Crowdfunding: mijn statistieken

Laatst vroeg OntsladeBaas: “je hebt het steeds over defaults, maar hoe sta je er nou daadwerkelijk voor?” Er zijn namelijk nogal wat nuances aan te brengen bij de vele defaults. Vandaag dus een statistiekenoverzicht!Dit overzicht is van 1 november 2017. Vers van de pers en nog helemaal heet. Natuurlijk is er altijd discussie mogelijk over hoe ik iets bereken en over hoe dit officieel zou moeten doen. Daar hou ik mijn eigen standaarden aan. Vaak zijn deze iets strenger dan de voorschriften voor platformen. Zij hoeven pas na een jaar een project af te schrijven, ik doe dat al direct. 
Aantal:
Laten we beginnen met het aantal projecten. Op 1 november waren er in totaal 297 projecten in mijn portefeuille gestart. Daarvan zijn er al 24 succesvol afgerond (al dan niet voortijdig terugbetaald)
2 projecten zijn in default geraakt en ondertussen helemaal afgerond. Dit gaat onder andere om een project waar ik eerder over schreef.

Ook is er de strategiewijziging in oktober 2015. Ik heb in totaal in 96 projecten geïnvesteerd voor deze wijziging en 201 na de wijziging.

Defaults / probleemprojecten
Er zijn dus nog 273 projecten die op dit moment nog lopen. Daarvan zijn er 24 in default en totaal dus 26 projecten met problemen (inclusief de twee projecten en al afgerond zijn). De gemiddelde loopduur van deze projecten is 58 maanden en gemiddeld stopten ze na 25 maanden met betalen. Vaak hou ik echter aan dat dit tussen de 12e en 24e maand is. Dit hou ik als risicoperiode aan. Gemiddeld dus na 43% van de looptijd stopt het project met betalen. Van dat totaal geïnvesteerde bedrag heb ik 44,8% aan rente en aflossing terug ontvangen. Als er echter alleen naar de aflossing gekeken wordt, heb ik maar 33,8% van het geïnvesteerde bedrag terug ontvangen.

Totaal zijn er dus 26 projecten met problemen en daar heb ik een boel geld mee verloren.. Daar moet natuurlijk wat nuance in aangebracht worden.
Sinds oktober 2015 heb ik mijn investeringsstrategie aangepast. Van de 26 probleemprojecten zijn er 2 die na deze strategie wijziging tot stand is gekomen.

Om het beeld compleet te maken. Na zo’n 2,5 jaar investeren kwam de strategiewijziging. Op dat moment had ik in 96 projecten geïnvesteerd en had ik 10 probleemprojecten.  Later zijn er dus nog 14 uit die periode in de problemen gekomen. Ondertussen zijn we 2 jaar verder, is er in ruim 200 projecten geïnvesteerd en staat de teller met probleemprojecten op 2. Dat vind ik persoonlijk een hele verbetering en is mijn leerproces duidelijk terug te zien.

Risicoclassificaties
Al eerder heb ik de tabel gepubliceerd hoe ik de verschillende risicoclassificaties samenbreng in mijn eigen administratie:

Waar in oktober 2015 nog meer dan 50% van de investeringen en het geïnvesteerde geld in risicoklasse 5 of 5S zaten (de twee grootste risicoclassificaties) is dat ondertussen gedaald naar 23%. Ik ben dus hard onderweg om afscheid te nemen van deze erg risicovolle investeringen. Dat heeft tenslotte ook erg te maken met het aantal probleem projecten per risicoklasse:

In onderstaande afbeelding (klik erop voor het grote exemplaar) zie je ook duidelijk de voortgang van deze verandering sinds januari 2014:

Investeringsbedrag
Een tweede aanpassing is dat ik het bedrag dat ik investeer in elk project nu gelijk is. Maakt niet uit hoe goed ik het project vind, ik kom daar niet boven. Dit resulteert in het fijne gevoel dat, als zo’n project omvalt, ik nooit méér hoef af te schrijven dan dat ik die maand aan rente zal ontvangen. In het verleden zijn er nogal wat projecten geweest waar wisselende bedragen in geïnvesteerd werden. Veel van die hoge bedragen zijn ondertussen probleemprojecten. Een dure leerschool, want er zijn nog veel meer projecten nodig om dat te compenseren…

Winst/Verlies
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of ik succesvol investeer en er dus iets mee verdien. Daar kan ik op dit moment vrij eenvoudig over zijn: ik heb winst! Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 1,7% is dit nog steeds positief. Uiteindelijk is het lager dan verwacht, maar 2015 (-5,1%) en 2016 (-0,1%) gooiden behoorlijk wat roet in het eten. Dit alles heeft natuurlijk ook vooral te maken met de defaults die direct afgeschreven worden. Daar is namelijk nog geen uitsluitsel over en het kan (helaas) nog jaren duur voordat dat uitsluitsel er komt. Daarom heb ik het ook maar direct afgeschreven.

Al met al is het goed om weer even deze statistieken en cijfers voor mijzelf op te zoeken. Ik kom er nu achter dat mijn strategie inderdaad lijkt te werken en ik wil deze dan voorlopig ook gewoon voort zetten. Die dure leerschool moet zich tenslotte nog even terug gaan betalen 🙂

12 gedachten over “Crowdfunding: mijn statistieken”

 1. Fijn dat je huidige strategie lijkt te werken! Altijd jammer als je dure lessen hebt gehad, maar wel fijn dat wat je daarvan geleerd hebt nu wel wat oplevert.

  Beantwoorden
 2. Hoi SVMV, ik was inderdaad erg benieuwd! Je totale rendement is dus 1,7%. Stuur je ook op een verwacht rendement? Bijvoorbeeld door voor een jaar je verwachtte te ontvangen rente te delen door je totale inleg op dat moment (dus minus de ontvangen aflossingen)? Hoe verloopt dat rentepercentage? Dat zou je eigenlijk toch wel richting de 7-8% willen krijgen of niet? Dan heb je een buffer om met defaults alsnog rond de 6% te halen.

  Je geeft aan dat je met deze strategie verder wilt, en dat is belangrijk (stick to the plan!) maar ben je ook al actief op de beurs aan het beleggen? Of is dat bij uitzoeken gebleven? Ik vermoed namelijk dat de groeipotentie op langere termijn voor equities hoger is dan voor fixed income (waar je maximale rendement gelijk is aan de te ontvangen rente min kosten). Aandelen kunnen de groei van je portefeuille behoorlijk aanjagen.

  Succes, en ik blijf je volgen!

  Beantwoorden
  • Hi ODB,
   Mijn totale rendement is inderdaad 1,7% op jaarbasis. Die laatste toevoeging is wel erg belangrijk. Ik stuur op een rendement van 6% per jaar.

   Op dit moment heb ik nog geen investeringen gedaan op de beurs. Dit staat nog steeds op de planning, maar ik wilde eerst een bepaald bedrag behalen via Crowdfunding. Die grens is nu bijna bereikt, waarna ik verder ga spreiden naar andere investeringsmogelijkheden.

   Beantwoorden
 3. Mooi overzicht. Zelf investeer ik ook zeer defensief. Harde zekerheden zijn voor mij belanrijk anders snel een no go. Heb nu een 30 projecten. Zijn meestal projecten tussen de 4,8 en 8%. Tot nu toe gelukkig nog geen wanbetaler. Samen in geld is voor mij ook een van mijn favorieten, omdat dit een relatief laag risico heeft. Beurs blijf ik voorloppig van af aandelen zijn zwaar overgewardeerd. Blijf je volgen.

  Beantwoorden
  • Hoi Hans, ik snap je angst voor de huidige hoge beurzen, maar ondanks dat ze overgewaardeerd zijn, wie zegt dat ze niet verder kunnen stijgen? Het blijkt keer op keer dat maandelijks met een vast bedrag inkopen de beste resultaten geeft, ook al zijn aandelen duur, ook al stort de beurs straks in. Als je dat blijft doen maak je rendement, en dat rendement is best wel prima (in de orde van 7% na inflatie / 9% voor inflatie) zelfs inclusief de negatieve jaren.

   Beantwoorden
 4. Super post! Eens goed om te zien wat er gebeurt over verloop van tijd en wat er nu werkelijk behaald wordt als je ook alle defaults meeneemt (met de caveat dat er dus nog wel eens “iets” kan terug komen op een later tijdstip). Het aantal projecten waarin je belegd is ook flink, dus iets waar je statistisch gezien ook goede data uit kan afleiden.
  Sterkte!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de reactie. Ik denk dat er met dit beeld inderdaad een realistisch beeld wordt geschetst, hoewel er een grote vertekening door de oude periode mee te nemen. Ik vind het echter nog steeds belangrijk om het hele plaatje te laten zien. Nu maar hopen dat het inderdaad allemaal zo uitkomt als hier voorgespiegeld 🙂

   Beantwoorden
 5. @ontsla de baas. Volledig mee eens dat aandelen in theorie een mooiere winst hebben door de jaren heen. Heb 2 jaar geleden ook wat partije gekocht voor een paar duizend euro. Deze staan nu op moie winsten Vind ze nu echter te duur om bij te kopen vandaar iets meer dan een jaar geleden besloten om te starten met investeren in solide projecten met harde zekerheden bij GVE en samen in geld. V.b van projecten waar ik zit zijn Hillplant, Snow, Da xin, anders winst digitaal leren en huisvesting Psychiator en eerste schijf projecten samen in geld. Bijna allemaal goede projecten met goede hypothekere zekerheden. Wanneer de beurs is gezakt en wat ik verwacht binnen nu en twee jaar zal ik weer aandelen gaan bijkopen. Denk zo meer rendement te maken dan nu te duur aandelen te kopen die ik verwacht over 2 jaar minder waard zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Hans, ik snap je zorgen. Het voelt ook vervelend om vandaag in te stappen en morgen de boel te zien kelderen met 20 of 30 procent of meer. Dat is erg lullig. Maar de andere kant op is misschien nog wel erger. Je geeft nu aan dat aandelen overgewaardeerd zijn en over twee jaar minder waard zijn, en dat je dan wil kopen. Wat nu als ze over twee jaar niet minder waard zijn? Wat nou als ze 40% meer waard zijn dan vandaag? En dat kan he! Zo’n bull run als we nu hebben kan gerust nog twee jaar doorgaan. En als je in de toekomst kan kijken dan wil ik je graag inhuren! 🙂

   Wat hier speelt is denk ik je beleggingshorizon. Heb je dit geld op korte termijn nodig of heb je nog 20 jaar opbouwen in het vooruitzicht? Als je over 3 jaar met pensioen wil moet je een andere (defensievere) keuze maken dan wanneer je dat pas over 30 jaar wil. Je kan (en gaat) dan een paar crashes meemaken maar ook een paar bull runs.

   Leuk stukje om te lezen, de slechtste belegger ooit (spoiler alert, hij werd flink rijker): https://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.