Toch in de verkeerde supermarkt gekocht?

Tijdens het boodschappen doen let ik regelmatig op de prijs. Het maakt mij bijvoorbeeld niet uit waar ik mijn fruit koop. Een perzik van de AH smaakt hetzelfde als die van de Jumbo of Lidl. Maar afgelopen week liep ik door de supermarkt (de tweede die dag) en ik ging meteen twijfelen toen ik de prijs van de perziken zag: Had ik het dan toch hier moeten kopen?
Boodschappen
Zoals jullie ondertussen wel weten doe ik bij meerdere supermarkten mijn boodschappen. Ik begin bij de Lidl en vervolg mijn tocht bij de AH. Voornamelijk voor alle dingen die ze niet bij de Lidl verkopen of die gewoon lekkerder zijn bij de AH. Dat probeer ik eens per week te doen. Dan kost het mij maar één keer tijd en als het op is, komt het volgende week wel weer. Zo bespaar ik tijd en leer ik ook tevreden te zijn met wat er in huis is (ik heb namelijk standaard meer dan genoeg).

Afgelopen weekend…
… liep ik door de Lidl en nam ik een bakje perziken mee: €1,50. Mooie prijs en ik vind perziken ook gewoon erg lekker. Toen ik daarna door de AH liep, was het groots aangegeven: Perziken €0,99. Dat vond ik erg stom. Ik had bij de Lidl juist al een bakje perziken gekocht(€1,50), omdat die goedkoper zijn dan losse perziken(€2,00). En dan kom ik bij een andere winkel erachter dat het nog goedkoper is. Dan baal ik er wel een beetje van.

Nog een keer kijken
Maar, er zat een addertje onder het gras. De perziken bij de AH kostten €0,99 per 500 gram. Bij de Lidl had ik echter een kilo voor €1,50. Ik had dus alsnog de goedkoopste perziken. Het is dan ook een echte verkooptruc. Een product goedkoop prijzen, maar gewoon minder geven voor die prijs. Toevallig was mij dit twee weken terug ook al gebeurd en het frustreert mij behoorlijk. Het lijkt allemaal zo goedkoop. En als ik dan een tweede keer kijk zodat ik zeker ben van m’n zaak, kom ik er dus achter dat het helemaal niet zo goedkoop is. Maar er zijn genoeg mensen die dat dus niet doen. Die hebben het of simpelweg echt niet in de gaten, of brullen meteen dat de andere winkel goedkoper is. Want kijk maar…

Keer op keer
En voor die €0,50 voordeel zou ik echt niet naar een andere supermarkt gaan. Maar het komt regelmatig voor dat het die halve euro scheelt. En keer op keer bespaar ik daarmee dus halve euro’s. Dan ben ik toch maar weer blij dat ik al die kleine beetjes waardeer en met het geld dat ik bespaar weer andere leuke dingen kan doen. Je kan tenslotte je geld maar één keer uitgeven, maar als je €0,50 op het ene bespaart, kan je het wel aan het volgende besteden 🙂

Mijn tip
Kijk vooral naar kiloprijzen. Supermarkten geven altijd de prijs ook nog in kilo’s aan (hooguit in een heel klein lettertype). En dat is de makkelijkste manier van vergelijken. Dit geldt vooral voor versproducten zoals groente, fruit, vlees(waren) en kaas. Maar ook andere verpakkingen willen nog wel eens afwijken. Zo zit er in sommige zakken chips 50 gram minder voor dezelfde prijs of zit er minder koffiemelk in dat flesje. Na een tijdje weet je vanzelf wel waar iets het goedkoopste is en ik controleer het ook zeker niet elke week. Maar als ik twijfel of iets nou echt goedkoper is, is dat voor mij de manier om het makkelijk te vergelijken.

7 gedachten over “Toch in de verkeerde supermarkt gekocht?”

 1. Erg flauw inderdaad, ik trap er zelf ook regelmatig in. Dan pak je het product dat “goedkoper” is, alleen maar om erachter te komen dat het een halve ipv hele kilo is! Dit gebeurt ook in de bonus regelmatig. Maar goed, om nou voor ieder artikel de kiloprijzen te analyseren is ook weer zowat.

  Beantwoorden
  • ik controleer ook zeker niet van elk product de kiloprijs. Ondertussen weet ik gewoon wat een beetje een normale prijs is voor bijvoorbeeld 500 gram broccoli. Is de prijs hoger, dan is het duur, is het gelijk of lager, dan is het prima.
   Daarbij hou ik aan dat ik ongeveer €0,50 per portie kwijt wil zijn. Dat is wel eens wat meer en wel eens wat minder, maar gemiddeld kom ik vaak daarop uit.
   Voor fruit is dat wat lastiger. Maar, vergelijken maakt je er in ieder geval bewust van.

   Beantwoorden
  • Helemaal waar! Kaas is altijd zo’n verraderlijke terwijl het heel goed te vergelijken is. Ook bijvoorbeeld gehakt doen ze steeds vaker in bakken van 800 of 900 gram. Dat is ook heel gemeen! Het kijken naar de kiloprijs heeft mij zelfs wel eens een gratis stuk kaas opgeleverd. Lees die blog hier!

   Beantwoorden
  • Het kijken naar die prijs maakt je in ieder geval erg bewust. Het is niet erg als je het eens wat duurder koopt en er later achter komt dat het goedkoper kon. Je weet dan in ieder geval de volgende keer wat de kiloprijs ongeveer moet zijn en op basis van die kennis kan je altijd nog beslissen het wel of niet te kopen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.