Welk souvenir neem jij mee?

Elke vakantie weer word je ermee overspoelt. Souvenirs… Per plaats verschilt het assortiment een klein beetje, maar in elke stad waar ik kom is het weer raak. Piepkleine winkeltjes, volledig volgestouwd met meer spullen dan je je in kan denken. Aan de deuren en zijkanten van kasten hangen de magneet borden en als het maar even mogelijk is, zullen ze hun opslagruimte ook open stellen om daar nog meer aan je aan te bieden. Alle toeristen lopen braaf van het ene winkeltje naar het andere op jacht naar dat perfecte souvenir. Maar wat is nou dat perfecte souvenir?

Consumeren
De huidige wereld is er goed in. ConsuMEREN. Alles moet maar groter, mooier, meer en beter. Nou is dat niet altijd nodig en wat mij betreft bij souvenirs al helemaal niet. Een aandenken is leuk, maar je kan het ook overdrijven.

Winkels vol
Hele verzamelingen lijken het af en toe. Winkels vol met al die herinneringen aan die ene stad. Bij mensen thuis zie je dan vaak ook (koel)kasten vol. Een beeldje, een magneetje of net dat ene kaarsenhouder. Voor de echte consuMEERder genoeg keuze en je kan van alles kopen. Och wat schattig! Die is ook leuk! Zullen we deze ook meenemen?

De bespaartips
Op souvenirs kan zeker bespaard worden! Als je de volgende drie punten meeneemt in de keuze, hou je de kosten van de souvenirs beperkt.
– bepaal van te voren je budget. Je kan alles kopen wat los en vast zit, maar dat is juist NIET de bedoeling. Hou je budget bijvoorbeeld onder de €7,50 of €10. De keuze is dan nog steeds enorm. Je kan alleen niet meer alles nemen…
– Verzamel maar één ding. Je kan magneten, shotglaasjes, ansichtkaarten, shirtjes, beeldjes en noem het maar op verzamelen als souvenir. Maar hou het nou bij één ding. Verzamel alleen magneten. Want anders heb je iets van New York en Tokyo in de kast, dus moet er van Kaapstad ook nog iets bij. Dat terwijl je hele koelkast volhangt met alle magneten die je van alle plaatsen al hebt verzameld…
– Bedenk je, voordat je het souvenir gaat kopen, waarom je het eigenlijk koopt en wat je ermee gaat doen. Wellicht realiseer je je dat je dit aandenken TOTAAL niet nodig hebt.

Wat verzamel ik?
Ook ik doe aan souvenirs. Als ik ergens geweest ben wat ik erg leuk of mooi vond, koop ik een ansichtkaart met daarop wat afbeeldingen ervan. Deze zijn vaak mooier dan dat ik ze zelf had kunnen maken. Deze komt dan op m’n prikbord of in mijn verzamelmap te zitten.
Iets wat ik ook altijd doe is de lekkerste ijskraam opzoeken. Op internet of volgens locals zoek ik uit welke ijskraam bekend staat om het meest lekkere ijs van de stad. Daar haal ik dan een ijsje en maak er, voordat ik ga smikkelen, een foto van. Zo heb ik in Barcelona een heerlijk mango softijsje gegeten met geweldige topping erop en afgelopen week in Stockholm ging ik voor de zoute drop. Een erg unieke smaak kan ik je vertellen! Op die manier verzamel ik mijn herinneringen op foto’s en die komen weer op mijn prikbord te hangen.

Foto’s
Voor mij zijn foto’s echte souvenirs. Vaak hoor je: “ik doe nooit wat met die foto’s”. En dat is bij mij dus niet het geval. Ik print ze uit en ze komen op mijn prikbord. Niet alleen van de vakanties, maar ook van gezellige avonden, toffe dingen of hilarische situaties. Want waarom zou je tenslotte alleen maar aan die verre vakanties herinnerd willen worden, terwijl ik thuis net zoveel plezier kan beleven 😉

2 gedachten over “Welk souvenir neem jij mee?”

  1. Ik koop ook geen souvenirs meer. Ik vind het onzin, en het neemt alleen maar ruimte in. Mijn moeder verzameld kleine schilderijtjes van elke plek waar ze geweest zijn.

    Beantwoorden
  2. Ik neem uit alle landen het kleinste biljet van hun valuta mee en ik doe niet aan dubbele. Met de eurolanden ben je dan trouwens snel klaar. Maar inmiddels al een toffe verzameling in een wissellijst (ik spaarde gelukkig al voor de euro 😉 )

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.