Wat wordt er verdiend aan een kraslot

Over een paar dagen is het weer december. En dat betekent: Krassen! De jaarlijkse traditie van de decemberkalender begint weer. Vroeger in de vorm van een adventskalender met chocolaatjes, tegenwoordig een kraslot met 31 vakjes die open gekrast mogen worden. Maar altijd weer ben ik dan benieuwd: hoe maken ze die winstkans zo hoog en verdienen ze er alsnog geld aan. Dus dat ga ik vandaag maar eens berekenen. Wat voor geldbedragen gaan er nou om in zo’n krasloten-spel.

De december kalender

Zoals ik al zei: 31 krasvakjes. Gedurende de maand kom je erachter of je net niet of juist wel een prijs hebt gewonnen. Dit jaar heb ik ze vroeg kunnen kopen, maar andere jaren was ik vaak net te laat. Vele winkels moest ik dan af om nog een exemplaar te kunnen vinden. In deze blog ga ik de €5 kalender eens uitpluizen. Daarvan worden 3.600.000 exemplaren gedrukt. Die worden voor €5 per stuk verkocht. Dat komt erop neer dat alle loten samen €18.000.000 opleveren in de verkoop. Een aardig bedrag, maar daar gaat natuurlijk het prijzengeld nog vanaf.

Het totale prijzengeld van een kraslot

Wist je dat alle winstschema’s keurig gepubliceerd worden. Hoe vaak maak je kans op die €100.000 en hoe vaak maak je kans op een gratis lot. Op krasloten.nederlandseloterij.nl zoek je het desbetreffende spel op en zie je precies hoeveel er te winnen valt. Met een winkans van 1 op 2,1 is de kans om te winnen vrij groot. Er zijn namelijk 1.711.933 loten waarmee iets te winnen valt. Net iets minder dan de helft. Ook de totale winsom staat vermeld, namelijk € 10.267.500,00 netto. Van die €18.000.000 blijft er dus €7.732.500 over na uitkering van alle prijzen. Kassa!

Kansspelbelasting

Is het je wel eens opgevallen dat je bij zo’n kraslot prijzen hebt van €200 en €1000 (en niets daar tussenin), maar dat er bij de voorwaarde staat dat je het lot in moet sturen als je meer dan €449 hebt gewonnen. Dat heeft te maken met de kansspelbelasting. Wanneer je meer dan €449 wint, moet daar kansspelbelasting over betaald worden. Die belasting is in 2020 30,1%. Dus van die €7,7 miljoen die er nog over is, moet nog kansspelbelasting betaald worden. Om precies te zijn 30,1% over €232.000, wat neerkomt op €69.832. Bij deze kraskaart wordt die voor de winnaar betaald, dus als jij die ton wint, betalen zij daar dus nog even €30.100 belasting over. Ik snap nu ook meteen waarom het zo aantrekkelijk is om bedragen tot €449 te laten winnen.

De kosten van krasloten

Natuurlijk is de belasting niet het enige wat er aan kosten bijkomt. Denk maar eens aan het drukken en organiseren van het spel, het personeel van krasloten zelf moet betaald worden, die hebben nog een gebouw en kosten die elk bedrijf wel maakt. Ook heb je nog eens de verkooppunten die er wat aan willen verdienen. Ik kan nergens de exacte bedragen of percentages terugvinden. Ik heb ergens gelezen dat een verkoper 5% van de verkoopprijs pakt. Dat lijkt mij vrij redelijk. Omdat de rest van de kosten vrij onduidelijk zijn, hou ik het graag op 10% van elk kraslot. Dat is dus in totaal 1,8 miljoen euro. Totaal houden we dus nog €5.862.668 over. Dat is helemaal geen slechte deal om als winst op te strijken.

Het steunen van goede doelen

Iets waar Krasloten maar al te graag nog wat reclame voor maakt. Met de aankoop van zo’n lot, steun je een heel aantal goede doelen. Welk percentage dit is per lot, valt nergens terug te vinden. Maar, groots adverteren ze dat de Nederlandse Loterij (waar Krasloten onderdeel van is) 173,1 miljoen euro heeft afgedragen aan goede doelen. Daarbij is de volgende onderverdeling gemaakt:
– NOC*NSF en 77 sportbonden: €46,4 miljoen
– 18 goede doelen: €17,6 miljoen
– Staat der Nederlanden: €109,1 miljoen
Dat zijn flinke bedragen als je het mij vraagt. Deze goede doelen krijgen dus ook zeker wel een aandeel van die 5,8 miljoen die overblijft van die December Kalenders.

Ik begin mijn eigen kraslotenbedrijf

Ja, het klinkt allemaal leuk en nobel, maar het kan toch niet anders dan dat je hier enorm veel geld mee verdient. Als ik het zo even snel bereken, blijven er miljoenen over bij een serie krasloten. Je draagt nog een beetje af aan wat goede doelen en iedereen is gelukkig. Dit is tenslotte ook nog eens lekker passief inkomen, want ik verdien per serie loten, ongeacht hoeveel tijd ik hierin stop. Alleen nog even de vergunningen checken.

De vergunningen laten de echte winst zien van Krasloten

Ik ben dan toch benieuwd hoe die vergunning in elkaar steekt. In totaal heeft de Nederlandse Loterij vier vergunningen. In drie van deze vergunningen staat het volgende:

De vierde vergunning (van de Staatsloterij) bevat alleen het eerste deel, zonder verdeelsleutel. Het komt er dus eigenlijk op neer dat, ongeacht de winst, alles wat overblijft afgedragen moet worden aan de goede doelen. Verder zijn de vergunningen voor monopolieloterijen al vergeven. Aan de Nederlandse Loterij. Verder zijn er wel meerjarige goededoelenloterijen die vervolgens dan ook tenminste 40% van de omzet af moeten dragen aan goede doelen.

De echte winnaars zijn de goede doelen

Ja, want drie van de vier vergunningen bij de Nederlandse loterij stellen dat de volledige winst naar goede doelen moet gaan. Ook de winst van de Staatsloterij moet volledig afgedragen worden (alhoewel de Nederlandse Staat natuurlijk daar ook voordeel van heeft) en effectief blijft er dus ‘niets’ over. Vergunningen voor andere loterijen verplichten deze organisaties om ook ten minste 40% van de omzet af te dragen aan goede doelen. Als mijn berekeningen een beetje kloppen, gaat er van die December Kalender dus zo’n 5.8 miljoen naar goede doelen (ongeveer €1,63 per December Kalender). Naast die goede doelen is het natuurlijk de overheid die hier echt aan verdient. Als belastinginner, maar zeker ook als mede-eigenaar van het bedrijf. De belangrijkste les die ik in ieder geval heb geleerd is dat al die loterijen niet zo nobel zijn als dat ze zich voordoen. Dat “Wij steunen goede doelen” en “Wij gebruiken onze inkomsten om een betere wereld te creëren” is voor de eerste 40% van de omzet puur omdenken. Het is namelijk een verplichting vanuit de overheid. Toch weer wat geleerd van de wereld van loterijen.

4 gedachten over “Wat wordt er verdiend aan een kraslot”

 1. Mooie blogpost, in België gebruiken ze dezelfde tactieken maar de uiteindelijke winst zou wel bij het bedrijf blijven. Enkel een 22% van de omzet gaat naar de Belgische staat en goede doelen tezamen (volgens Wiki).

  Ik vraag me wel af in hoeverre het olympisch comité een echt goed doel is, maar dat ligt misschien aan mij (geen fan van sporten waarin massa’s geld omgaan en dan vooral bij de sportbonden blijven plakken ipv naar de sporters gaat).

  Ik ben geen fan van krasloten of loterijen. Geef mij maar een etf of aandeel, ook spannend wat de winst zal zijn maar wel wat meer onderliggende waarde 🙂

  Beantwoorden
 2. Nou van mij worden ze geen cent wijzer ook al niet omdat goede doelen zelf ook niet 100% van het gedoneerde geld daadwerkelijk aan het goede doel besteden, zij hebben immers ook vaste lasten die van deze bedragen betaald worden, huur van panden, salaris voor het personeel, administratiekosten, reclamekosten enz. En ik ga van mijn minder dan modale inkomen zeker geen bijdrage leveren aan loterijen en goede doelen als ik bovenstaande zo lees.

  Beantwoorden
 3. Toevallig vandaag zo’n kraskalender van 5 euro gekocht. Bij ons inmiddels een traditie aan het worden. Elke avond mogen de kinderen om ste beurten een vakje open krassen. Dit is echt een feestje. Samen de spanning beleven. Nog nooit wat gewonnen overigens, maar daar gaat het ons ook niet om. Gewoon een leuke december activiteit. Met het oudejaarslot zijn we wel gestopt. De kansen zijn zo klein en vond het altijd onduidelijke business. Na het lezen van deze blog is dat in ieder geval iets minder 😉 Leuk artikel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.