Vervalt jouw pensioen straks?

1 januari komt eraan. Een dag waarop er weer de nodige wijzigingen te wachten staan. Zo gaat het lage btw tarief van 6% naar 9%. Ook de vermogensbelasting gaat weer ietsje omlaag, omdat de gemiddelde rente in de afgelopen vijf jaar nog lager werd. Verder stijgt de zorgpremie, de zorgtoeslag verandert, energie wordt duurder en je pensioen vervalt. WAT?!? Je pensioen vervalt? Yes, onder bepaalde omstandigheden gaat jouw pensioen vervallen. Lees deze blog om te zien of ook jouw pensioen vervalt en wat je eraan kan doen.

Wanneer vervalt jouw pensioen?

Geen zorgen! Over het algemeen zal jouw pensioen niet vervallen. Alleen wanneer jij een pensioen hebt dat minder dat twee euro bruto per jaar uit zal keren, zal dit pensioen vervallen. Dit is vaak zo’n pensioen dat je hebt overgehouden aan een vakantiebaantje of een stage. 

Waarom vervalt jouw pensioen?

Moet je je even bedenken. Zij betalen jou straks €2 bruto per jaar uit. Het geld dat ze voor jou in beheer hebben moeten ze actief beleggen. Daar moeten zij jou over informeren en rapporteren en dat gaat vaak gepaard met een kwartaalmagazine over het pensioenfonds. Die kosten zijn natuurlijk veel hoger dan wat het hen oplevert. Om dat nu tegen te gaan, vervallen deze extreem lage pensioenen. De kosten zijn simpelweg te hoog. En dat is ook wel begrijpelijk: en dergelijk pensioen levert netto zo’n €0,10 per maand op. Nou, als die €0,10 voor jou cruciaal is, heb je een probleem van hele andere orde…

Wat kan je er tegen doen?

Allereerst is het goed om te weten of jij een pensioen hebt dat gaat vervallen. Dit kan je controleren op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Er zijn dan twee soorten lage pensioenen. De eerste heeft een bruto uitkering van minder dan €2 per jaar. Deze vervalt. Neem daarover voor 1 januari contact op met de pensioenuitvoerder. Vaak zijn zij best bereid hem af te kopen en ontvang je er een paar tientjes voor. Toch leuk in deze dure decembermaand. Heb je een pensioen dat jaarlijks tussen de €2 en €474,11 bruto uitbetaald? Dan heb je geluk! Dit valt ook onder een ‘klein pensioen’, maar verhuist mee zodra jij van baan en pensioenfondsaanbieder wisselt. Je hoeft daar dus helemaal niets voor te doen. 

Besparing

Natuurlijk is deze wijziging een verkapte manier van besparen voor de pensioenfondsen. Die maandelijkse centen kunnen wij met gemak missen. Zeker wanneer het afgekocht wordt, is het voor ons als consument vrij aantrekkelijk om het geld nu al te krijgen. Ondertussen kunnen de pensioenfondsen besparen op een aantal zaken en wordt het algehele stelsel in Nederland net weer wat goedkoper. Daarmee blijft er effectief meer over voor ons. Geen hele slechte deal dus. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.