Nooit meer door rood kunnen lopen

Herken je dat… Een oversteek plaats voor voetgangers. Niemand te zien. Geen auto of fiets die eraan komt. Het enige wat je ziet is dat rode voetgangers licht. Natuurlijk is de oversteekplaats meer dan overzichtelijk en er komt niets aan. Frustratie… En dan schiet het licht op groen. Je mag weer doorlopen! Er is helemaal niets veranderd. Behalve dan dat lichtje wat op groen is gesprongen. 

Veilig
In Nederland proberen we de verkeersveiligheid erg hoog te houden. We maken regelmatig gebruik van rotondes en verkeerslichten om de verkeerssituatie overzichtelijk en beheersbaar te houden. Maar soms wordt het dan wel een beetje te veilig. Een rood voetgangerslicht op een plek waar op dat moment echt NIEMAND komt is best frustrerend. Neem je dan het risico. Je ziet wel niemand, maar oom Agent zal jou maar net wel gezien hebben. Dat kan je dan toch maar weer die boete van €65 opleveren. Die is dan puur technisch gezien volkomen terecht, maar goed voelt het natuurlijk niet. Gelukkig is daar een oplossing voor gekomen.

Rood licht
Ik ben iemand die rood licht respecteert. Het is gewoon belangrijk voor de rijveiligheid van mijzelf en anderen. Zelfs als er niets aankomt vind ik het een principe kwestie om niet direct door te lopen. Eerst goed kijken, komt er echt niets aan, dan wil ik nog wel eens oversteken zonder te wachten. En zo zullen er heel veel mensen zijn.
Ook de overheid ziet dit in. Het is tenslotte ook niet altijd nodig om te wachten.
Daarom is het rode licht vervangen door een oranje knipperlicht. Niet met een mannetje maar met een waarschuwingsbord.

Wees gewaarschuwd!
Dat is het enige wat dat licht wil zeggen. Het oranje knipperlicht blijft knipperen. Druk je op het knopje komt er vanzelf weer dat groene mannetje en weet je zeker dat de verkeerslichten voor andere weggebruikers op rood staan. Maar knippert hij oranje, dan mogen de auto’s gewoon rijden.
Waarom heeft men dit gedaan? Omdat het dus inderdaad soms onnodig is om te wachten tot het licht groen is. Sommige verkeerssituaties zijn zo overzichtelijk dat iemand inderdaad goed kan inschatten of er nu wel of geen verkeer aankomt. Daarom is het rode licht vervangen voor die knipperende oranje waarschuwing. Heb je goed opgelet, dan kan je oversteken. Je kan echter niet meer door rood lopen. Daarmee is het juridisch ook afgedekt en riskeer je dus ook geen boete.

Niet kapot
Blijf je natuurlijk wel bewust dat je niet zomaar door het knipperende licht loopt. Er kan namelijk verwarring ontstaan tussen een knipperend rood licht (buiten werking) en het knipperende oranje licht. Gelukkig zijn de kleur en de afbeelding erg verschillend, dus als je eenmaal hiervan weet, moet dit lukken.

Wat vind jij van dit nieuwe verkeerslicht?

2 gedachten over “Nooit meer door rood kunnen lopen”

  1. bedankt voor de uitleg, ik wist het nog niet, maar was t al wel tegengekomen (en ben ook een echte “groenlicht” loper), maar volgende keer kunnen we na goed kijken dus doorlopen!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.