Besparen op een lange autorit naar het buitenland

Afgelopen weekend ben ik met het werk gaan wintersporten. Heerlijk de sneeuw in! Ik kan het dan wel niet zo heel goed, maar ik heb genoten en zou het zo weer doen. Maar, bij het voorbereiden van de reis moesten er nog best wel wat dingen aangeschaft worden. Daarom hieronder de praktische besparingen die ik heb ondernomen.

Zorg voor een basispakket
Voorbereiding in de auto begint eigenlijk met een goed basispakket. Het klinkt zo simpel, maar het bespaard genoeg. Want als jij de weg op gaat en je moet last-minute gaan zoeken naar veiligheidshesjes, een verbanddoos, brandblusser etc, ga jij niet ook nog eens kijken waar het het goedkoopste is. Terwijl je op een rustige zaterdagmiddag prima even naar de action kan voor een goede basisset. En wat zit er dan in mijn pakket? Veiligheidshesjes, een basis EHBO kit, een ijskrabber, reserve set lampen, 6-pack water en een paraplu. Heel simpel en volledig te krijgen bij de Lidl en Action. En allemaal veel goedkoper dan bij bijvoorbeeld een ANWB winkel.

Besparen op je Oostenrijk vignet
Zelfs op je vignet voor Oostenrijk en andere landen kan bespaard worden! Koop je ze namelijk bij de ANWB, betaal je er administratiekosten over. Iets dat je net over de grens niet betaald. Het is dus goedkoper om je vignet onderweg te kopen dan bij de ANWB. Ook het Umweltplakette (de millieu sticker voor Duitsland) is niet overal dezelfde prijs. Zeker de moeite waard om daar even voor rond te kijken.

Airmiles sparen in het buitenland
Jawel, het is mogelijk om airmiles te sparen terwijl je in het buitenland bent. Aan je bonuskaart heb je dan wel niks en het gaat zeker niet hard, maar alle beetjes helpen. Je kan namelijk jouw creditcard (Mastercard) koppelen aan jouw airmiles nummer. Voor elke €5 die je in het buitenland uitgeeft, ontvang je een airmile. Helaas geldt dit niet voor zakelijke Mastercards, maar heb je een privé Mastercard is het zeker een leuk extraatje. Voor mij ook direct een reden om alle betalingen in het buitenland te doen met mijn creditcard.

Sneeuwkettingen kopen of huren
Mijn nachtmerrie van afgelopen week. Sneeuwkettingen… Het had in Oostenrijk flink gesneeuwd en dan kan het toch handig zijn om ze bij je te hebben. Maar waar doe je goed aan? Welke passen, waar moet je rekening mee houden en is het verplicht of doe je het voor je eigen veiligheid. Nou, voor Oostenrijk is het niet verplicht als je winterbanden hebt. Maar als die berg eenmaal vol met sneeuw ligt kan het wel heel fijn zijn om ze te hebben. En waar doe je dan verstandig aan? Ga je ze huren, lenen of kopen?
Natuurlijk is het verstandig altijd even het boekje van je auto erop na te slaan. Wat voor kettingen kunnen er om je wielen zonder schade aan de auto te veroorzaken (vaak wordt er een maximum schakeldikte genoemd). Vervolgens is de bandenmaat erg belangrijk. Ze moeten tenslotte wel passen.
Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, loont het zeker om gewoon eens rond te vragen of kennissen toevallig de goede kettingen hebben. Zo niet, schaf ze dan zelf aan. Natuurlijk kan je ze ook huren, maar voor 6 dagen was ik tussen de €25 en €50 kwijt aan huur. Nu kon ik ze ook kopen en was de prijs tussen de €50 en €130. Daar maken die bandenshops dus behoorlijke omzet mee. Maar, wat veel mensen niet weten is dat je bij de Gamma ook sneeuwkettingen kan kopen. Ik was nu €27 kwijt en heb nu eigen sneeuwkettingen! Natuurlijk zal er kwaliteitsverschil zitten tussen deze van €27 en die van €130. Maar voor die ene week dat je gaat volstaan deze prima!

Heb jij nog bespaartips voor een lange autorit? 

2 gedachten over “Besparen op een lange autorit naar het buitenland”

 1. Volgens mij kun je bij de ANWB sneeuwkettingen kopen die je weer terug kunt brengen als je ze niet gebruikt. Dan krijg je (het grootste) deel van je geld terug. In ieder geval was dat zo toen wij onze sneeuwkettingen kochten drie jaar terug. Wellicht kan dit nog steeds. Sneeuwkettingen zijn overigens wel verplicht als het word aangegeven !
  Overigens zijn winterbanden in Duitsland en Oostenrijk verplicht bij winterse omstandigheden. Die moet je dus ook hebben.

  Verder is het handig om eten en drinken voor onderweg mee te nemen want dat is nogal duur langs de snelweg. Voor toiletbezoek betaal je in Duitsland € 0,70, dan krijg je een tegoedbonnetje van € 0,50 terug. Deze kun je besteden in het tankstation of Raststatte. Dat hoeft niet direct, ze zijn een jaar geldig. Je kunt ze dus opsparen.
  Verder zijn er op de meeste parkeerplaatsen langs de Duitse snelwegen openbare toiletten. Dat wordt aangegeven op de borden. Over het algemeen zijn deze goed bijgehouden en redelijk schoon, er is zelfs toiletpapier aanwezig. Hier kun je dus gratis plassen.

  Als laatste is het handig om te weten dat tanken in Oostenrijk goedkoper is dan in Duitsland. Wij rijden diesel en kunnen op één tank naar onze wintersportbestemming rijden. We tanken dan weer als we daar zijn. Bij diesel heb je dan bovendien het voordeel dat je winterdiesel tankt, dat werkt beter bij extreem lage temperaturen. Als we naar huis gaan, tanken we net voor de grens van Duitsland en rijden dan zonder problemen weer terug.

  Wij zijn net weer terug van een weekje wintersport. Het was weer heerlijk, super veel sneeuw.

  Beantwoorden
  • Wat een goede tips!
   Het klopt inderdaad dat je bij de ANWB een setje kan kopen en deze terug kan brengen. Deze set kost €50 en je krijgt €25 terug. De kosten zijn dus uiteindelijk alsnog €25 euro. Wellicht dat een keer zelf aanschaffen dan alsnog gunstiger uitpakt.
   Winterbanden zijn inderdaad verplicht tijdens de winterperiode. Wat mij betreft is een discussie hierover niet nodig. Veiligheid boven alles!
   Onderweg eten en drinken meenemen is inderdaad (voor de langere rit) bespaartip nummer 1! €3 voor een frisdrankje is meer dan normaal langs de snelweg. Ik vind het plassysteem in Duitsland ook geweldig. Het enige verschil is dat de geldigheid redelijk onbeperkt is! Ik heb mijn bonnetjes van twee jaar terug afgelopen weekend nog in kunnen leveren. Dat is in Nederland wel anders. Daar moet je ze binnen 3 maanden weer inleveren… Erg jammer is dat.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.