Veel te warm!

Alles is van slag. Het hele land ligt op z’n gat, want het is gewoon te warm. Heel Nederland, waaronder dus ook ik, hebben te maken met een flinke hittegolf. ’s Ochtends om 10 uur is het vaak al boven de 30 graden en records die al 75 jaar stonden zijn verbroken. Nederland in de hittegolf. Vandaag wat opmerkelijke feitjes, leuke plaatjes en vooral een kort blogje. Snel weer wat verkoeling zoeken.

Ik ga naar het buitenland!

Tja, waar iedereen normaal naar Frankrijk of Spanje gaat om de warmte en het lekkere weer op te zoeken, gaat nu juist iedereen die kant op voor wat verkoeling. Wat lekker is het daar op dit moment. Gewoon een graad of 25 / 30. Prima vertoeven vergeleken met hier.

Ik denk dat ik trouwens maar naar Belgie of Duitsland ga. Volgens de kleurencodes is het daar heerlijk cool!

Zoeken naar verkoeling in de trein

Ik schreef het afgelopen week al. Ik ben DOL op de trein. Daarbij is het met die hitte ook prima mogelijk om wat verkoeling te zoeken. Tenminste, dat denk je dan. Soms het je het idee dat het net een sauna is in dat gele monster. Tip: Loop nog even een coupé verder. Het is één van de geheimen van de treinen in Nederland. Coupés hebben verschillende temperaturen. Zo zijn die dingen ooit ontworpen. Best stom, want vaak stap je in en daar blijft het bij. Maar de echte treinkenner loopt dus vaak even door de trein om de ideale temperatuur te vinden voor zijn of haar reis. Het hele artikel over dit NS geheim is hier te lezen.

Thuis werken of op kantoor

Ieder z’n voorkeur. Bij onze vorige hittegolf heb ik op de warmste dag thuis gewerkt. Met enkel een korte broek aan en m’n voeten in het koude water, was het nog enigszins uit te houden. Met deze extreme temperaturen kies ik dan toch maar voor een gekoelde omgeving. Het stukje naar het station fietsen om 7 uur ’s ochtends is nog lekker, maar daar stopt het dan ook wel weer. Het is vooral dus goed om te kijken naar de verschillende aspecten van je werk. Wat zijn de kledingvoorschriften, is er een airco aanwezig en ga je het een dag uithouden. Voor de borrel na het werk moet ik wel bekennen dat ik een korte broek en slippers meeneem. Anders is het echt niet uit te houden…

Het stroomverbruik schiet omhoog

Met deze warme dagen willen we allemaal de koelte opzoeken. En dat zien we in het stroomverbruik. Gemiddeld is die de afgelopen dagen 10% gestegen. Vooral alle airco’s en ventilatoren dragen hieraan bij. Wist je dat die airco zo’n €1,80 verbruikt als die 8 uur draait? En in Nederland valt dat allemaal wel mee. Maar bijvoorbeeld Frankrijk heeft hier echt problemen mee. Er is geen water meer dat gebruikt kan worden om te koelen in de kernreactoren. Ook waterkrachtcentrales hebben het er moeilijk mee, omdat rivieren een stuk droger zijn dan normaal. Kortom: er kan minder energie worden geproduceerd, terwijl de vraag wel oploopt.

Let op het waterverbruik

Hoewel het natuurlijk logisch is dat er meer water verbruikt wordt op zulke warme dagen, roepen waterbedrijven ondertussen al op om niet teveel te gebruiken. We verbruiken namelijk miljoenen liters extra per dag, wat ervoor kan zorgen dat we een veel lagere waterdruk hebben of zelfs eindigen met bruin water. Vooral tijdens de spitsuren is het belangrijk om bewust om te gaan met het water.

Gewoon accepteren

Mijn tip voor deze laatste extreem warme dag: accepteer het gewoon. We kunnen er tenslotte toch niet zo heel veel aan veranderen. Niet teveel inspannende dingen doen, op jezelf en op anderen letten en vooral accepteren dat het warm is. Wat dat betreft zijn we heel goed in klagen, maar we verspillen alleen maar ons goeie humeur ermee. Voor zulke temperaturen gaan we normaal naar Zuid-Spanje. En nu we het hier hebben is het opeens niet goed meer? Binnenkort is het weer voorbij en is het ook niet goed. Daarom het er nu maar lekker van nemen en tot in de late (warme) uurtjes genieten dat het ook in Nederland best lekker weer kan zijn. Gewoon vakantie in de eigen achtertuin 🙂

2 gedachten over “Veel te warm!”

  1. De kosten van een airco zijn flink inderdaad. En een airco creëert ook weer extra warmte. Niet fijn als veel inwoners van een stad – waar het sowieso al warmer is dan op het platteland – er allemaal eentje gaan gebruiken. Dan wordt het nog warmer.

    Beantwoorden
  2. Als iedereen zonnepanelen op zijn dak zou leggen hebben we meer dan genoeg stroom voor airco’s.
    Ook voor de toekomst handig als we van het gas af moeten, dan neem je een warmtepomp die in de winter kan verwarmen en in de zomer koelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.