De achterstand in ons betalingsnetwerk

Morgen is het weer zover. De dag van de arbeid. Traditiegetrouw is vrijwel heel Nederland gewoon aan het werk, terwijl de rest van Europa het werk neerlegt. Best grappig dat er op de dag van de arbeid niet gearbeid wordt… Maar, dit is ook direct een schoolvoorbeeld van het verouderde betalingsnetwerk…

Is het jou ook wel eens opgevallen, dat betalingen altijd pas om (meestal precies) 9 uur ’s ochtends bijgeschreven worden. En vervolgens nog ergens zo net na de middag. In Nederland is dat nog steeds heel gebruikelijk. Betalingen vinden in batches plaats en die batches worden slechts een paar keer per dag uitgevoerd. Best triest eigenlijk. We leven in een wereld waarin alles digitaal is en gaat. We werken tegenwoordig meer en vaker dan vroeger. Winkels zijn over het algemeen op zondag gewoon open en een webwinkel presteert het tegenwoordig om eerder jouw pakketje bezorgd te hebben, dan dat het geld op hun rekening staat… Toch eigenlijk van de zotte

1 mei
De reden dat het betalingsverkeer plat ligt morgen is simpelweg omdat de rest van Europa plat ligt. Betalingen worden in het buitenland niet uitgevoerd en omdat het netwerk van banken zo met elkaar verweven is, worden daarom ook in Nederland geen betalingen uitgevoerd. Net zoals alle andere internationale feestdagen. Omdat alleen Nederland op 27 april Koningsdag en op 5 mei Bevrijdingsdag viert, worden op die dagen de betalingen wel gewoon uitgevoerd. Dat doet de rest van Europa tenslotte ook.

Eindelijk
Maar er is hoop! Vanaf 1 mei 2019 moet het systeem Instant Payments inwerking treden. De naam zegt het al: Directe betalingen. Het bankverkeer (in ieder geval tussen particulieren) moet direct uitgevoerd worden. Ongeacht welke bank of welke dag het is. betaal jij volgens jaar dus op 1 mei van jouw bank naar een andere Europese bank, dan moet het er volgens de richtlijnen binnen 10 seconden zijn bijgeschreven bij de ander, zolang het om een bedrag van minder dan €15.000 gaat. Binnen Nederland hanteren banken zelfs geen limiet en willen ze het binnen 5 seconden op de andere rekening hebben staan. Het klinkt heel snel, maar in de digitale wereld is het nog steeds erg langzaam. Omdat er natuurlijk wel de nodige veiligheidsmaatregelen tussen zitten, snap ik dan ook wel weer dat het een paar seconden kan duren.

En zelfs al eerder
Hierboven noemde ik  1 mei, maar banken zijn er al even mee bezig. Deze richtlijnen zijn namelijk in 2017 al gepresenteerd. ABN Amro is bijvoorbeeld al klaar met de implementatie. Zij claimen dat, als de betreffende bank instant payments ondersteunt, zij de overboeking ook direct uit zullen voeren. Zelfs op 1 mei of andere internationale feestdagen. Het is dus vooral wachten tot andere banken klaar zijn met de implementatie. Stapje voor stapje zullen de betalingen dan ook sneller uitgevoerd worden.

Betere tijden komen er dus wel degelijk aan. Tot die tijd wachten we dus maar rustig af tot de betaling ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Want hoe graag we ook willen dat het geld direct op onze rekening staat (of op die van de ander), we zijn op dit moment gewoon nog 100% afhankelijk van het verouderde bankstelsel.

2 gedachten over “De achterstand in ons betalingsnetwerk”

  1. Het is inderdaad ongelofelijk in deze tijd. We willen dat alles instant en snel is, en de technologie daarvoor is er ook. Gelukkig zijn we in Europa nog redelijk bezig met vernieuwen, zodat volgend jaar dit probleem verholpen is. In Amerika is het vaak nog slechter gesteld met de banken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.