Een nieuwe printer met inktabonnement: Instant Ink

Mijn moeder haar printer heeft de geest gegeven. Helaas, na jaren trouwe dienst is hij er toch echt mee gestopt. Zo’n 5500 pagina’s zijn er in al die jaren door het beestje uitgespuugd. Hij was verstopt en het ging niet meer. Nog tijdens mijn studie is hij aangeschaft en volop gebruikt. Nu is het tijd voor een nieuwe. Naast de vraag: voor welke ga ik, moet je tegenwoordig zelfs nadenken hoe je de inkt geregeld wilt hebben…

Wat voor printer wil je?
De vraag waar je natuurlijk mee begint is: “Wat voor printer wil ik?” In het geval van mijn moeder was dat vrij simpel: eentje die leuk kan printen, kan scannen en ook met internet verbonden is. Aangezien heel veel printers dat hebben, was de keuze weer reuze. Verder wordt er niet zoveel geprint, dus bleven de twee goedkoopste modellen in de race: De Epson XP342 (€50) en de HP 6950 officejet (€99,99 + €20 cashback).
Beide modellen kunnen printen en scannen. Voorheen stond er een vergelijkbare HP, maar wie weet is de Epson wel veel aantrekkelijker. Hij is tenslotte ook nog eens €30 goedkoper.

Maar wat kost printen
De keuze voor jouw nieuwe printer moet je niet alleen laten bepalen door de prijs van de printer. Misschien wel veel belangrijker is de prijs van de inkt. Want een hele goedkope printer kan hele dure inkt gebruiken. Omdat ik altijd wat huiverig ben met huismerk inkt, gaan wij over het algemeen voor de originele cartridges. In ieder geval dan de eerst jaren dat er nog garantie op de printer zit. En dan lopen de prijzen opeens best wel uiteen:
Voor zowel de Epson als HP heb je twee keuzes: normale of XL cartridges. Zie hieronder mijn resultaten:

Zoals je ziet wijken de prijzen tussen de twee printers niet enorm af. Wat wel een groot verschil is, is het aantal pagina’s dat met een cartridge geprint kan worden. Zo print HP bijna 2x zoveel pagina’s als de Epson. En dat voor dezelfde prijs! Inderdaad, de printer is dan €30 duurder, maar dit verdien je op den duur toch wel weer terug.

Inkt in abonnementsvorm
De cashback actie van HP heeft een reden. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de winkel voor nieuwe cartridges. Je hoeft ze niet eens meer online te bestellen. De printer besteld ze al voor je! En wel in abonnementsvorm. HP instant ink noemen ze het. En zo is het geprijsd:

Soms is het zelfs goedkoper!
Je zou het niet zeggen, maar deze abonnementen zijn in sommige gevallen goedkoper dan losse cartridges kopen! Uitgaande van de XL cartridges kan je namelijk 825 zwart wit pagina’s en 825 kleurenpagina’s printen. Dat gaat natuurlijk niet helemaal op, dus laten we uitgaan van zo’n 1200 pagina’s totaal voor €64,25. Dat is 5,4 cent per pagina. Als je dat gaat vergelijken met de abonnementen, zitten er goedkopere oplossingen tussen. De goedkoopste is natuurlijk helemaal gratis. 15 pagina’s per maand printen voor de levensduur van de printer. Print je soms, betaal je €2,99 voor 50 pagina’s. Dat is 6 cent per pagina. Het regelmatig abonnement gaat uit van 100 pagina’s per maand voor €5. Dat komt daarmee neer op 5 cent per pagina. Het duurste abonnement kost €9,99 per maand, waarvoor je 300 pagina’s mag printen. Daarmee kost een pagina zo’n 3,3 cent.

Goedkoper!
Jawel, de prijs per pagina is dus bij drie van de vier abonnementsvormen goedkoper. MAAR! Dan moet je dus wel precies 100 of 300 pagina’s printen. Print je minder, gaat de prijs per pagina omhoog (want het bedrag blijft natuurlijk gelijk). Print je meer, gaat de gemiddelde prijs per pagina ook omhoog. Je betaald namelijk extra voor meer pagina’s. Kortom, het nemen van een abonnement in dergelijke vorm kan inderdaad goedkoper zijn. Maar, print je onregelmatig en/of niet zo heel veel, dan zou ik het niet doen. Het is inderdaad heel makkelijk om nieuwe cartridges al te hebben op het moment dat de oude bijna leeg zijn, maar in de tussentijd moet je wel elke maand in de gaten houden of je niet te veel of te weinig hebt geprint. Tja, doe mij dan maar gewoon een pakje cartridges die ik af en toe zelf aan moet schaffen. Vind je het gebruik van originele inkt helemaal niet zo belangrijk als ik, dan ben je met de huismerk inkt van vele bedrijven natuurlijk NOG goedkoper uit dan hierboven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.