De trein missen

Afgelopen maandag miste ik mijn trein. Dinsdag miste ik weer mijn trein en woensdag miste ik mijn trein al helemaal. En ook vandaag en morgen ga ik mijn trein missen…

Een week lang elke dag je trein missen. Het is toch wat… Waarschijnlijk heb je hem al door: de treinen rijden niet. En ik mis ze enorm!

Ik mag eigenlijk niet klagen
Mijn werkgever heeft mij de luxe gegeven van een auto van de zaak EN een treinabonnement. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheid om thuis te werken, dus er zijn voor mij genoeg opties om mijn werk te kunnen doen. Stiekem mag ik dus zeker niet klagen, maar ik doe het lekker toch!

Met de trein
Ik ga graag met de trein. Ik woon op 10 minuten fietsen, kan 45 minuten in de trein zitten en moet dan nog 10 minuutjes lopen. Van deur tot deur doe ik er dus iets tussen één uur en 5 kwartier over om op mijn werk te komen. Vijf kwartier, waarvan ik op zich nog 45 minuten wat kan doen. Het ‘kost’ mij dus maar een half uur waarin ik ‘niks’ kan doen om op mijn werk te komen. En in de anderhalf uur dat ik per dag in de trein zit, schrijf ik al mijn stukjes voor mijn blog. Of ik zoek even wat uit. Of ik beantwoord mijn mail. Ik werk zo’n 4 dagen per week op kantoor, dus heb al snel zo’n 6 uur waarin ik echt iets kan doen terwijl ik reis.

Onderhoud
Maar helaas, de treinen rijden deze week op een deel van mijn traject niet. Een week lang! Die tijd hebben ze nodig om groot onderhoud uit te voeren. Er zijn wel alternative routes voor mij beschikbaar, maar als ik de verhalen op het nieuws las, heb je te maken met overvolle touringcars, honderden wachtenden voor je en veel extra vertraging.

Alternatief
Als op deze manier je favoriete manier van reizen wegvalt, ga je kijken naar de alternatieven. Het alternatief van het OV is bijna niet werkbaar meer. Het duurt veel langer en de tijd die ik effectief kan gebruiken gaat omlaag. Dan maar met de auto. Ik moet tenslotte toch wel een keer naar kantoor. Maandag begon op zich erg goed. Ik kon in één keer doorrijden en was met 55 minuten op kantoor. Maar natuurlijk is dat te mooi om waard te zijn. Vlakbij mijn kantoor zijn ze ook groot onderhoud aan het doen aan de snelweg. Het is dus enorm druk. Ik heb er mede daardoor een half uur langer over gedaan op de terugweg. Natuurlijk waren er ook wat ongelukken gebeurd en kon het verkeer ook daardoor niet lekker doorrijden. Vanwege het onderhoud aan het spoor heb ik dinsdag thuisgewerkt en was gister mijn tweede kantoordag. Als ex-filetijger ging ik vol goede moed in mijn auto zitten. Omdat ik mijn navigatiesysteem standaard even bekijk om te zien waar er files staan, kwam ik er al achter dat er op mijn standaard traject file stond. Ik ging dus al met een omweg naar kantoor, omdat dat sneller is. In combinatie met de aanwezige mist raad je het natuurlijk wel. Op deze woensdag in de vakantieperiode werden er slechts drie files genoemd bij de filemeldingen. 3 files… De eerste was mijn standaard route en heb ik ontweken. De tweede was de alternatieve route en stond ik dus in en de derde is het grote onderhoud in de buurt van mijn kantoor. Kortom: Ik viel in de prijzen. Ik heb er bijna twee uur over gedaan om op kantoor te komen…

Zonde van mijn tijd
Hoewel ik heel erg blij ben met mijn auto, baal ik er tegelijkertijd ook enorm van. Ik zweer tegenwoordig bij de trein.
Met de auto doe ik er zo’n 55 minuten over als ik geen file heb van deur tot deur. Het is een druk traject, dus vaak ben ik iets langer onderweg.
Met de trein is het zo’n 70 minuten van deur tot deur. Effectief gezien ben ik langer onderweg dan met de auto. Maar van de 70 minuten kan ik 45 minuten iets doen, fiets ik 10 minuten heel hard en wandel ik ook nog een 10 minuten. Ik heb dus een beetje beweging en ben productief en kom veel energieker op kantoor dan met de auto. Auto/file rijden kost mij namelijk ook nog eens best veel energie. En dan moet ik dus kiezen of ik in 55 minuten op kantoor wil zijn, of er iets langer over wil doen maar wel productief kan zijn. Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat snel op kantoor willen zijn zonde is van mijn tijd!

2 gedachten over “De trein missen”

 1. Je ‘probleem’ begrijp ik helemaal. Ik rijd zelf elke dag ongeveer 45 minuten heen en ook weer zo lang terug. Mijn vriendin kan ik in de tussentijd op het werk afzetten en uit het werk weer ophalen. dat is dus ideaal. Zelf luister ik tegenwoordig podcasts tijdens het rijden. Podcasts over Personal Finance uiteraard 🙂
  Ik kan je http://www.doughroller.net aanraden.

  Beantwoorden
  • Goede tip! Die kende ik nog niet en ga ik zeker een keer opzoeken.
   Ik ben wel eens een taalcursus begonnen onderweg. Frans voor beginners in MP3 format. Het enige nadeel was dat het mij niet lukte mijn MP3 speler in de auto van shuffle af te krijgen. Ik begon met les 43, ging door naar les 4 en mocht daarna les 35 volgen. Dat heb ik dus maar snel aan de kant gelegd.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.