Cadeautjes

Met verjaardagen, housewarmingen of andere soortgelijke aangelegenheden is er die ene vraag. De meeste gestelde vraag aan de organisator: “Heb je nog wensen?”. Een vraag waarmee we aangeven: Ik wil je graag iets geven, maar ik heb geen idee wat!. Of, ik wil je graag iets geven dat je echt wil hebben en anders zelf gaat kopen. Maar wat moet je daar nou op antwoorden. Of nog vaker: Had je die vraag wel moeten stellen?

Cadeautjesbudget
Om eerlijk te zijn heb ik dit woord pas net bedacht. Het klinkt wel correct Nederlands en maakt duidelijk wat ermee bedoelt wordt. Wat is jouw budget voor een cadeautje. Of hoeveel wil jij maximaal per maand uitgeven aan alle cadeautjes.
Een lastige vraag. Hoe bepaal je nou zo’n budget? Allereerst is het belangrijk om te weten aan wie je het cadeautje geeft. Je geliefde? Je ouders of broer/zus? Vrienden? Een andere vraag die gesteld kan worden is: “Wat krijg je van hen?”. Is er in de vriendengroep afgesproken niet aan cadeautjes te doen (Ik citeer uit mijn eigen vriendengroep: “Wij doen niet aan cadeau’s in de vriendengroep. Want dan geef ik jou €10 met jouw verjaardag en jij mij €10 met mijn verjaardag. Redelijk nutteloos dus”). En wat vind je zelf leuk om te geven? Ga je graag uren de stad in om dat perfecte cadeau te scoren of geef je liever wat geld, zodat die persoon zelf wat leuks kan kopen? Of ga je met een hele groep voor cadeau’s zorgen. Als laatste: Wat verdien je? Iemand met een hoog salaris kan makkelijker een duurder cadeau geven dan iemand met een wat lager salaris.
Grote verschillen die allemaal invloed hebben op jouw budget voor een cadeautje.

Mijn mening
Iets waar ik zelf veel waarde aan hecht is mijn eigen mening 🙂 Ik vind een cadeau krijgen erg leuk en geef ook graag een cadeautje. Maar, je kan het ook te gek maken. Meestal is mijn budget voor vrienden zo rond de €10. Ik vind namelijk dat een groot cadeau niet perse meer waarde hoeft te geven. Daarbij vind ik het niet heel leuk om geld of een cadeaubon te geven. Het is lekker makkelijk, maar heel onpersoonlijk. Ik geef dus graag een echt cadeau. En hoe persoonlijker of gekker, hoe leuker! Zo heb ik wel eens een Lamzac (gekocht via AliExpress) cadeau gedaan. Ik heb wel eens een bus Pringles, volgeplakt met muntjes van 5 en 10 cent, gegeven (na een tijdje was hij zo zwaar, dat je niet meer kon raden dat het een bus Pringles was). Een ander cadeau wat ik erg mooi vind om te geven zijn boekjes van Toon Tellegen. De welbekende dierenverhalen over onder andere de mier, de egel en de uil.

Wat wil ik hebben?
Ik ben een gelukkig mens en ben van mening dat ik alles al heb. Dus ik roep al snel: “Verras me!”. En ik heb al zulke gave dingen cadeau gekregen! Ik ben door wat vriendinnen een dagje meegenomen naar de Efteling. Perfect, omdat ik nog nooit daar was geweest. Ook een avondje karaoke in een wat vreemde karaokebar, een paar roze laarzen versierd met allemaal gave dingen die ik beleefd heb en een vriendenboekje voor (op) mijn bank (waar je dan ik moet vullen hoe goed mijn bank zit en hem moet beoordelen op de schoonheid, kleur, mensen die er verder op zitten en de hoeveelheid kleingeld die je tussen de kussens vindt op een schaal van geen tot een hele aardappel). Kortom: hele gave cadeau’s die ik zelf nooit bedacht zou hebben. En dat maakt mij heel gelukkig. Ik heb dus jarenlang, vol trots, een set roze laarzen op mijn kast gehad en ook het ‘vriendenboekje voor mijn bank’ mag door iedereen worden ingevuld.

Inspiratieloos?
Dat gebeurd mij ook wel eens. Een cadeau dat ik altijd wel heel leuk vind om te geven is een tijdschrift. Ik zou het voor mijzelf niet zo snel kopen, maar zou het wel leuk vinden om te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is de Quest. Een blad van een paar euro wat voor iedereen wel een paar leuke artikelen bevat. Daarnaast heb je voor een paar euro meer het combi-pakket. Een Quest met een ander blad. Vaak ga ik voor deze optie. Elke maand een nieuwe uitgave, dus de kans dat de persoon hem al heeft is ook nog eens minimaal. Die bladen zijn vaak in elke boekhandel of supermarkt te koop, dus als man zijnde vind ik dat ook gewoon lekker makkelijk!

Lastig
Cadeau’s zullen voor mij in elk geval altijd een lastig ding blijven. Ik geef graag iets, maar we moeten ook wel lekker normaal blijven doen. Een persoonlijk aardigheidje vind ik veel leuker dan een briefje van €20. Die geef je uit en denk je niet meer aan, terwijl dat aardigheidje of belevenis mij vaak doet herinneren aan de gever. En die herinnering is voor mij toch echt het leukste cadeau!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.