Android telefoon opschonen

De ergernis bij velen van ons. Je Android telefoon wordt wat ouder en raakt vol. Hij doet het nog prima, alleen de opslagruimte is niet meer toereikend. Dat probleem overkwam mij ook. Ik kon mijn mail niet meer synchroniseren en ook de updates konden niet meer worden gedaan… Na verwoede pogingen en de verbazing waarom het steeds maar niet lukte, heb ik nu voor mijzelf toch de manier gevonden om hem op te schonen!

Afbeeldingsresultaat voor android opslagruimte vol
Wie kent deze melding nou niet. Zeker de mensen met een wat oudere telefoon kunnen hiermee te maken krijgen. Maar wat slokt nu al die data op. Hij heeft het toch altijd gedaan…
Het verbaasde mij ook en ik ben er eens wat mee gaan testen. Resultaat: Ik heb voorlopig nog geen nieuwe telefoon nodig!

Grote apps verwijderen
Mijn allereerste tactiek was om apps te gaan verwijderen. Eigenlijk heel simpel en best praktisch. Hier kom je via
Instellingen => Meer => Applicatiebeheer
Bij elke app wordt keurig netjes de grootte weergegeven. Via de opties toets kan je ze sorteren op grootte.
De grootste app die ik als eerste verwijder is facebook. Die slokt enorm veel geheugen op, terwijl je facebook ook gewoon via je browser op kan zoeken.

Sentimenteel
Om het volgende stukje iets beter te begrijpen, moet je van mij weten dat ik best wel sentimenteel kan zijn. Ik hou niet van dingen weggooien.

Whatsapp
Voordat ik begon met mijn opschoonactie, was de 16 GB opslag op mijn Samsung Galaxy S4 als volgt verdeeld:
Systeemgeheugen:6,73 GB (helaas kan je hier niet zo heel veel aan doen)
Gebruikte ruimte: 4,88 GB
Cache: 30 MB (ik leeg de cache regelmatig)
Diverse bestanden: 3,6 GB
Beschikbare ruimte: Te weinig

Die gebruikte ruimte en diverse bestanden baarden mij zorgen. In de gebruikte ruimte zitten al mijn apps en foto’s. Nu had ik al mijn foto’s al op een SD kaartje gezet. De apps kan je ook wel verplaatsen, maar Android ziet dit dan niet als vrije ruimte. Dat heeft dus geen zin. Nu had ik de grote apps al verwijderd en kon ik dus niet verder nog opruimen.

Pas toen ik ging kijken naar ‘diverse bestanden’, viel mij op dat daar 3,2 GB door Whatsapp wordt gebruikt. Uiteindelijk was dat de sleutel om op te gaan ruimen.

Whatsapp
In alle jaren dat ik een Android telefoon heb, gebruik ik WhatsApp en heb ik nog nooit iets verwijderd. Nooit. Alle gesprekken stonden er nog. Dat zijn dan de gesprekken van zowel deze als vorige telefoons. Nu is WhatsApp als volgt opgebouwd:
Een database
Een aantal backups van deze database
Een map met media bestanden
Nu was mijn database ondertussen 53 MB. Daar wordt dagelijks een backup van gemaakt die een week lang bewaard wordt. Dit kost mij dus al ruim 400 MB.
Daarnaast had ik voor 2,9 GB aan WhatsApp media. Dat is best flink op 16 GB opslagruimte.

Verwijderen
Omdat ik nogal sentimenteel ben, wil ik niet zomaar iets verwijderen. Ik ben ruim een week bezig geweest om uit te zoeken hoe ik mijn WhatsApp gesprekken nu op kan slaan op mijn computer, zodat ik ze nog wel kan bewaren. Ik had uiteindelijk twee gesprekken die ik graag echt wilde verwijderen. Van die groeps-chats waarin tegenwoordig niks meer gezegd wordt, je kent het wel…
Toen het eenmaal gelukt was om de gesprekken op te slaan, heb ik het hele gesprek verwijderd. Hopla. Ik wist uit de backup dat het in totaal om 55.000 berichtjes ging. Dat is best de moeite kan ik je vertellen en mijn telefoon heeft er 15 minuten over gedaan!

Het resultaat
Ik moest bijna huilen! Ik had welgeteld 10 MB aan database ruimte vrijgemaakt. 20% van de hele database was door het verwijderen van twee chats vrijgemaakt. Maar dat was het. Ik had nog steeds 2,9 GB aan mediafiles! Met de backups meegeteld was ik dus ‘maar’ 80 MB opgeschoten…

Mediafiles blijven bewaard
Het blijkt dus, dat je mediafiles niet worden verwijderd op het moment dat je een chat of gesprek verwijderd. Al die plaatjes die jij dus ontvangt blijven ruimte opeisen in jouw telefoon. Is je telefoon vol en ga je daarom je gesprekken verwijderen, verwijder je alleen de berichtjes. NIET de plaatjes.

Echt opschonen
Om echt op te schonen ben ik naar de eigenschappen van het gesprek gegaan en heb ik vervolgens een overzicht van de “Media” geopend. Daar stonden ze dan… Al die plaatjes en filmpjes die in het verleden waren verzonden en ontvangen in deze groep. Helaas heb ik ze een voor een aan moeten tikken (let op, je kan er wel meerdere tegelijk selecteren) en heb vervolgens voor “verwijderen” gekozen. En dat hielp. Na deze twee chats had ik ruim 200 MB opgeschoond. En dan kon ik de chat’s zelfs bewaren!

Chats al verwijderd
Als je nu jouw chats al hebt verwijderd, zonder de afbeeldingen te verwijderen, wordt het lastig om al die afbeeldingen via de chateigenschappen te verwijderen. Die staan er namelijk niet meer. Nu kan je via je “galerij” ook naar de folder “WhatsApp Images”. Daar staan ook al deze plaatjes. Dat zijn de “vervelende” afbeeldingen die al jouw ruimte in beslag nemen. Een andere optie om hierbij te komen is om via “Apps” => “Mijn bestanden” => “Apparaatopslag” => “WhatsApp” => “Media” => “WhatsApp Images”. Ook de map “WhatsApp Video’s” bevat data die op zich verwijderd kan worden. Het gaat dan om alle filmpjes die je hebt verstuurd en ontvangen.

Via de PC
Een andere manier van verwijderen is om je telefoon aan te sluiten op de computer. Via deze computer ga je naar de telefoon => “WhatsApp” => “Media” => “WhatsApp Images”. Ook daar staan weer al die afbeeldingen opgeslagen. Je kan ze hier verwijderen of zelfs verplaatsen naar je computer. De ruimte op je telefoon is dan weer vrij, zonder dat je de foto’s hebt moeten verwijderen. Hoe fijn is dat!

Mijn resultaat
Ondertussen heb ik redelijk eenvoudig al ruim 300 MB weer vrijgemaakt, door de media van twee chats te verwijderen. Ik heb nog zo’n 100 video’s en duizenden foto’s die ik kan verwijderen. Kansen genoeg dus om echt schoon schip te maken. Voorlopig doet mijn 3,5 jaar oude Galaxy S4 het dus nog meer dan prima en kan ik hier voorlopig nog mee vooruit. Toch weer een nieuwe telefoon uitgespaard! En dat simpelweg door al die WhatsApp plaatjes en video’s weg te gooien.

Deze blog is geschreven om een suggestie te doen waar ook jij ruimte vrij kan maken op jouw telefoon. Echter kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor onverwacht dataverlies of andere schade door zelf ondernomen acties. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.