Munten

Ik weet het nog heel goed. Eind 2001 kreeg iedere Nederlander de Eurokit. Een setje van alle euromunten. Om er alvast even aan te wennen. Ondertussen is Nederland behoorlijk veranderd. Betaalsystemen zijn sneller en steeds minder mensen hebben cash. Maar daar zitten toch ook wel (sentimentele) nadelen aan vast.

Spelen
Als kind zijnde speel je maar wat graag. En dat deed ik ook. Winkeltje spelen tot je erbij neervalt, spelen met de aloude Pennymaat van de Postbank en wij maakten er zelfs een spelletje van om blind te voelen welk muntje je nou vast had. Voor blinden heeft elk muntje namelijk een randje met een bepaald patroon, dus dat moesten wij zienden ook kunnen. Om het moeilijk te maken gooiden we dan Gulden en Euro munten door elkaar. Nu er steeds meer digitaal betaald wordt, zal dit ook steeds minder nodig zijn.

Feiten
Wist je dat:
– Er in 2015 totaal zo’n 111 miljard euromunten in omloop waren
– De totale waarde daarvan zo’n 24,9 miljard euro is.
– Wij het grootste deel van die munten niet meer te zien zullen krijgen: 52,2 miljard muntjes hebben namelijk de waarde van €0,01 en €0,02.

Andere nadelen
Naast het feit dat kinderen steeds minder spelenderwijs om leren gaan met geld, zijn er nog meer nadelen te noemen van het verdwijnen van het muntgeld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een scheidsrechter die z’n muntje is vergeten… Ik kan hem tegenwoordig geen munt meer lenen om te tossen. En ook voor collectes langs de deuren moet ik altijd wel even zoeken naar wat muntgeld. Want om heel eerlijk te zijn heb ik het bijna niet meer. De kerk heeft daar al jaren een oplossing voor in de vorm van collectebonnen. Die kan je over het algemeen zelfs nog van de belasting aftrekken. Ook tijdens de nieuwjaarswensen van de krantenjongens kan ik eigenlijk niets meer geven. En als oud krantenjongen vind ik het toch wel jammer dat ik niets meer mee kan geven. Want een beetje krantenwijk leverde mij al snel een paar honderd euro op aan nieuwjaarsfooi. Dat gun je de ander toch ook!

Grappen uithalen
En wat ik misschien nog wel het meest jammer vind, is dat we geen goede grap meer uit kunnen halen. Mijn vriendin vierde afgelopen weekend een feestje en kreeg van haar vrienden heel veel muntjes. En jawel, geduld is een schone zaak. De foto van deze blog is de manier waarop zij die muntjes kreeg: volledig ingevroren… Een ijsberg vol muntjes. Dat zijn toch wel de mooiste grappen die je uit kan halen met muntjes.
Ik heb ook wel eens een bus Pringles volledige in muntjes gewikkeld. Het cadeau leek (wat gewicht betreft) heel wat. Wat een tegenvaller als het dan een bus Pringles is met €10 aan €0,05 en €0,10.
Of als grap wat muntjes op de straat is vastlijmen om reclame te maken voor je zaak. Zulke goede lijm wil iedereen wel hebben!

Voordelen
Maargoed, al met al zijn er de nodige nadelen, maar ook zeker een hoop voordelen. Al dat ‘blikgeld’ hoef ik tenslotte ook niet meer mee te zeulen in mijn portemonnee die steeds groter werd. Je kan bijna overal betalen met je pinpas, dus meer dan wat pasjes en een tientje heb ik niet meer bij me. Dat past perfect in mijn Secrid. Losse munten eindigen vaak in mijn broekzak en thuis in een potje. Daardoor gebruik ik mijn Secrid al ruim 3,5 jaar, terwijl een normale portemonnee bij mij slechts een jaar of twee meeging. Ook past deze veel mooier in mijn colbert die ik dagelijks draag voor mijn werk. Er zitten dus wat sentimentele nadelen aan een muntloze toekomst, maar eigenlijk heb ik die muntjes nog geen dag ECHT gemist.

1 gedachte over “Munten”

  1. Hier ook een cashloos iemand ;-). Als ik naar het verre buitenland reis (lees: Duitsland) dan moet ik er altijd aan denken wat cash mee te nemen. Een tijd terug in de VS ook. Resultaat is dat ik in mijn Secrid nog een paar dollarbiljetten heb en een tientje in euro’s. Muntgeld vaak los in mijn broekzak maar meestal laat ik het thuis op de plank liggen. Ik heb het hier in Nederland toch niet nodig…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.