Je komt thuis na een middag in de stad te zijn geweest, overladen met tassen vol spullen. Ikzelf zie het alleen in films en series gebeuren, maar het schijnt (in mindere mate) ook bij iedereen om je heen voor te komen. “Moet je kijken wat voor moois ik heb gekocht!” Dan komt er een vierdelige kaarsenhouder uit die tas zetten waarvan we er al drie hebben… “Ja maar deze is anders!”. Nou, voor mij als man niet hoor! Ik zeg: “Dat hebben we al”.
Impulsaankopen… Vandaag acht manieren om ze te voorkomen:
Shoppen, winkelen, statten of lekker boodschappen doen
Het hoort bij het dagelijkse leven. Dingen kopen. Alleen als je een hele goede moestuin hebt, een schaap of katoenplant, wat andere dieren, een eigen bos en ga zo maar door, dan kan je echt zelfvoorzienend zijn. Aangezien we dat in Nederland niet zijn, moeten we af en toe naar een winkel om spullen te kopen. Dat is niet erg, maar het enige wat die winkel wil is zoveel mogelijk aan jou verkopen. Hoe meer ze verkopen, hoe meer winst ze maken. Daarom doen ze allemaal dingen in de aanbieding, zetten ze het aantrekkelijk voor je neer en proberen ze je over te halen om een product mee te nemen. Maakt niet uit of je het nou nodig had of niet: zolang zij het maar verkopen.
Zulke impulsaankopen zijn op het moment van kopen heel leuk. Echter kom je er een paar dagen later achter dat het toch niet zo leuk is, je het eigenlijk niet nodig had of dat je het ergens anders veel goedkoper kon krijgen.
Daarom vandaag acht manieren om impulsaankopen te voorkomen:
-
Wees je bewust dat het een impulsaankoop is
Heb je iets niet (direct) nodig en ga je het toch kopen? Dan is het een impulsaankoop. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar weet in ieder geval dat je op dat moment geld uit gaat geven aan iets wat je niet van plan was te kopen. Ook al stond er al ergens op een lijstje om gekocht te worden. Als je het koopt omdat je het tegen kwam, valt het onder de impulsaankopen. Je hebt er tenslotte geen onderzoek gedaan om prijzen te vergelijken.
-
Implementeer de 72 uur regel
Één van de eerste dingen die je zou moeten implementeren is de 72 uur regel. Of de 30 dagen regel voor hele dure dingen. Heb je iets gezien en wil je het graag kopen? Neem het dan niet mee, maar wacht 72 uur. Wil je het dan nog steeds kopen, of heb je het toch niet nodig. Vaak wordt je heel blij om een aankoop te doen, dus doe je die ook maar zo snel mogelijk. Door dat vreugde momentje weg te halen, is het opeens veel minder nodig om iets te kopen.
-
Zorg dat er niet genoeg geld op je rekening staat
Huh?!? Niet genoeg geld op je rekening hebben klinkt nooit als een goed idee. Toch is dit een oplossing. Als je namelijk eerst geld van de spaarrekening naar de betaalrekening moet overmaken, dan geeft dat een extra gevoel. Namelijk dat je het van je spaargeld gaat kopen. Is dat nieuwe accessoire het nou echt waard om van je spaargeld te kopen? Waarschijnlijk niet. Er zijn al genoeg andere doelen voor je spaargeld. Dan toch maar niet kopen!
-
Ga alleen winkelen als je iets nodig hebt
Het slechtste wat je kan doen is shoppen zonder dat je iets nodig hebt. Dat is eigenlijk gaan zoeken naar manieren om je geld aan uit te geven. Gewoon niet doen dus. Heb je iets nodig, ga dan pas naar de stad om het te kopen. Dit geldt trouwens ook online. Ga niet voor je lol op Wish of AliExpress zitten. Het eindigt altijd met prullaria waar je eigenlijk niets aan hebt. Daarom ga ik ook pas naar die sites op het moment dat ik al besloten heb geld uit te gaan geven.
-
Maak lijstjes
Moet je boodschappen doen? Maak dan een lijstje. Ook in supermarkten proberen ze je geld afhandig te maken door allerlei dingen aan te bieden die je niet nodig hebt. Daarom kan je maar beter met een lijstje op pad gaan. Hou je aan het lijstje, dan neem je ook niets mee dat je niet nodig had. Een andere optie is online je boodschappen doen. Online winkels hebben nog niet de manier gevonden om jou impulsaankopen te laten doen (zoals de snoepjes bij de kassa). Hoewel supermarkten online vaak niet goedkoper zijn, is het wel een goede manier om impulsaankopen te voorkomen.
-
Bereid je voor op het winkelen
Naast dat het maken van lijstjes al een hele goede voorbereiding is, kan je je nog meer voorbereiden. Weet wat je al in huis hebt en wat je dus niet hoeft te kopen. Een andere goede tip is om niet met een lege maag te gaan winkelen, laat staan boodschappen doen. Met een lege maag ziet alles er lekkerder uit en ga je eerder overstag om het gewoon te kopen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en met een volle maag de deur uitgaat.
-
Laat je niet verleiden
Het klinkt zo logisch, maar nog steeds is het heel moeilijk. Allereerst moet je uit punt 1 dus herkennen dat iets een impuls aankoop gaat zijn, maar daarnaast moet je je vooral niet laten verleiden. Bijvoorbeeld door verkopers op straat of aan de deur. Toch maar die ene keer zielige puppy’s in Zuid Spanje redden, het Rode Kruis ondersteunen bij honger in Afrika of overstappen van energieleverancier. Waar de eerste twee nog op z’n minst goede doelen zijn, is de derde vaak helemaal een slechte deal. Het nadeel is wel dat die goede doelen je alleen maar maandelijkse afschrijvingen verkopen (en dan hopen dat je die paar euro per maand steeds vergeet) en je dus niet eenmalig kan doneren. Trap daar dus al niet in. Wil je een keer wat doneren, doe dit dat zelf en laat je niet door die persoon op straat verleiden. Ook energieverkopers doen het vaak erg goed. Maar na een beetje research kom je er meestal toch wel achter dat je alsnog niet het goedkoopste uit bent.
-
Creëer een budget (en hou je eraan)
Af en toe is het trouwens ook helemaal niet erg om gewoon iets te kopen. Begrijp mij niet verkeert, het doel van deze blog is om te voorkomen dat je ‘zomaar’ iets koopt. Wil je nou toch iets kopen, zorg dan dat je budgetten hebt. Bijvoorbeeld voor het inrichting van het huis. Reserveer daar nu gewoon elke maand €25 euro voor. Wil je dan een keer kaarsen of nieuwe kussentjes, haal het dan van dat budget af. Zie je nou net dat te kekke plantenhoudertje, maar kost hij €39,95? Wacht dan een maand. Wil je hem dan nog steeds hebben, dan zit er in ieder geval genoeg in het potje om hem te kunnen kopen en maak je bewust de keuze dat je andere dingen niet koopt. Een goede manier om te budgetteren is te werken met potjes.
Ga jij de volgende keer anders je aankopen doen om te voorkomen dat je een impulsaankoop doet? Of gebruik jij andere manieren om te voorkomen dat je met dingen thuis komt die je eigenlijk niet echt nodig hebt? Laat het mij hieronder weten!
Hoi, ik heb geen last meer van impulsaankopen, ik heb het helemaal afgeleerd. Een aantal jaren geleden eerst een maand ‘buy nothing new’ gedaan. Dat beviel zo goed dat ik nu ieder vierde jaar een heel jaar niets nieuws koop op het gebied van kleding. Ik draag wat ik heb, en kom er dan achter dat ik daar prima een jaar (of langer) meer door kan. Het jaar erop koop ik dan nog steeds niet veel, en alleen maar wanneer het met korting is. Inmiddels heb ik ook geleerd om te vervangen. Ik ben 50 en heb een eigen stijl, weet inmiddels wat ik wel en niet fijn vind om te dragen. Ik heb kleding voor mijn werk (netjes: blazers, pantalons, rokken) en kleding voor de rest van de tijd. Ik kocht altijd al weinig andere spullen. Een afspraak die mijn man en ik hebben is dat wanneer we iets voor in huis kopen (met name voor de keuken) dat er iets weg moet. We hebben nu voldoende budget voor biologische producten zoals groente, vlees, vis en andere duurzamere artikelen. Het geeft me ook een kick om iedere maand een behoorlijk bedrag over te houden, eerder stoppen met werken komt steeds sneller dichterbij!
Gave aanpak! Dat voorkomt niet alleen impulsaankopen, maar maakt je ook nog eens creatief!