Wenskaarten zijn een verspilling van geld!

Vandaag is het Valentijnsdag. Dè dag van de liefde. Toch? Nou nee… Commerciele rommel noem ik het. Twee jaar geleden heb ik al genoeg aandacht aan die commercie gegeven (bijvoorbeeld dat geniale idee van een dood bosje bloemen aan je ex), dus vandaag ga ik het hebben over (verjaardags)kaarten en waarom dat nou zo’n enorme verspilling is van geld.

Wat gebeurd er met al die kaarten?

Rekken en bakken vol. Elke keer als je in de winkel loopt die kaarten verkopen, dan hebben ze er honderden. Kaarten in allerlei soorten, maten, kleuren en vormen. Maar wat gebeurd er nou met al die kaarten? Je stuurt ze op of geeft ze direct aan de ontvanger. Men leest de boodschap en binnen een paar dagen ligt die kaart bij het afval of in het beste geval nog in een bewaardoos. Binnen een paar dagen! Het is dus eigenlijk iets dat je aan iemand geeft, dat waarschijnlijk weggegooid gaat worden.

De geschiedenis van de wenskaart

Toch nog even terugkomend op Valentijnsdag: heel heel vroeger kon je als man zijnde natuurlijk niet aankomen met een kaartje voor je geliefde. Alleen in het oude Egypte en China stuurde men wel eens een geschreven boodschap. Daarbuiten mocht je al blij zijn als je papier had, laat staan dat je kon schrijven. Nee, je studeerde een lied in en zong jouw geliefde toe. Gelukkig voor iedereen hier op aarde is deze manier van je liefde uiten geen noodzaak meer en aangezien er tegenwoordig meer mensen kunnen schrijven dan zingen, is het ook wel fijn dat sinds de middeleeuwen er kaartjes bestaan. Handgemaakt weliswaar, maarja, je moet er wat voor overhebben. Sinds de post er kwam (zo tussen 1800 en 1850) is het sturen van een kaartje helemaal toegankelijk geworden. We sturen die dingen dus al ruim 200 jaar!

Het doel van een kaartje

Het doel van zo’n kaartje kan heel erg uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met zijn of haar verjaardag feliciteren, condoleren of beterschap wensen. Een berichtje dat je aan die persoon denkt. Je kan de kaart ook gebruiken als geschenkpapier om heel fleurig wat geld weg te geven. De grote bulk kaarten wordt nog altijd rond de Kerst verstuurd. Voor zolang dat nog het geval is tenminste… De postaantallen lopen tenslotte al jaren terug.

Waarom is het nou zo’n geldverspilling?

Natuurlijk is niet elk kaartje geldverspilling. Het kan juist heel fijn zijn om een kaartje te ontvangen. Toch zijn er een aantal gevallen waarvan ik zeg: dat had ook zonder kaartje gekund. Bijvoorbeeld zo’n kaart die je voor je verjaardag krijgt met wat geld erin. Heel leuk hoor, een cadeaupapiertje voor geld. Maar waarom is dat dan zo’n dure kaart van dik €3,00? Of de kaarten die jij braaf naar iedereen stuurt, terwijl je nooit een kaartje terugkrijgt? Naast het abonnement bij de Hallmark, heb je ook nog eens een abonnement op postzegels. Daarmee zit je zo op een euro of 4 / 5 om iemand te feliciteren met zijn of haar verjaardag, diploma, baby of wat dan ook. En dat terwijl dat kaartje hoogstwaarschijnlijk binnen een paar dagen in het beste geval in een bewaardoos wordt gegooid en er nooit meer naar omgekeken wordt…

De alternatieven

Het is zo makkelijk… Even een kaartje om die €10 in te stoppen. Maarja, je kan er ook een fleurige waaier van vouwen, het op een bus chips plakken en die inpakken. De jarige heeft wat uit te pakken, het ziet er fleurig uit, je hebt wat aan de ‘verpakking van het geld’ en zo’n bus chips is nog goedkoper dan dat kaartje van €2,50…
Een andere optie waar je nog aan kan denken, is een voorraadje kaarten in huis hebben. En dan wel van die goedkope(re) of die voor ’t goede doel. Natuurlijk zijn de plaatjes op een goedkope kaart nooit zo creatief, leuk, origineel en fleurig als die op een Hallmark kaart. Maar kijk jij nou echt vaker dan 3 keer naar de kaart zelf? Nee natuurlijk niet! Drie kaarten voor een euro volstaan dus ook prima. Zeker als je een voorraadje aanlegt, terwijl je het nog niet nodig hebt, kom je zeker wel eens hele leuke kaarten tegen voor een later moment. Regelmatig hebben drogisterijen zo’n 3 kaarten voor €1,29 aanbieding, wat de kosten zeker goed kan drukken.

De goedkoopste oplossing

Natuurlijk kan je ook gewoon een mailtje of een whatsappje sturen. Of nog persoonlijker: even bellen en meteen vragen hoe het met die persoon gaat. Het is zo simpel eigenlijk. Het kost je vaak nog minder tijd dan naar de winkel gaan en een kaart uitkiezen. Even een belletje en die persoon de boodschap persoonlijk overbrengen. Er wordt niks weggegooid, de boodschap is nog persoonlijker en blijft vaak ook nog iets beter hangen. En stiekem bespaar jij ondertussen een paar euro op die verjaardagskaart.

4 gedachten over “Wenskaarten zijn een verspilling van geld!”

  1. Ik geniet van het ontvangen van een mooie kaart! Iemand denkt aan mij en heeft zich de moeite gedaan om een leuke kaart uit te zoeken. Het tientje hoeft er niet bij.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.