigenlijk heel goed!

Iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier

Voor ons is wandelen best lekker. Zelf kan ik mij ook best goed ontspannen door een stuk te fietsen of wat te mediteren. Maar anderen gaan juist graag het huis opruimen voor dat opgeruimde gevoel. Die krijgen juist de rust die ze nodig hebben door een heel opgeruimd huis te hebben. Wat dus ook belangrijk is, is dat je weet van jezelf wat werkt. Waar jij een fijn gevoel en nieuwe energie van krijgt. Zodat ook jij de volgende dag weer verder kan.

Waarom zou je die werkstress waarderen

Waarom zou je niet een wat minder stressvolle en drukke baan nemen? Iets waar je helemaal niet na hoeft te denken of je wel genoeg ontspant.
Tja, dat is ook een beetje de aard van het beestje… Het is niet dat ik altijd maar van die stress houdt, maar een beetje uitdaging kan echt geen kwaad. Die heb ik eigenlijk gewoon nodig en zoek ik dus ook actief op. En met die uitdaging komt ook de werkdruk kijken. Daarnaast gaat dit ook veel verder. Want ik waardeer mijn baan toch wel behoorlijk. Nu vijf jaar later heb ik ervaringen opgedaan die ik anders nooit had opgedaan. En als ik dan bij mijzelf even terugkijk, beginnen er ook bij mij van die stoere werkverhalen te ontstaan. “Weet je nog toen… Die ene keer”, “Ik heb wel eens meegemaakt dat…”. Momenten waar ik nu met een grote glimlach aan terugdenk. Terwijl dat toen ook best wel wat stress opleverde.

Staat er dan nog iets tegenover?

Zo af en toe. Natuurlijk de waardering die je krijgt voor het werk dat je uitvoert. Iets wat ieder mens nodig heeft. Waardering voor het werk dat je hebt verricht. Daarnaast worden de overuren die wij maken weer in tijd uitbetaald. Bij hele drukke projecten met extreem lange dagen, staat daar dus vaak weer een weekje vrij tegenover. En als laatste wordt er altijd nog gekeken hoe je het afgelopen jaar hebt gewerkt. Heb je het goed gedaan? Dan zie je daar ook weer een salarisverhoging en bonus voor terug. Dus zelfs alle stress en drukte kan je uiteindelijk weer terugvinden op je salarisstrook. Ook al is dat slechts een mooie bijkomstigheid. Ik doe het vooral omdat ik het werk leuk vind.

2 gedachten over “Drukte op het werk”

 1. Ik denk dat die drukkere periodes/verhoogd stressniveau juist zeer effectief kunnen zijn. Je wordt weer even op scherp gezet. En als je dan ook momenten in de week vindt waarin je kan ontspannen – zoals bij jou bijvoorbeeld wandelen – heb je een mooie balans:)

  Beantwoorden
 2. Mijn baan in het onderwijs kent ieder jaar op dezelfde momenten pieken en dalen, het is fijn om te weten wanneer het druk wordt, ik kan hier met mijn afspraken zowel op het werk als privé rekening mee houden. Wel is het jammer dat de werkdruk lastig te spreiden is over het jaar. Je kan nu eenmaal niet in de derde week van een schooljaar al een rapportvergadering plannen! Zoiets komt dus op een vast moment en is gekoppeld aan veel nakijkwerk, een rapportuitreiking en een ouderavond. Maar goed, je weet dit allemaal ruim van te voren.
  Ik merk overigens wel dat ik van een lage werkdruk een beetje ‘lui’ word en langer over dingen doe dan wanneer ik veel moet en met deadlines te maken heb.

  In de drukke tijden heb ik veel profijt van een hele goede planning. Ik heb op mijn werkplek een eigen (mega) whiteboard met de dagen van de week bovenaan en eronder mijn to do’s voor die dag. Ik werk nooit aan meer dan 2 grote klussen per keer, kleine klusje doe ik tussendoor. Zo zie ik in een oogopslag hoe druk het is of gaat worden.

  Gelukkig heb ik de laatste jaren ook geleerd om te ontspannen (een uurtje sportschool doet bij mij wonderen) en te relativeren, sommige werkdingen moeten nu eenmaal wat lager op de prioriteitenlijst komen te staan en dat lukt me goed.

  Als je buiten werktijd voldoende leuke dingen doet en je je daardoor goed voelt, zowel geestelijk als lichamelijk, dan ben je ook op je werk waarschijnlijk beter in staat met de hoge werkdruk om te gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.