Sparen, verzamelen en bewaren

Voor neefje Jan sparen we de voetbalplaatjes, tante Jopie wil graag de lege theezakjes en voor mijn eigen collectie spaar ik lege chocopasta potten.
Sparen en verzamelen. Niet zozeer geld, maar vooral spullen. Je wordt er zeker niet rijk van, maar je helpt er jezelf of anderen mee. Ik liep laatst eens door mijn huis en zag overal wel iets wat ik aan het sparen en verzamelen was. En dat loopt toch best uit de hand:

Ik roep altijd: “Mijn moeder is een kruideniersdochter, ik ben erfelijk belast”. En dat klopt denk ik nog ook. Het is er met de paplepel ingegoten. Mijn moeder kon en kan nog steeds van alles bewaren. Ze ziet overal wel iets in en als het nu nog niet van pas komt, zal dat vast wel over 2 jaar ergens van pas komen. Maar wat kan je nou zoal verzamelen? Waarmee maak ik anderen of mijzelf blij?

Doosjes en verpakkingsmateriaal
HOERAAAA! Een pakketje! Wie wordt er nou niet blij van pakketjes? Ik bestelde vroeger nogal wat computerspullen voor mijzelf en anderen, dus kreeg met regelmaat een nieuw doosje, met verpakkingsmateriaal etc. En wat deed ik dan met het doosje en de vlokken of het bubbeltjes plastic? Juist: Bewaren! Ik verstuurde ook nog wel eens wat en die doosjes kwamen daarmee altijd wel van pas. Ik probeer het tegenwoordig iets minder te doen, maar nog steeds betrap ik mijzelf erop dat ik de waarde van een lege doos zie. Ook enveloppen met bubbeltjesplastic erin leg ik gerust op en stapel, te wachten op een nieuw verzenddoel.
Oude chocopastapotten verzamel ik ook. Sommige zijn namelijk heel praktisch om later je rijst, macaroni of andere pasta’s in te bewaren. Ook kan je er snoeppotten van maken of zelfs je verf in bewaren. Multifunctioneel dus.

Knutselwaar
Voor degene die kinderen heeft of het wellicht nog zelf wel weet: je kan overal mee knutselen! Van oude kranten voor papier mache of als tafelbescherming, wc- en keukenrollen, eierdozen als verfbakjes, de oude of mislukte cd’s / dvd’s voor de overbuurvrouw haar kaarten hobby, theezakjes voor een tante die daar weer kaarten van maakte en tegenwoordig spaar ik zelfs dekseltjes van glazen potjes voor een kleuterjuf die ze als verfbakje gebruikt. En ik weet zeker dat hetgeen wat ik bewaar nog lang niet alles is om te hergebruiken tijdens het knutselen.

Kaarsresten
Er is een tijd geweest dat Ikea een actie had voor basisscholen. Spaar zoveel mogelijk aluminium cupjes van waxinelichtjes. De school die het meeste verzameld, krijgt een prijs. Daar heb ik braaf aan meegedaan, maar ondertussen spaarde ik ook het oude kaarsvet op. Het is namelijk relatief eenvoudig om van al die restjes een nieuwe kaars te maken. Leuk om bijvoorbeeld met de kinderen een keer te doen.

Voor de verzameling
Alle supermarkten maken er gebruik van. Naast spaarzegels hebben ze ook spaarplaatjes. En wie wil zijn of haar set nou niet compleet hebben? Waarschijnlijk jouw eigen (klein)kinderen en anders wel alle neefjes en nichtjes. Dus met groot plezier vraag ik bij de supermarkt altijd de plaatjes erbij. Staan de kinderen niet al buiten om ze te vragen, komen ze wel bij een neefje of nichtje terecht. Zonde om ze te weigeren als je er ook iemand blij mee kan maken.
Een ander ding wat ik verzamel zijn postzegels. Niet zozeer om mijn eigen verzameling mee te vullen (ik heb ooit met mijn vader een begin gemaakt, maar ben na drie zaterdagen alweer gestopt), maar om anderen mee te helpen. Oude, gebruikte postzegels zijn namelijk ook geld waard. Vaak sparen kerken ze, die er een klein bedrag voor krijgen. Zit er dus een postzegel op de brief, dan scheur ik hem netjes uit en beland hij in de enveloppe voor iemand of een organisatie die ik er blij mee kan maken.

Speciaal afval
Naast een GFT, Rest, papier en plastic bak, zijn er nog vele andere afvalsoorten. Die spaar ik ook. Glas zet ik even apart en ik heb altijd wel een bakje lege batterijen en lege cartridges. Het levert mij persoonlijk niks op, maar het is veel beter voor het milieu als ik ze apart inlever. Met alle plezier!

Nog lang niet alles
Natuurlijk was dit nog lang niet alles, oude ijsbakken, boterbakjes, jampotjes en ga zo nog maar even door worden verzameld en hergebruikt. Naast dat het beter voor het milieu is, is het ook gewoon fijn om jezelf of iemand anders er een plezier mee te doen. Het toont dat je aan ze denkt en dat je de ander wil helpen. En laten we eerlijk zijn. De moeite die ik er voor moet doen is echt minimaal. Waarom dus niet 🙂

Wat zijn de dingen die jullie sparen, bewaren of verzamelen?

2 gedachten over “Sparen, verzamelen en bewaren”

  1. Wij sparen eigenlijk helemaal geen spullen. Alleen dingen die gerecycled kunnen worden, maar dat brengen we ook regelmatig weg.

    Beantwoorden
  2. Ik ben behoorlijk creatief en zie overal mogelijkheden in. Wij wonen vrij klein dus ik probeer het wel binnen de perken te houden.
    Voor anderen bewaar ik plastic doppen voor de aanschaf van een hulphond.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.