Op vakantie

Het is juli, dus hoogste tijd om ook eens van het weer te gaan genieten. Vanochtend ben ik vertrokken, maar aangezien het nog steeds begin juli is, kunnen er nog best wel wat vakantie-bespaartips tussendoor.

Citytrip
Afgelopen jaar ben ik op citytrip geweest en heb daar de het nodige gezien. In twee weken tijd heb ik Parijs, Rome en Barcelona bezocht. Dat klinkt als een hele dure vakantie en voor mijn doen was dat het ook, maar effectief heb ik toch maar €1100 uitgegeven. Dat zit hem vooral in voorbereiding, op tijd zijn en zelf doen. Hier wat tips voor een hele gave en naar verhouding goedkope vakantie:

Wees op tijd
Wanneer je een ticket vroeg boekt, scheelt dat veel geld. Last minute boeken is van twee tot drie keer zo duur. Achteraf heb ik onze vliegtickets vergeleken. In plaats van de nu betaalde €245 aan vliegtickets (Parijs – Rome, Rome – Barcelona – Barcelona Parijs) zou je een week voor vertrek daar €500 aan kwijt zijn. Tja, dan loont 4 maanden van tevoren boeken zeker.
Ook de Thalys voor de retour naar Parijs was goedkoop. €70 in plaats van €217. Dat scheelt toch serieus geld!

Uitzoeken uitzoeken uitzoeken
Wie vind ook dat de goedkoopste vliegtickets uitzoeken een ramp is? Ik denk wij allemaal. Websites spelen daar slim op in. Ik heb gebruik gemaakt van cheaptickets.nl. Een hele slimme website waar je eenvoudig aan kan geven welke dag, tijd en luchthaven je wilt hebben. Maar dan moet je nog een stapje verder gaan. Want Cheaptickets ontvangt een commissie voor elke boeking die zij doen en de voorwaarden zijn niet altijd even gunstig. Bijvoorbeeld dat er nog €25 boekingskosten bijkomen en bagage niet standaard mee kan. Ik ben dus na het vergelijken op deze geweldige site naar de website van de goedkoopste luchtvaartmaatschappij gegaan. Daar heb ik nogmaals mijn vluchten opgezocht en was de totaalprijs nog eens €25 goedkoper. Ook heb ik nog even vergeleken wat extra bagage kost (twee weken kan ik niet alleen met handbagage doen). Die prijs was net een paar euro goedkoper dan een premium ticket. Maar met zo’n premium ticket is het ticket flexibel, mag je eerder instappen etc etc. Juist vanwege de ticketflexibiliteit zijn we toen daarvoor gegaan. En nog steeds maar €245 als totaalprijs per persoon. Niet verkeerd toch 😉

Accommodatie
Voor ons verblijf in deze steden zijn we voor de iets luxere optie gegaan. De opties waren jeugdhostels of een bed and breakfast. En een jeugdhostel is leuk, maar we wilden vooral veel van de steden zien en een lekkere douche hebben op het moment dat wij wilden douchen. Daarom hebben we op AirBNB gezocht naar kamers dichtbij het centrum van de betreffende stad. En dat is gelukt. We zaten op maximaal 10 minuten lopen van het centrum. Totaalprijs: €300 per persoon. Dat is gemiddeld €25 per persoon per nacht (inclusief ontbijt). Wat ons betreft was dat een prima deal. Ik ken tenslotte hotels waar het ontbijt al €20 is. Ook hier geldt weer: wees op tijd! Hoe eerder je boekt, hoe meer keuze je hebt. Ook de goedkopere keuzes zijn dan nog beschikbaar.
Wat wij vooral gaaf vonden, is dat de host ons ook een beetje de weg wees. Waar moet je vooral zijn in die stad. Zo hebben we bepaalde plekjes gezien die je alleen als local weet, maar waar je als toerist niet zomaar zou komen.

Doe het zelf
Als laatste bespaartip: alles wat je niet zelf doet, kost geld. Uit eten gaan is een van de duurste dingen tijdens een vakantie. En omdat je na het ontbijt toch al snel lunch en dinner nodig hebt, kan je daar heel goed op besparen. Ons doel: minimaal eens per stad echt uit eten. Uiteindelijk is dat iets meer geworden. Maar als je eenmaal een lekker burger restaurant hebt gevonden die niet duur is, is dat ook gewoon heel lekker. En voor lunch doen supermarkten het heel goed. Je kan bij de Subway wel voor €5 een belegd broodje halen per persoon, maar voor diezelfde €5 hadden we nu voor twee personen drinken, stokbrood met kruidenboter EN uitzicht op de Eiffeltoren, het Colosseum en de Sagrada Familia.

Niet besparen op alles!
Iets wat we hebben geleerd is dat je niet moet besparen op alles. We wilden naar het Vaticaan Museum en hadden daar van tevoren al tickets voor geboekt. Die kosten in plaats van €16 wel €20. Maar die €4 scheelde ons wel drie uur wachten. Dat is het meer dan waard! Ook het Louvre, het Colosseum, de Sagrada Familia, Park Güell (ook van Gaudi) en nog meer van zulke trekpleisters hebben zulke pre-sale tickets. Ze zijn iets duurder, maar scheelt heel veel wachten. Wat mij betreft iets waar je zeker niet op moet bezuinigen!

Mijn vakantie nu
Ik zit deze week in Frankrijk. Taizé om precies te zijn. Een weekje behoorlijk afgesloten van de buitenwereld. Heerlijk! Daarna nog een weekje extra om lekker thuis te genieten.
Voor de komende twee weken zijn er nog wel wat nieuwe blogs gepland, maar zoals jullie kunnen begrijpen iets minder dan normaal.  Fijne vakantie!

 

1 gedachte over “Op vakantie”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.