Prikbordmuur

Er zijn op internet meerdere sites met zogenaamde IKEA hacks. Daar worden IKEA producten net even anders gebruikt dan waar ze echt voor bedoeld zijn. En dat is populair! En ook ik heb zelf zo’n hack gemaakt. Eentje waar ik heel trots op ben: Mijn prikbordmuur. Ik had hem al in mijn oude appartement, maar sinds vandaag heb ik hem ook in mijn nieuwe HQ! En dat voelt goed!Waarom een prikbordmuur?
In mijn oude (compleet ingerichte) appartement had ik een muur met daaraan twee spiegels. Grote spiegels met daaromheen grote metalen lijsten. Totaal niet mijn smaak. Ik heb niet zo heel veel met spiegels, dus verdwenen de spiegels langzaam. Achter foto’s, kaarten en mooie spreuk wel te verstaan. En zo was er op het einde geen spiegel of frame meer te zien, maar enkel nog maar dingen die ik leuk vond die ik erop had geplakt. Maar stiekem waren de spiegels na een tijdje gewoon te klein geworden. Ik wilde meer ophangen, maar de ruimte was op. En zo kwam het idee om gewoon een grote muur te maken van kurk. Zodat ik heel eenvoudig met punaises nieuwe dingen op kon hangen en er weer afhalen.

Het plan
In eerste instantie ben ik gaan zoeken naar kurk op rol, om daar een prikbord van te maken. Maar ik zag mijn plan in duigen vallen. Naast dat je redelijk dik kurk moet hebben, omdat het een prikbord functie krijgt, moest er ook een onderlaag komen. Om dit alles netjes vast te krijgen op de muur, moest er gebruik gemaakt worden van tweecomponentenlijm. Door het dikkere kurk, een geschikte onderlaag en vooral die speciale lijm maakte het geheel erg duur. Te duur naar mijn zin. Voor een muur van anderhalf bij tweeënhalve meter zou ik uitkomen op een totaalprijs tussen de €500 en €750. Dat was het mij niet waard…

Handig gebruik maken van IKEA
Natuurlijk werd mijn plan niet direct weggegooid en kwam het in mijn achterhoofd terecht. En toen viel mijn oog op iets anders. De prikborden bij IKEA. Bordjes die geschikt zijn om als prikbord te gebruiken van 40×60 cm. En ik heb geleerd dat vele kleintjes één grote kunnen maken. Dus werd de keuze erg eenvoudig. Uiteindelijk heb ik opgemeten dat ik een prikbord kwijt zou kunnen van 1,20 bij 2,40. Een totaal van 12 prikborden. De bevestiging op de muur zou toch plakken worden, maar die prikborden hoefde niet met speciale lijm. Uiteindelijk was ik €60 kwijt aan prikborden en €10 voor dubbelzijdig tape. En jawel: Mijn prikbord was geboren!

Een misser
Helaas had ik één miscalculatie gemaakt: het dubbelzijdig tape was niet plakkerig genoeg om de prikborden te houden. Na een week in het buitenland werken was de helft van de borden van de muur gekomen. Flink balen, maar met nieuwe moed opnieuw begonnen. Dit keer gebruik gemaakt van ultra montagekit. Plakt / hecht binnen 10 seconden en heeft 15 jaar plakgarantie. En nu, tweeënhalf jaar later, zitten ze nog muurvast!

De kosten
De kosten voor mijn nieuwe prikbord waren dus 12 x €5 voor de prikborden en 3 tubes montagelijm van €6. Dus voor nog geen €70 heb ik ook in mijn nieuwe HQ mijn prikbord weer hangen. Dat is dus sowieso €430 goedkoper dan wanneer ik moeilijk had gedaan met dure lijm, een ondergrond en dik kurk op rol.

Het resultaat:
En daar is hij dan. Mijn prikbord! Hij is nog wat kaal, maar zodra hij eenmaal vol met foto’s, kaarten en spreuken hangt, is hij geweldig! Daarbij kan je ook eenvoudig over alle witte randen heen hangen, zodat ook die verdwijnen. En dan valt het niet eens meer op dat het 12 losse prikbordjes zijn.

 

Edit:
Klik hier om mijn oude prikbordmuur te zien

6 gedachten over “Prikbordmuur”

  1. Dat heb je slim bedacht zeg! Het ziet er keurig en strak uit. Heerlijk zo’n speelveld waar je van alles kunt ophangen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.