Aandelen verkopen als ze in waarde dalen

Dit is juist wat je niet moet doen! Ik zal daar alvast maar de blog mee beginnen. Ik hoorde hier een hele mooie annekdote over in een podcast die ik graag met je wil delen. Aandelen kopen en verkopen blijft altijd een heikel puntje. Mensen zijn bijna bang ervoor. Want wat als je ze te duur koopt. Wat als je ze in het dieptepunt verkoopt. Je ziet opeens de waarde van je aandelen kelderen. Opeens is 40% van de waarde verdampt. Schrikreacties, de markt timen en ga zo maar door. Eigenlijk alles wat je niet moet doen.

De aandelenmarkt timen

Ik ga je alvast beloven: dit kan niet. Je weet namelijk nooit wat er precies gaat gebeuren. Als je dit wel weet en je handelt met die kennis, dan noemen ze dat handelen met voorkennis. Dat is strafbaar! Als jij voor een beursgenoteerd bedrijf werkt en je weet dat je de jaarcijfers dit jaar enorm tegenvallen, mag je niet al jouw aandelen opeens verkopen. In die positie mag je die aandelen niet eens hebben. Ook heb je een geheimhoudingsplicht hierover en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er analisten die misschien iets aan zien komen. Maarja, ik geloof nooit dat zij corona aan hebben zien komen. Er is een film gemaakt over een paar mensen die de vorige crisis echt aan zagen komen. “The Big Short”, maar daar is de kans 1 op miljoenen. Nee, de markt timen is niet te doen. Time in the market is veel belangrijker!

De tijd die je de aandelen bezit

De strategie van mij, maar ook van velen anderen is vrij simpel. Zorg dat je zo lang mogelijk in een wijd gespreid aandelen pakket zit. Door elke maand een beetje bij te kopen, koop je nooit alles op het hoogtepunt, maar ook nooit alles op z’n goedkoopst. Je komt een beetje gemiddeld uit. Echter, is de tijd dat je de aandelen bezit erg belangrijk. Met een gemiddelde van 7% per jaar over de afgelopen tientallen jaren, tellen vooral het aantal jaren. Stel je koopt nu voor €1.000, dan is dat volgens de gemiddelden volgend jaar €1.070. Na tien jaar is het €1.967. Na 20 jaar €3.869. Kan je 45 jaar wachten, dan praat je tegen die tijd over €21.000! Kan je nagaan als je dit met €10.000 of zelfs €100.000 doet! Tijd in de markt is dus veel belangrijker dan het timen van de markt.

De aandelen kelderen!

Nu hoorde ik een anekdote van een podcast host. De aandelen kelderden en hij belde zijn adviseur om de boel te verkopen. Schade beperken, want er was al een heel groot verlies geleden. Gelukkig was zijn adviseur niet extreem gehoorzaam en stelde een vraag: “maar waarom dan?”. Nou, toen kwam nog een keer dat hele verlies beperken verhaal eruit. Dus toen ging die adviseur verder. “Oke, maar heb je het geld nu nodig? Ga je scheiden en moet het opgesplitst worden? Moet je het huis verkopen als je nu niet dat geld hebt of moet je die perfecte deal hiervoor laten schieten?”. Op al deze vragen moest ‘nee’ geantwoord worden. Hij wilde alleen de schade beperken. “Maar dan is er toch eigenlijk helemaal niks veranderd?”.

Je bezit zoveel aandelen

Aandelen moet je eigenlijk niet benoemen met hun waarde, maar in hun aantal. Dus niet “ik heb voor €20.000 aandelen”, maar “ik heb 200 aandelen van dat bedrijf”. Dit maakt je een stuk minder kwetsbaar voor de schommelingen in de koersen. Want als zo’n aandeel 10% daalt, is de waarde nog ‘maar’ €18.000. Dan zie jij €2.000 verdampen. Terwijl je effectief nog steeds 200 aandelen bezit. Die 7% rendement waar ik het eerder over had, is een gemiddelde. Het kan dus zijn dat je dit jaar -10% maakt. Maar als jij volgend jaar 27% maakt, zit je effectief nog steeds op 7% gemiddeld op jaarbasis. Omdat dit over een veel langere termijn is berekend, zullen de verschillen niet zo extreem groot zijn, maar het geeft volgens mij wel weer waar het op neerkomt. Die 200 aandelen zijn nog steeds 200 aandelen. Of de waarde nou 10% daalt of 30% stijgt. Het zijn er nog steeds 200. Eigenlijk is er dus niets aan jouw situatie veranderd…

Goede spreiding is essentieel

Ik beleg in indextrackers. Daardoor wordt er automatisch een spreiding aangehouden. De tracker waarin ik beleg bevat een grote selectie van de wereldwijde aandelen die beschikbaar zijn. Want bij een slechte spreiding gaat dit hele verhaal niet op. Kijk maar naar Wirecard. In april van dit jaar stond dat aandeel nog op €140. 17 juni was het al aan het rommelen en stond het aandeel op €104,50. 18 juni was dit gedaald naar €39,90. En dat daalde dag na dag door. Naar €25,82, €14,44 en steeds verder naar beneden. Ondertussen is het aandeel Wirecard nog €0,59 waard. Dus ja, kocht jij in totaal 100 aandelen Wirecard, dan heb je nog steeds 100 aandelen Wirecard. Maar hier heb je echt wel een gigantisch vermogen zien verdampen. En in dit geval zie ik het ook niet zomaar meer goedkomen…

Je weet pas de waarde van je aandelen op het moment van verkoop

Nog zo’n cliche, maar meer dan waar. Als ik nu een aandeel heb gekocht van €100. Dat is over een paar jaar €150 waard, maar nog een paar jaar later verkoop ik het voor €115. Dan is mijn werkelijke rendement 15% over al die jaren. De waarde van dat aandeel was €115. Je kan wel heel hard roepen dat jouw aandelen €100.000 waard zijn, maar de echte waarde kan je pas noemen op het moment dat je ze gaat verkopen. Want anders heb je er helemaal niks aan. Ik heb een huis van €400.000. Ja leuk, maar je hebt er niks aan. Je hebt er pas wat aan, als je dat huis verkoopt. En zo werkt het met aandelen precies hetzelfde. Je hebt pas wat aan de waarde op het moment van verkopen.

Verkoop je aandelen pas als je het geld nodig hebt

Nog even terug naar die anekdote. Want de waarde van de aandelen kelderde, maar eigenlijk veranderde er niks. Het geld had hij niet nodig, hij had nog steeds z’n baan en er was feitelijk niets in zijn leven veranderd. Hij had nog steeds net zoveel aandelen en een paar jaar later was dat ‘verlies’ ook dubbel en dwars goedgemaakt. De boodschap die erin zit: verkoop het pas, op het moment dat je het geld nodig hebt. Zo simpel is het eigenlijk. Natuurlijk, uitzonderingen als Wirecard daargelaten en ook daytraders zullen laag kopen en hoog verkopen. Maar als jij er voor de lange termijn inzit, moet je er ook gewoon voor de lange termijn in gaan zitten. Niet verkopen omdat de markt toevallig een duik maakt. Nee, pas verkopen als het niet anders kan. Als je het geld echt nodig hebt. Als je dreigt op straat te komen staan. Geen brood meer op de plank hebt of als je de rekeningen echt niet meer kan betalen. Pas dan verkoop je (een deel) van die aandelen. Tot die tijd kan de aandelenprijs omhoog of omlaag, maar eigenlijk is er voor jouw leven helemaal niets veranderd. Je hebt nog steeds je baan, je salaris, je huis en je auto. Je kan nog steeds alles betalen. Er is nog steeds spaargeld en je hebt nog steeds hetzelfde aantal aandelen. Je gaat je huis toch ook niet verkopen op het moment dat het €10.000 minder waard is geworden “om de schade te beperken”?

Van wie is deze mooie anekdote?

Natuurlijk wil jij nu ook weten welke podcast ik luister. In dit geval ging dat om de “Je geld en/of je leven” podcast. De host Michiel van Vugt heeft afgelopen zomer deze anekdote gedeeld met zijn luisteraars. Daarbij had hij een zesdelige serie over aandelen en de valkuilen waar veel mensen mee te maken krijgen. Verder is het een podcast vol inspiratie. Mensen die vertellen hoe zij hun leven en/of hun geld op een bepaalde manier hebben ingericht. Wat mij betreft erg prettig om naar te luisteren!

Als blogger en podcastmaker ben ik altijd op zoek naar inspiratie. Welke podcast vind jij dat ik zou moeten luisteren?

2 gedachten over “Aandelen verkopen als ze in waarde dalen”

 1. In het geval van WireCard zou het juist wél goed zijn geweest om te verkopen bij een dalende koers. Omdat we dat allemaal niet weten is een indexfonds nog eens extra aantrekkelijk.
  Er is nog een beurswijsheid dat je juist ook niet moet kopen bij dalende koersen (weer WireCard als voorbeeld). “Never catch a falling knife”, heet dat.
  Spreiden in de tijd blijft toch een prima strategie.

  Beantwoorden
 2. Goed stuk SVMV. Het verkopen bij gedaalde koersen is een psychologisch iets uit angst dat de koers nog verder daalt. Een beetje het omgekeerde van FOMO.

  Zelf merk ik het soms ook, daarom blijf ik kijken naar dividend. Als je x aandelen hebt, krijg je een bepaald dividend. Of de koers dan wat lager of hoger staat, maakt dan weinig uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.