Mijn bedrijfje

Ik heb wel eens een presentatie gehad van een kredietbeoordelaar. Hij vertelde: “Er komen regelmatig bedrijven bij mij om krediet vragen. Ik kijk naar het ondernemingsplan en moet helaas vaak nee verkopen.” Hij wilde die kredieten heus wel graag verstrekken. De plannen waren leuk, goed, innovatief en noem maar op. Maar financieel klopte er geen snars van. Dat is de bank, die kijkt nou eenmaal naar het financiële plaatje. Ga je alles rond krijgen? Jaarlijks moesten alle bedrijven hun jaarstukken en financiële overzichten naar hem toesturen. Hoe gaat het met de kredietwaardigheid. Hoe groot is de kans op wanbetaling en moet de bank maatregelen gaan nemen. Eén bedrijf viel altijd op. Jaar in jaar uit. Het was namelijk het beste bedrijf. Goede kredietwaardigheid en alles op orde. Extra opmerking: Dit bedrijf leverde de jaarcijfers altijd als eerste aan!

Belangrijke boodschap

Deze boodschap heb ik me ter harte genomen. Een goed bedrijf dat niet te groot is zou in de ultieme situatie precies weten wat hun financiële situatie op dat moment is. Ik zie mijn huishouden ook als zo’n bedrijf. Ik hou bij wat er inkomt en wat er uit gaat. Het liefst dagelijks, maar als dat niet lukt toch wel elke paar dagen. Ik kan precies bijhouden wat ik uitgeef, uit welk potje dat moet gaan etc. Daarbij hou ik ook precies bij wat er inkomt. Tegenwoordig is het heel makkelijk. Ik kan alles terugvinden op mijn bankrekening en hoef daar niet zo veel te onthouden. Bij de uitgaven zijn vooral de cash uitgaven nog wel eens een uitdaging.

Hoe contoleer ik dat dan?

Ik kan natuurlijk heel eenvoudig aangeven wat erin en wat eruit ging, maar wat als dat niet klopt…? Omdat ik precies weet waar ik aan het begin van het jaar mee ben begonnen, kan ik aan de hand van alle inkomsten en uitgaven precies berekenen hoeveel ik nu zou moeten hebben. Excel tabje 3: mijn geld checker. Ik noteer alle standen van mijn rekeningen en alle briefjes en muntjes in mijn portemonnee. Het is behoorlijk wat werk, maar je wordt er handig in. In het begin heb ik regelmatig mijn hersens zitten kraken wat ik ook alweer had uitgegeven. Tegenwoordig zit het zodanig in mijn systeem, dat het vrijwel vanzelf gaat. Als ik nu nog 1 of 2 keer per jaar een half uur aan het balen ben omdat ik het mij niet kan herinneren is het veel.

Wat levert het op?

Tja, voor de buitenwereld niet zo heel veel. Maar voor mijzelf zijn de overzichten erg prettig en motiverend. Ik zie mijn spaargeld en investeringen groeien. Ik zie mijn uitgaven redelijk gelijk blijven en als ik weer een grote rekening heb, zie ik in mijn potje genoeg geld zitten omdat ik die rekening al verwachtte. En elke keer ben ik op dat moment weer verbaasd bij mijn vrienden. Klagend over die ene grote rekening die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Want ja, vakantie moest ook betaald worden en deze maand moest ook …. betaald worden. Vul maar in en waarschijnlijk herken je het om je heen. Over het algemeen hebben mensen aan het einde van hun geld nog een stukje maand over. Wat zou het toch mooi zijn als iedereen iets bewuster bezig was en daarmee geld over zou houden aan het einde van de maand.

Hoe precies is jouw financiële administratie?

2 gedachten over “Mijn bedrijfje”

 1. Dat is ook mijn allerbelangrijkste advies aan mensen altijd: zorg dat je weet wat eruit gaat en wat er nog gaat komen aan rekeningen! Alleen als je het onder controle hebt, kun je financieel verder komen.

  Goed stuk weer!

  PS: ik had bij deze titel een heel ander stuk verwacht. 🙂 Wat voor bedrijfje heb je? Hoe ga je het verder aanpakken? Ik ben heel benieuwd!

  Beantwoorden
  • Ik heb (nog) helemaal geen bedrijfje. Ik ben in loondienst en dat bevalt me op zich prima! Ik behandel alleen mijn financiën wel alsof ik een bedrijfje ben. Op de eerste van de maand wordt de balans opgemaakt. Hoe is de balans ten opzichte van de vorige maand. Welke betalingen moeten nog binnenkomen/gedaan worden etc. In januari is het altijd nog net ietsje meer werk. Naast het maken van alle jaarcijfertjes, volgt ook weer een schone versie van mijn administratie excel. Waar nodig krijgt hij een update, alle formules worden weer bijgeschaafd en alle transacties beginnen weer leeg. Net zoals bij een bedrijfje zijn voor mij die jaarcijfers dus ook heel belangrijk.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.