Zorg dat je niet gaat afstrepen

Als kind wist ik het maar al te goed. Nog 5 nachtjes slapen! Dan was het zomervakantie. De dagen duurden zo lang voordat het dan eindelijk vakantie was. Het was een week die heel lang duurde. Er werd in die tijd dan op school vooral veel opgeruimd en het klaslokaal werd vakantie-klaar gemaakt.
Maar hoe zit dat nu? hoe verheug je je op een doel over 22 jaar?!?

SVMV

Mijn doel is financieel onafhankelijk worden voor mijn vijftigste. Niet meer afhankelijk zijn van mijn salarisstrook of arbeid om in mijn behoeften te voorzien. Nog 22 jaar tot ik mijn doel bereikt wil hebben. Nog een goede 8000 nachtjes slapen.

Het gaat om de reis

Je hoort het zo vaak: “het gaat niet om je doel, maar om de reis er naartoe”. Het klinkt zo afgezaagd, maar in mijn geval is dat de enige manier om op een leuke manier mijn doel te behalen. Als ik nu al af ga strepen totdat er 8000 nachtjes voorbij zijn, wordt mijn leven verschrikkelijk! Dan ga ik nooit gelukkig de 50 behalen. Dan leef ik letterlijk alleen maar om mijn doel te behalen. Dat moet je toch niet willen?

Onzeker

Ook vanwege de onzekerheid of ik mijn doel ga behalen, is het belangrijk van de reis te genieten. Wat als ik of mijn partner bijvoorbeeld ziek raakt? Waar heb ik het dan voor gedaan? Of stel mijn leven veranderd drastisch: er komen kinderen? Het doel zal niet zomaar aan de kant gezet worden, maar zal wel nog een keer heroverwogen worden. Wil ik zodanig naar de toekomst toe werken, of kan ik beter nu wat meer genieten?

Hoe dan?

De kunst is natuurlijk om de mooie middenweg te vinden. Aan de ene kant wil ik graag mijn doel behalen. Ik wil heel graag kunnen stoppen met werken voordat ik 50 ben. Maar aan de andere kant is mijn doel geen straf. Ik verdien genoeg om normaal te leven en daarnaast ook nog te kunnen sparen. En daar zit het ‘m in. ‘normaal leven’. Er zit namelijk een groot verschil tussen elke dag droog brood en maximaal bezuinigen en elke dag kaviaar en zoveel mogelijk uitgeven. Gewoon normaal doen en kijken wat  belangrijk is. Ik vind lunch belangrijk. Maar dan maakt het mij niet uit of ik in de kantine iets koop of eigen boterhammen meeneem. En die tweede optie bespaard toch wel heel veel geld.
Hoe groot is de auto waar je in rijdt? Een mooie fijn rijdende luxe wagen is heerlijk! Maar een klein autootje brengt je ook waar je zijn moet.

Terugkijken

Het belangrijkste is dat ik kan terugkijken. Zien wat ik allemaal gedaan en geleerd heb. Als ik nu al zie wat ik met deze blog bereik, dan wordt ik daar heel gelukkig van. En dat zou ook het doel moeten zijn van een ieder die eenzelfde doel als ik nastreef. Natuurlijk mag je heel ver vooruitkijken en kan je een levensstijl aanhouden waarmee je het doel bereikt. Maar die levensstijl zou niet mogen veroorzaken dat je de dagen tot het doel gaat afstrepen. Het genieten van de reis er naartoe is net zo belangrijk!

4 gedachten over “Zorg dat je niet gaat afstrepen”

 1. Het is inderdaad belangrijk om niet door te slaan in de besparingen om z.s.m. de eindstreep te halen zonder onderweg te kunnen genieten. Ik heb het gevoel dat dit stiekem toch vaak voorkomt bij mensen op de FI reddit.

  Beantwoorden
 2. De reis ernaartoe moet leuk zijn…en blijven. De manier van leven onderweg naar je financiële onafhankelijkheid moet niet anders zijn dan tijdens je financiële onafhankelijkheid.

  Beantwoorden
 3. Wat een leuke site. Ik heb deze ontdekt via de hypotheek aflosgoeroe Gerhard Hormann. Ik heb al wat opgestoken van jouw artikel over middeling van je inkomen. En ik zie nog meer interessante artikelen. Ik ben nog wel even bezig met bijlezen.

  Voor wat betreft nog 8000 nachtjes slapen. Als je eenmaal bezig bent wordt de reis steeds korter. Echter waar. Toen wij het hele concept financiële onafhankelijkheid 3 jaar geleden ontdekte kwamen onze eerste berekeningen nog uit op12 jaar flink doorsparen. Door al onze uitgaven bij te houden in Excel (monitoren) en kritisch te kijken naar waar er bezuinigd kan worden, hebben we het inmiddels teruggebracht naar 5,5 jaar. Iedere maand pakken we iets aan. Steeds onszelf de vraag stellen. Is deze uitgave wel echt nodig? Indien nodig dan nagaan of het niet goedkoper kan.
  Ik zou willen dat wij het hele concept van financiële onafhankelijkheid net als jullie kort na het afronden van de studie hadden ontdekt. Dan waren we nu al met pensioen geweest.

  Ik heb nog wel een tip voor een blog over spaargeld (boven de vrijstellingsgrens van de belastingdienst) dat je niet belegt, maar gewoon spaart (en dus weinig rendement op haalt). Heb je al eens naar een spaar bv gekeken? Dan levert het nog steeds niet veel rendement op, maar je hoeft dan niet ook nog eens over een niet behaald rendement belasting te betalen.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor het compliment. Er is inderdaad nog genoeg aan materiaal om terug te lezen. Ik hoop dat je dit met plezier gedaan hebt!
   Van 12 jaar terug naar 5,5 jaar is ook al erg indrukwekkend! Wat voor keuzes heb je moeten maken om die twaalf jaar te halveren?
   wat betreft de Spaar BV: Goede tip en zeker de moeite waard om eens uit te zoeken. Wie weet dat daar nog wat voordeel te behalen valt 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.