Weg met de aanrechtsubsidie

Afgelopen week heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan, waarmee kabinetsplannen door kunnen gaan. Of beter gezegd: Verder uitgevoerd kunnen worden. De aanrechtsubsidie mag verdwijnen. Maar wat houdt die subsidie nou in en wat zijn de gevolgen voor mij?
De aanrechtsubsidie. Een ander woord voor de heffingskorting die, door belastingregels, gunstig uit kon pakken voor eenverdienersgezinnen. Maar hoe werkt die regel, wat wordt er anders en wat is de impact?

Heffingskorting
In Nederland moet men belasting betalen over inkomen. Bijvoorbeeld inkomen uit arbeid. Nu krijg je daar ook weer heffingskorting op. Daarmee worden de lagere inkomens ontlast en betalen de hogere inkomens dus verhoudingsgewijs meer belasting. Ook is er een algemene heffingskorting die het te betalen bedrag aan belasting omlaag brengt. Verdien je nu niets, dan heb je geen recht om geld te ontvangen. Het gaat tenslotte om een korting die je krijgt.

Aanrechtsubsidie
Nu zijn er gezinssituaties waarin slechts één van de twee partners werkt. De ander is thuis voor bijvoorbeeld de kinderen. Nu was het mogelijk om de korting van de niet werkende partner over te dragen aan de werkende partner. Deze krijgt dus meer korting en hoeft dus minder belasting te betalen. Een belastingvoordeel dat je samen kreeg als een van de twee partners niet werkte.

Weg ermee
Al in 2008 heeft kabinet Balkenende al besloten dat deze regel uitgefaseerd zal worden. Zij zien kansen voor mensen als zijn toetreden tot de arbeidsmarkt. Daarom is toen besloten de overdraagbaarheid van de heffingskortingen per jaar te verlagen met 6,66%, zodat in 2023 geen fiscale korting meer overgedragen kan worden als je niet werkt. Het wordt daarmee steeds minder gunstig om niet te werken.

Tot aan de Hoge Raad
Nu was er een echtpaar die naar de rechter is gestapt. Zij waren van mening dat  de vrouw, die in 2013 niet werkte, volledig recht had op de heffingskorting. Die gelden tenslotte voor iedereen. Zij noemden de afschaffing van de regeling een discriminatie in vergelijking met tweeverdienersgezinnen, aangezien zij meer heffingskorting krijgen. Daarbij kregen de man en vrouw nu niet de vrijheid die ze graag hadden willen hebben om hun gezinsleven naar eigen inzicht in te richten.
De Hoge Raad erkent dat de staat zich met het afschaffen van de regeling inderdaad bemoeit met het gezindsleven en dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een- en tweeverdienersgezinnen. Maar, omdat het doel is om meer arbeidsparticipatie van vrouwen te krijgen en er een redelijke afbouwtermijn is, zijn deze bedoelingen legitiem in een democratische rechtsstaat. Het echtpaar heeft dus ongelijk gekregen.

De invloed
Voor mij heeft dit op dit moment geen invloed. Maar dat kan het voor jullie wel hebben! Werk jij of je partner niet, dan kan je namelijk nog steeds belastingvoordeel krijgen. Door de heffingskorting over te dragen, kan je nog steeds een stuk extra belastingvoordeel krijgen. Dit is natuurlijk beperkt en wordt elk jaar minder, maar zolang het er is, mag je er gebruik van maken.

Voor meer informatie hierover, kijk vooral even op de website van de belastingdienst. Ook op deze website wordt dit belastingprincipe nog uitgelegd met rekenvoorbeelden.

2 gedachten over “Weg met de aanrechtsubsidie”

  1. Persoonlijk vind ik het wel legitiem als deze subsidie bestaat en overgedragen kan worden. Zodat je hier gebruik van kan maken als je er voor kiest om bijvoorbeeld een periode voor de kinderen te zorgen of mantelzorg te verrichten. Dus helaas deze aanpassing. Verder wel raar dat deze afschaffing niet voor iedereen geldt, geboren voor 1963 mag je hier wel volledig gebruik van blijven maken. Er wordt vaak gesproken over dat de solidariteit tussen jong en oud verminderd, maak dan de regels ook voor iedereen gelijk.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.