Steeds meer steeds minder

Zo vlak voor het eerste van de maand komen alle mailtjes weer binnen. Uw voorwaarde zijn gewijzigd en gaan per de eerste in. Wij hebben iets aangepast en dit zal in werking treden per 1 mei. Ik kan de conclusie alvast geven: alles wordt duurder…

De banken
De aanleiding voor deze blog zijn de banken. Ik kreeg in twee dagen tijd wel van drie banken een berichtje. Eigenlijk dus alle banken waar ik zelf een rekening heb. En geen van die berichten maakt mij nou echt heel blij…

De rente
Jawel, we hadden hem al zien aankomen: de rente gaat omlaag. Waar bij mijn ABN rekening de rente bijna niet lager kan met 0,05%, kon dat bij NIBC-direct en Leaseplanbank wel. Ik heb bij beide banken een extra rekening, omdat de rente hier hoger ligt. Bij Leaseplanbank zakt de rente naar 0,35% en bij NIBC naar 0,3%. Hoewel dit het zes-/ zevenvoudige is van de ABN rente, is het nog steeds heel triest. Als ik €1000 een jaar bij Leaseplanbank neerzet, krijg ik daar wel €3,50 rente op. Om te janken. Ondertussen gaat de hypotheekrente wel weer wat omhoog, dus ik verwacht dat op de wat langere termijn ook de spaarrente omhoog zal gaan. Maar heel fijn is het op dit moment natuurlijk niet.

Mocht jouw rente nou ook op die 0,05% staan, kijk dan eens naar een online spaarrekening. Ikzelf vind Leaseplanbank een goed alternatief. Ze hebben een Nederlandse bankvergunning en vallen dus ook onder het deposito garantiestelsel. Je kan alleen maar geld van en naar jouw eigen betaalrekening overschrijven, maar meer heb je voor een spaarrekening ook niet nodig lijkt mij. Voor elke €1000 die er een jaar opstaat krijg je echter wel €3 extra in vergelijking met een grote bank. En dat zonder extra risico! Het kost alleen een dag extra voordat je het tot je beschikking hebt. Dat is wel te overleven lijkt mij. De rekening is verder gratis, dus wil je er vanaf kan dat natuurlijk altijd.

Kosten
Jawel, waar de renteopbrengsten omlaag gaan, gaan de kosten weer omhoog. De ABN heeft mij laten weten dat ik €0,25 per maand extra ga betalen. Waar ze een jaar of twee heel trots vertelden dat het allemaal goedkoper kon, komt er nu opeens een verhoging van 7,8%! De prijs gaat van €3,15 naar €3,40. En waar ik laatst al noemde dat we eigenlijk gewoon 100% afhankelijk zijn van banken, kan je het ook niet zo heel veel aan doen. Natuurlijk kan je overstappen van bank, maar dat brengt de nodige rompslomp weer met zich mee. Gelukkig heb ik bij mijn ABN rekening wel 20% korting op deze kosten. Dat is uiteindelijk gekomen omdat ik daar rood kan staan. Wil je daar meer over lezen, kan dat in deze blog.

De rest zal volgen
Er is natuurlijk bijna geen twijfel mogelijk dat de rest zal volgen. Kosten zullen altijd hoger worden en waarom zou je als bank meer rente betalen dan de ander? Op mijn spaarrekening staat dus alleen hen echt nodige aan voor mijn financiële buffer. De rest wordt geïnvesteerd. Wat met 0,35% aan rente kan ik natuurlijk nooit eerder stoppen met werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.