Alternatieve routes

Op het moment van publiceren is het laatste weekend aangebroken dat ProRail werkzaamheden bij Leiden uitvoert. Tot frustratie van vele reizigers is er, een jaar na groot onderhoud bij Leiden, weer groot onderhoud nodig. En dat heeft best een grote impact. Er rijden minder treinen en de treinen die er rijden, zijn ook nog eens iets korter dan normaal. Kortom, de NS kan veel minder mensen via Leiden vervoeren. Omdat veel mensen toch op plaats van bestemming moet komen, neemt men dan of die overvolle trein of de auto. Daardoor waren de wegen afgelopen week ook nog eens extra druk. Als klap op de vuurpijl kwam Ciara ook nog eens om de hoek zetten, waardoor het nodige verkeer muurvast liep. Zijn er dan geen alternatieven?

Makkelijk praten

Jazeker, maar ik besef mij ook erg goed dat ik makkelijk praten heb. Ik werk voor een groot bedrijf en heb mogelijkheden om uit te wijken naar andere werkplekken. Andere kantoren of zelfs thuis werken is voor mij een optie. Ik heb deze week mijn treinreis naar mijn vaste kantoor kunnen reduceren naar slechts twee dagen. En daarvan ben ik zelfs nog eens een keer via een alternatieve route gegaan. Simpelweg om Leiden te ontlopen. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden.

Een andere weg bewandelen

Maar waar ik afgelopen week makkelijk praten had, zijn er op veel meer manieren alternatieve routes te bewandelen. Denk maar eens aan de route die je tijdens je studie hebt gevolgd. Ging je direct van het VWO naar de universiteit, of heb je jezelf omhoog geknokt via de HAVO en het HBO naar de universiteit. Of misschien ben je wel gestart op het VMBO, ben je daarna gaan werken en heb je op je werk de nodige extra cursussen kunnen volgen. Uiteindelijk kan je via verschillende wegen op een niveau komen. Het is in dat geval geen ‘makkelijk praten’ kwestie, maar hard werken en je doel voor ogen hebben. Ergens naar toe werken met het einddoel op de horizon.

Kijk vanuit de mogelijkheden

Dat ik afgelopen week niet echt lekker met de trein naar Amsterdam kon komen, dat was gewoon een feit. Daar had ik mee te dealen. Maar gelukkig heb ik met de trein ook de ervaring dat op vele andere manieren hetzelfde doel bereikt kan worden. Zo zijn er twee andere routes die mij van Delft naar Amsterdam brengen. Ik kan een ander vervoersmiddel kiezen of zelfs mijn werkplek aanpassen. Het doel is om uiteindelijk mijn werk te kunnen doen. En dat is afgelopen week toch elke dag weer gelukt.

Mijn doel behalen

Mijn doel is om eerder te kunnen stoppen met werken. Nu kan ik wel hard roepen dat het om het doel gaat, maar bij zo’n groot doel, is de reis ook belangrijk. Anders kan ik straks stoppen met werken, maar heb ik de rest van mijn leven niet genoten. Maar dat doel heb ik nou eenmaal. En onderweg kom ik “spoorwerkzaamheden” tegen. Denk maar eens aan de crowdfunding platformen die op dit moment veel minder projecten publiceren. Ja, dat is heel vervelend, maar dan neem ik gewoon een alternatieve route. Geld beleggen of op andere manieren investeren. Nieuwe dingen leren en andere ervaringen opdoen.

Welk doel heb jij?

Wat ga jij bereiken? Financiële onafhankelijkheid? Wat eerder met pensioen? De financiën op orde? Of misschien is het wel een heel ander doel. Weet in ieder geval dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Lukt het niet om je doel direct te behalen, ga dan voor de alternatieve route. Geniet daarbij vooral ook van de reis en ga niet bij de pakken neerzitten als je wat vertraging hebt. Uiteindelijk is het allemaal extra ervaring. Ervaring die uiteindelijk nog wel eens in je voordeel uit kan pakken. Het mag dan misschien wel een alternatieve route lijken en misschien doe je er wel wat langer over. Maar er is uiteindelijk niemand die jou die extra ervaring af kan pakken. Ervaring die jou in de toekomst misschien leert dat er weer een snellere route is naar jouw doel, waar anderen toch voor de alternatieve route moeten kiezen.

1 gedachte over “Alternatieve routes”

  1. De reis vind ik zelfs belangrijker dan het doel! Om in dezelfde metafoor te blijven: Ik geniet van de teinreis. Is er een omleiding, waarom dan niet even ergens anders uitstappen? Je zou zomaar iets prachtigs tegen kunnen komen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.