Besparen tijdens het klussen

Ondertussen ben ik al bijna een volle week trotse eigenaar van mijn eigen appartement! Na vorige week een paar dagen voorbereiden is tot nu toe vrijwel alles op rolletjes verlopen en loop ik nog steeds op schema! Gelukkig voor mijn blog zijn er bij een verbouwing ook weer genoeg zaken om op te besparen! Hierbij dus wat bespaartips voor tijdens het klussen van de (bijna) ervaringsdeskundige:

Verven

Bij elke klusbeurt komt dit wel aan bod: verf. Met een nieuw laagje lak ziet de boel er alweer een stuk frisser uit. Maar de kosten… Ik kwam erachter dat een emmer van 10 liter mengverf voor op de muur €105 kost bij de bouwmarkt. Dat is meer dan een euro per vierkante meter! Gelukkig ben ik trouwe lezer van het wekelijks bezorgde folderpakket. Conclusie: verf is altijd in de aanbieding! Ga je dus verven, zorg dat je de folders van de lokale bouwmarkten ontvangt en ga even shoppen. Mijn emmer mengverf kostte nu in plaats van €105 nog maar €63. Nog steeds veel geld, maar wel al een stuk prettiger bij de kassa!

Zelf doen

Natuurlijk wil iedereen het liefst dat alles direct mooi is. Maar wie mooi wil wonen, moet eerst ‘pijn lijden’. En of dat nou zelf klussen inhoudt of de portemonnee trekken, beide voel je. Maar, besparen kan dus wel degelijk door het zelf te doen. Ben je bang dat je iets niet kan? Vraag even bij vrienden en kennissen rond of zij nog hulp hebben bij hun verbouwing. Daar kan je gratis ervaring opdoen en het bij jezelf perfect maken 😉 Mochten er nog steeds vaardigheden missen, vrees dan ook niet om het aan bekenden of aan Youtube te vragen. Beiden leggen het graag uit en doen het soms zelfs voor!

Hulptroepen

Mocht er nu toch tijdnood komen, is de optie natuurlijk altijd om om je heen even naar wat tijd van anderen te vragen. Iedereen kan omgaan met een roller of een stuk schilderstape. En als dat zelfs niet lukt moet er vaak ook koffie worden gezet of een afwas worden gedaan. Elk beetje hulp helpt!

Materiaal

Wij mensen willen altijd graag alles zelf hebben. Maar waarom zou je voor één keertje klussen een volledige toolkit kopen waarmee je echt ELKE klus aankan. Driekwart van alle gereedschappen gebruik je waarschijnlijk de komende tien jaar niet meer. Vraag dus bij familie en bekenden (vooral degene die net klaar zijn met klussen) of je hun spullen mag gebruiken. Voor hen een fijn gevoel dat ze je kunnen helpen, zonder er zelf veel voor te hoeven doen en voor jou een grote uitsparing.
Ook zijn er vaak van oude klussen nog spullen over. Schilderstape en schuurpapier hebben geen houdbaarheidsdatum, dus hoef je niet bij elke klus weg te gooien en nieuw aan te schaffen.
Mocht het nou toch op zijn, loont het vaak om even verder te kijken dan alleen de bouwmarkt. Schilderstape is heel goed bij de Action of soortgelijke winkels te koop voor veel minder. En voor dat ene simpele klusje is dat vaak meer dan genoeg 😉

Waar moet je vooral niet op bezuinigen

Omdat je tijdens het klussen vaak veel kosten maakt, wil je ook graag bezuinigen. Echter is het aan te raden op de volgende drie dingen niet te bezuinigen:

  • Tijd: Het is begrijpelijk dat je het zo snel mogelijk klaar wilt hebben. Maar, haastige spoed is zelden goed. Neem de benodigde tijd om een klus te klaren. Als het misgaat moet je opnieuw beginnen en kost het uiteindelijk meer tijd.
  • Dankjewels en complimenten: Iedereen die je komt helpen moet je bedanken! Laat je dankbaarheid zien en wees zichtbaar blij met alle hulp.
  • Koeken: klussen is inspannend en kost best wel wat energie. Zeker voor iemand als ik met een kantoorbaan (en net genoeg conditie voor een sprintje naar de trein), is dit werk opeens heel anders. Dat wil allemaal dan nog wel eens tegenzitten etc. etc. Zorg er dus voor dat er bij de koffie altijd koeken of andere lekkere dingen beschikbaar zijn. Ten eerste is het goed om even wat te eten en je lichaam van nieuwe energie te voorzien. Maar zeker ook belangrijk is het om gewoon even blij te worden van die lekkere smaak, zodat je daarna met nieuwe energie en verse moed weer verder kan met dat (vervelende) klusje.

Ik ben ondertussen al bijna halverwege de verbouwing, maar mochten jullie nog goede tips hebben, laat ze dan gerust hieronder achter!

1 gedachte over “Besparen tijdens het klussen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.