De statistieken van februari: de duurste maand van het jaar

Normaal is december de duurste maand bij een ieder van ons. De goedheiligman, Kerst en de jaarwisseling kosten ons bakken met geld. Maar voor mij is het dit jaar anders. Februari was voor mij de verhuismaand, dus ook de maand dat ik een groot deel van mijn geld naar de notaris en de bouwmarkt heb mogen brengen. En toch ben ik over het algemeen helemaal niet ontevreden!

Het budget
De spaarpot mijn verhuizing was ruim. Erg ruim. En juist door die ruimte heb ik ook overgehouden. Gelukkig! Ik had in een voorzichtige schatting bedacht dat mijn ongeveer 25% van mijn spaargeld over zou houden na alle uitgaven. Die 25% hoopte ik over te houden en dat zou dan meteen mijn reserve potje worden. Uiteindelijk heb ik nog minder uitgegeven dan dat ik daadwerkelijk van plan was. Ik heb namelijk maar 65% van mijn spaargeld tot nu toe opgemaakt aan de verhuizing.

Helaas nog niet klaar
Zoals bij elk project moeten aan het einde de puntjes op de i gezet worden. Of, zoals ze dat bij een verhuizing noemen, de plinten moeten nog geplakt worden. En ook ik moet nog het een en ander doen. Een kozijntje verven, lampen uitzoeken en ophangen, eettafel stoelen uitkiezen en jawel: plinten plakken. Ik ben er dus nog niet helemaal met die uitgave van 65%. Ik verwacht dat dit nog op zal lopen tot ongeveer 70%. Zeker geen slecht resultaat al zeg ik het zelf!

Waarop is bezuinigd?
Uiteindelijk is er dus duidelijk minder geld uitgegeven dan gepland. Dat komt omdat ik toch wel op een paar dingen minder uit heb gegeven. Zo heb ik toch gekozen om geen elektrisch verstelbaar bed te nemen. Daarnaast ga ik voorlopig proberen om mijn was met een droogrek te drogen. Ik gebruikte de droger namelijk alleen voor mijn beddengoed. Voorlopig dus eens kijken of ik dat ook gewoon op kan hangen.
Een aantal dingen hoef ik voorlopig ook nog niet te kopen omdat de oude bewoners het achter hebben gelaten. Zo was de kapstok nog prima en kunnen de gordijnen voorlopig nog even hun dienst doen.
Ook het klussen was goedkoper. Het repareren van de scheur in de muur kon ik zelf en daar hoefde geen stucadoor voor te komen. Het afgaan van aanbiedingen bij de verf heeft verder ook extra geholpen alles binnen het budget gehouden.

 

De statistieken
In mijn statistieken heb ik mijn verbouwkosten weggelaten. Die gaven namelijk een zodanig vertekend beeld dat deze blog redelijk nutteloos zou worden (Deze maand was mijn spaarratio -700%… No shit Sherlock).

Blauw: 9,3%
De eerste balk geeft de voortgang in mijn initiële plan weer
Groen:10,71%
Mijn huidige netto salaris tegenover de netto inkomsten uit mijn investeringen
Paars: 11,41%
De status van mijn financiële onafhankelijkheid: hoeveel netto rente inkomsten had ik tegenover mijn uitgaven. Deze zijn wat lager dan januari. Zo had ik dubbele energielasten en ook is mijn jaarlijkse goede doelen bijdrage afgeschreven.
Oranje: 13,19%
De gemiddelde van alle paarse lijntjes. Hoeveel netto renteinkomsten had ik ten opzichte van mijn totale jaaruitgaven.

Voor het eerst boven de 10%!
Voor het eerst is het dan zover: ik kreeg 10% van mijn huidige netto salaris aan rente-inkomsten. Helaas voorlopig een eenmalige gebeurtenis. Dit komt namelijk door het feit dat een project dat was afgeschreven, uiteindelijk alsnog een bedrag heeft overgemaakt. Daarover heb ik hier eerder geblogd. Daarbij zat ook een deel rente, dus die is bij mijn renteinkomsten erbij geschreven. Ook was er bij het platform Samen in Geld een project dat voortijdig volledig aflostte. Daar hoorde een boete rente bij, die ook dit percentage een stukje hoger bracht. Al met al dus te verklaren redenen waarom dit percentage opeens 1,6% hoger is dan vorige maand, maar helaas maar eenmalige acties. Voor volgende maand verwacht ik juist weer een daling, omdat ik een tijdelijke investeringsstop had. Er is op dit moment dus minder geïnvesteerd, dus verwacht ik ook minder rente.

Op naar maart!
Het is ondertussen alweer de tweede dag van maart en dat betekend dat ik mijn klusperiode toch wel achter me ga laten. Ik weet ondertussen hoe ik er financieel weer voorsta dus kan weer rustig in gaan schrijven op nieuwe projecten.
Ook voor mijn blog betekend maart wat extra’s! Ik heb namelijk weer iets meer tijd. Vanaf volgende week zit ik weer regelmatig in de trein, dus hoop ik weer wat extra blogtijd te hebben. Ik hoop dan onder andere te kunnen vertellen over de berekening van mijn doel en andere investeringsgedachten.
Ik heb er zin in!

7 gedachten over “De statistieken van februari: de duurste maand van het jaar”

 1. herkenbaar!! wij zijn vorig jaar verhuisd! in februari het huis gekocht, manlief,zijn vader en mijn vader + man hebben 9 weken geklust (waarvan man 2 weken echt fulltime, mn zwager en zusje zijn een week geweest en hebben heel de week geklust) dus er is heeeeeel veel gedaan.. 4 verdiepingen laminaat, sauzen, kozijnen verven, nieuwe lampen (en voor t eerst eens voor mooi ipv enkel goedkoop en praktisch gegaan..d us in de woonkamer en keuken duurder dan we gewend waren) nieuwe meubels (een complete set ipv vanalles wat) nieuwe eettafelstoelen(marktplaats, nieuw maar goedkoper) etc. we hebben 50% van ons spaargeld uitgegeven (in totaal 15000 uitgegeven!! ) veel bespaard doordat mn man en familie alles zelf deden! t huis was helemaal af toen we erin gingen, maar dat moet ook wel omdat ik vanuit huis als gastouder werk, werken in een klushuis is niet veilig en mag dus niet :p maar t voordeel is dat we nog geen 1 km verderop woonden dus makkelijk even konden klussen of ik even langs kon gaan om iets e bekijken of goed te keuren 😉 (ik werkte nl wel gewoon door dus heb niet of nauwelijks geholpen ;p… was savonds bij onze eigen kinderen thuis, terwijl manlief kluste en overdag aan t werk, weekenden idem.. ik de kinderen, hij klussen)

  ik hoop dat je blij bent met je nieuwe paleisje en heerlijk kan genieten!!

  Beantwoorden
  • Oef, dat is een lange periode. Ik heb uiteindelijk 3 weken fulltime geklust en ga maandag weer aan het werk. Gelukkig ben ik verder maar alleen en hoeft het niet kind proof te zijn 🙂 enne, ik ga zeker geniet van mijn nieuwe stekkie!

   Beantwoorden
   • er moest heeeeel veel gedaan worden idd.. 4 verdiepingen laminaat. muurtje maken om t traphek om de trap naar de kelder.. (traphek klimmen de kids zo overheen met een stoel oid… :p totaal niet veilig.. en zo veel netter.. tv staat nu voor een muurtje ipv hekje 😉 ) alle muren sauzen, aantal behangen, kast uit dochters kamer slopen, overal lampen ophangen, electra verleggen, uit de woonkamer tegeltjes slopen waar hun een open haardje hadden, en ook de schoorsteen daar dichtmaken in t plafond met een koof, een berg aarde en muurtje uit de tuin slopen, heel de kelder aanpassen van schildpaddenverblijf naar opvangruimte voor mijn werk als gastouder, heeeeeel veel schoonmaken want t huis was VIES!!! plafonds witten overal, trap schuren en verven, nieuwe wc potten, uberhaupt een wc maken in de badkamer, zat een bidet…… en dan moet er nog gedaan worden : alles buiten schilderen, deur en alle kozijnen enz, tuin nog helemaal doen, nieuw dakraam etc. ach ja alles op zn tijd. we hadden die tijd wel nodig, ik kan niet werken als gastouder in een klushuis dus t moest helemaal af zijn 😉 en ook wel blij mee, zou zelf gillend gek worden anders :p

   • Wauw! Dat is inderdaad enorm veel wat er is gebeurd. Fijn dat dat toen allemaal gelukt is! Voor mij is het ‘normale’ leven weer begonnen en ik moet mij echt nog even een paar keer gaan aanzetten tot die laatste klusjes. Ik gok dat er nog wel wat weken overheen gaan voordat ik echt helemaal kan zeggen dat de klusperiode over is 😉

 2. Goed bezig!
  Ik snap je percentages niet helemaal:
  -“Mijn huidige netto salaris tegenover de netto inkomsten uit mijn investeringen”: ik neem aan dat je het andersom bedoelt: inkomsten uit investeringen / netto salaris?
  -bij paars heb je het over de netto rente. Is dat een ander getal dan de netto inkomsten uit investeringen?
  -waarom bereken je niet de saving rate?

  Beantwoorden
  • Hi Geld is Tijd,
   Goed dat je dit aangeeft, dan ga ik er de volgende keer rekening mee houden. Het is ook pas de tweede keer dat ik op deze manier mijn statistieken deel, dus voor mij ook nog een leerproces 🙂
   ik bedoel het inderdaad andersom. inkomsten uit mijn investeringen / netto salaris
   netto rente en netto inkomsten uit investeringen is exact hetzelfde. Ik ga proberen de volgende keer dezelfde termen te gebruiken 😉
   Ik bereken wel degelijk mijn saving rate, maar ik vind dit niet altijd zoveel zeggen. Het fluctueert namelijk nogal per maand. Zo had ik vorige maand een saving rate van 43% en afgelopen maand -700% (6,16% als je de verhuizing niet meeneemt…) Daarom bereken ik dit percentage enkel per jaar. En zelfs dan komen hier twee getallen uit. Eén op basis van enkel mijn salaris en een op basis van mijn salaris, vakantiegeld, belastingteruggave etc.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.