Bonus en salarisverhoging

Yahooooo! De jaarcijfers zijn bekend! Er is veel winstgemaakt en men was tevreden over mij. Dat betekend: Extra money!!!

In de wereld waar ik in werk gaat veel geld om. Het uurtarief wat mijn baas voor mij vraagt kan ik alleen maar van dromen. Nu zitten daar natuurlijk alle faciliteiten bij die de klant erbij krijgt (zoals een deel van de materiaal- en softwarekosten etc), maar toch, er gaat een hoop geld om in onze projecten. Daarmee wordt ook een hoop winst gemaakt en eens per jaar mag het hele bedrijf daarvan meeprofiteren.

Bonus
Jaarlijks worden er met de jaarcijfers ook de bonussen bekent gemaakt. De bonus die je krijgt is afhankelijk van de functie en jouw persoonlijke beoordeling, maar in principe deelt iedereen mee in de winst van het bedrijf. Wat mij betreft een erg goed systeem! Want hoewel de hogere lagen veel nieuwe opdrachten en dus geld binnenhalen, zijn ook bijvoorbeeld de secretaresses essentieel. De bonus is er dus voor iedereen. Afhankelijk van je presteren ontvang je een deel van de winstdeling, de normale toekenning of zelfs een extra bedrag. Voor mij was er een goede score en presteerde ik op hetzelfde niveau als mijn collega’s. Ik kreeg dus de normale uitkering. Omdat het een goed jaar is geweest, was dit ook zeker terug te zien in de winstdeling! Ik kreeg bruto ruim een maandsalaris extra. Helaas betaal je daar weer flink belasting over, hoewel dat niet extra is ten opzichte van je normale salaris. Die berekening heb ik hier wel eens eerder gemaakt. Ik ben in ieder geval erg blij met mijn bonus 🙂

Salarisverhoging
Na de bonus in september, volgt de salarisverhoging in oktober. Nu was die dit jaar tweedelig.
Allereerst kwam er een percentage boven op mijn oude bruto salaris. 3,3% om precies te zijn. Dat is de standaard salarisverhoging bij een normale beoordeling.
Het tweede deel is iets eenmaligs. Binnen ons bedrijf verhuist het gehele team administratief naar een andere  afdeling binnen het bedrijf. Veel moeilijk gedoe, maar voor ons als werknemers wel gunstig: de salarisschalen zijn hoger! Het is tientjes werk, maar toch. Na mijn promotie vorig jaar zat ik op de ondergrens van de salarisschaal. Afhankelijk van de manier van berekenen (eerst naar de nieuwe salarisschaal of eerst de salarisverhoging), zou ik net binnen de nieuwe salarisschaal vallen of lekker in het midden ervan. Om het voor iedereen gelijk te houden, heeft het bedrijf besloten eerst de salarisverhoging te berekenen en vervolgens het verschil in de salarisschaal erbij op te tellen. Een dubbele salarisverhoging dus! Daarmee stijgt mijn salaris met 5,2%!

Helaas Helaas
Helaas valt de salarisverhoging vies tegen zodra we het naar een nettobedrag gaan berekenen. Mijn leaseauto moet volgens het contract vervangen worden en ik ga (veel) meer bijtelling betalen. Zoals het er nu naar uitziet blijft mijn nettosalaris dus gelijk. Dit voelt best wel zuur.

Afvlakken
Wat doe ik nou met al dat extra geld? In maart worden de overuren uitbetaald, in mei het vakantiegeld en in september de bonus. Drie keer een extra bedrag waar je toch zeker wat leuks mee kan doen! Eigenlijk doe ik er niks mee… Of in ieder geval: niet echt als in de zin van op vakantie gaan of iets groots kopen. Ik investeer het. Dit heeft twee redenen met in het achterhoofd mijn weg naar financiële onafhankelijkheid:
– Allereerst moet er gespaard worden om financieel onafhankelijk te kunnen worden. Het is dus goed om zulke extra’s apart te zetten
– De tweede reden is afvlakking. Als ik straks financieel onafhankelijk ben, ga ik er vanuit dat ik maandelijks een bedrag neem om van te leven. Ik ga er nu vanuit dat mijn allereerste bruto salaris voldoende zou moeten zijn. Dat is elke maand hetzelfde bedrag. Geen bonus, geen vakantiegeld en al helemaal geen uitbetaling van overuren. Elke maand hetzelfde. En daar probeer ik nu ook naar te leven. Elke maand ontvang ik mijn salaris. Daar moet ik van rondkomen (en dat lukt ook prima). Alle extra’s zijn leuk om apart te leggen en het sparen een boost te geven, maar verder ook niet. Dat hoeft dan niet te betekenen dat ik geen leuke dingen doe ofzo… Ik leg gewoon 12 maanden lang een klein bedrag apart om op vakantie te kunnen. Niet in één keer het grote bedrag dat ik in mei ontvang. Door zulke uitgaven een beetje te plannen en dus de inkomsten en uitgaven af te vlakken, ben ik al erg goed op weg naar mijn toekomstige financiële onafhankelijkheid.

10 gedachten over “Bonus en salarisverhoging”

 1. Een bonus en salarisverhoging zijn altijd leuk! Wel jammer dat je netto niet echt iets merkt van je verhoging vanwege de bijtelling. Krijg je er dan wel een wat duurdere auto voor?

  Beantwoorden
  • Helaas helaas, eenzelfde klasse auto. De voornaamste kostenpost is de verhoogde bijtelling van 14% naar 22%. Ik moet dus afscheid nemen van mijn heerlijke Punto, maar krijg er een mooie Fiësta voor terug.

   Beantwoorden
 2. Leuk om zo’n bonus te ontvangen. Bij mijn werkgever is die maximaal 1 bruto maandsalaris, en afhankelijk van een aantal variabelen. Sommige daarvan ga je niet halen, waardoor je niet snel de volle bonus pakt. Dat lijkt me bij jullie beter geregeld als ik het zo lees!

  Beantwoorden
 3. Dat is wel zuur dat je er netto niets van merkt… Kun je misschien voorstellen zelf een auto (tweedehands) te kopen en dan een flinke km vergoeding afspreken?

  Beantwoorden
  • Helaas is dat in het bedrijf niet mogelijk. Verder is de auto ook wel eens nodig voor mijn werk en heb ik voor het bijtellingsbedrag nooit een vergelijkbare auto. Andere opties zijn een standaard KM vergoeding, vrij treinen abonnement (hoewel ik standaard al met de trein mag van en naar het werk), of een cashoptie. Die laatste is op zich nog best aantrekkelijk, maar is al bijna op als ik dagelijks naar kantoor wil. Het komt er dus op neer dat dit in mijn situatie nog steeds de beste optie is.

   Beantwoorden
 4. Die bonus is wel lekker! Jammer dat je er netto niet op vooruit gaat en jammer dat ze geen zuinigere modellen opnemen..gemiste kans! Hebben ze geen duurzame missie waar je ze op kan wijzen? Het bedrijf duurzamer en de werknemers netto meer over lijkt me een win-win!

  Beantwoorden
  • Zuinigere modellen heeft tegenwoordig alleen zin als ze 100% elektrisch zijn. Verder biedt het bedrijf wel een eco-bonus aan, maar die auto’s zijn te duur voor mijn salarisschaal. Ik zal het dus voorlopig hiermee moeten doen. Het voordeel is wel dat het een poule-auto is. Mocht ik naar een andere werkgever gaan kan ik de auto inleveren zonder extra kosten oid.

   Beantwoorden
 5. Ik ben nu een dertiger, en redelijk op schema om voor mijn 50e te stoppen met werken. Enerzijds door slim te sparen (en ook bonussen ed apart te leggen), anderzijds door passief inkomen te generen. Werk slim, niet hard, peoples!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.