Te duur

Als groot fan van muziek maakte ik vroeger veel gebruik van kazaa, limewire en vele andere peer2peer netwerken om mijn muziek collectie zo groot mogelijk te maken. Vele gigabytes vol met mp3’s stonden op mijn computer en werden uitgewisseld met vrienden om ook hen dat ene goede nummer te laten horen. Ze kregen daarbij meteen alle albums van die zanger. Hij was tenslotte gewoon goed! Wat gaat de wereld dan toch hard. Tien / vijftien jaar geleden was elke tiener bezig om zijn of haar muziek collectie zo uitgebreid mogelijk te maken. Nu hoef je alleen maar Spotify op te starten en heb je miljoenen nummers op je computer, tablet en telefoon beschikbaar… Wat een verschil!

Waarom?

De vraag waarom ik zo’n groot mogelijke (digitale) muziek collectie wilde hebben kan ik eigenlijk niet eens beantwoorden. Gewoon, omdat het kan. Afhankelijk van mijn bui en bezigheden is het gewoon prettig om andere muziek aan te hebben. Ook het leren kennen van nieuwe artiesten bevorderde de drang om te blijven delen.

En dan niet naar de FreeRecordshop?

Nee. Als puber met krantenwijk waarvan ook nog eens de helft gespaard moest worden, was een album heel duur. Ik denk dat ik wel een maand zou meten werken om een cd te kunnen kopen. €15 tot €20 is namelijk heel normaal voor een cd’tje. Als je dan eens per maand iets nieuws kon kopen, was er een wensenlijst van 10 cd’s. En dat terwijl je het op de computer direct kon krijgen. De keuze was heel eenvoudig…

(Bijna) alles legaal

Tegenwoordig is de muziek die ik luister vrijwel allemaal legaal. Wat dat betreft zweer ik bij Spotify en ook Netflix staat hier regelmatig aan. Ik vind het namelijk, binnen bepaalde marges, prima om voor content te betalen. Zeker nu ik gewoon verdien, maar zelfs al tijdens mijn studententijd had ik al Spotify. Niet alleen vanwege de hoeveelheid dat erop staat, maar ook met de kennis dat de artiesten er wat voor krijgen als ik naar hun nummer luister. En zeker nu ik Netflix heb is er altijd ‘wel wat op TV’. Downloaden is gewoon niet meer nodig.

Te duur

En toch vind ik, zoals de titel het al zegt, de abonnementen nog steeds duur. Te duur. €10 per maand voor Spotify klinkt heel weinig. Wat is nou €10? Maar stiekem heb ik het er dan niet voor over en zou ik al tevreden zijn met Youtube. Daar zit voor de bedrijven achter deze producten het grijze gebied. Wat heeft men ervoor over om van onze dienst gebruik te maken. Wat wil men hiervoor ontvangen en op welke manier brengen we het het beste naar de consument. Gelukkig heb ik voor mijzelf een werkbare en naar mijn mening eerlijke en betaalbare oplossing gevonden.

Zo is het mogelijk om Netflix te delen. Volgens de voorwaarden is het officieel niet toegestaan, maar ik denk dat dit er vooral instaat om te voorkomen dat er 30 mensen op 1 account meeliften. Bij Netflix maak ik gebruik van het familie abonnement (duurder kan niet) en deze heb ik gedeeld met mij moeder en zus. De kosten delen we ook, waardoor het maandelijkse bedrag wel naar mijn zin is.

Spotify is een ander verhaal. Hier kan je op slechts 1 locatie tegelijk muziek luisteren. Echter heb ik al heel lang spotify. Ik heb daardoor nog een oud abonnement van €5 per maand. Daarmee kan ik alleen op mijn computer en online muziek luisteren, maar die functies (op mijn telefoon en offline luisteren) gebruik ik ook helemaal niet. En voor mij is die €5 het meer dan waard om Spotify te hebben, terwijl ik €10 echt te veel vind.

Zeker aangezien ik de diensten ook niet extreem veel gebruik, vind ik dit dus een prima oplossing.

Whats Next?

Waar ik zelf heel erg benieuwd naar ben, is hoe het er dan over 10 jaar uitzien… Nu zie ik door de bomen het bos niet meer bij alle film/serie aanbieders. En die ene film is alleen bij Netflix te zien en die andere weer alleen bij HBO. En die artiest staat wel op Spotify, maar die ander niet. Heel vervelend af en toe… Maar misschien is het over 10 jaar wel allemaal door een wereldwijde organisatie geregeld. Je betaald via de belastingen voor de toegang. Artiesten krijgen dan nog steeds betaald naar het aantal streams. De wereldbekende zangers kunnen daarvan leven, maar Jan en Annie van 3 hoog die denken dat ze muziek maken, zullen toch ernaast moeten blijven werken.

Hoe maken jullie gebruik van steamingsdiensten?

5 gedachten over “Te duur”

  1. Wij hebben naast netflix ook spotify, de laatste via onze provider. Netflix kijken mijn ouders ook via ons abonnement. Zij staan altijd voor ons klaar dus ik betaal dat met liefde. Spotify is heel populair bij onze pubers. Zij maken een lijst en downloaden die zodat ze ook offline kunnen luisteren. Zelf luister ik regelmatig als ik aan het wandelen ben. Zou het niet willen missen. Wij betalen er niet apart voor maar het zit natuurlijk verwerkt in onze maandprijs.

    Beantwoorden
  2. Goed geschreven blog! Ik zou echt nooit 10 euro per maand aan Netflix of Spotify willen uitgeven. Tegenwoordig staat alles op internet. Alles kan je downloaden of streamen. Als het nou wat goedkoper was had ik het misschien nog wel overwogen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.