De harde cijfers: hoe ver ben ik in mijn doel halen

Rekenen

Minder werken vergt heel veel berekenen. Wat komt er op dit moment allemaal binnen, wat geef ik allemaal uit, waaraan geef ik zaken uit, wat is mijn grootste kostenpost, hoeveel heb ik gespaard en ga zo nog maar even door. In deze blog ga ik mijn best doen mijn overwegingen in mijn berekeningen uit te leggen. Daarnaast natuurlijk de hamvraag: hoe ver ben ik al?

Definities

Om mijn berekeningen later in deze blog te snappen, is het belangrijk om even mijn eigen definities op te schrijven. Let op, ik ben nog steeds geen financiele jongen, dus de echte kenners onder ons zullen zich naar schrikken. Heb je tips, stuur ze gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Grote kans dat ik er nog wat van kan leren.

 • Startsalaris
  Dit is het bruto salaris waar ik in 2014 mee begonnen ben. In mijn overweging is dit een belangrijk bedrag: Ik kon er toen mee rondkomen, ik kan er nu nog steeds mee rondkomen en ik wil er straks mee rondkomen.
 • Huidig salaris
  Het bruto salaris wat ik op dit moment verdien. Dit wordt als het goed is steeds hoger. Ik kan dus elke salarisverhoging meer sparen, zolang mijn uitgaven maar gelijk blijven. Dit bedrag gebruik ik zowel in een bruto als netto variant.
 • Kosten crowdfunding platform
  Elk platform berekend kosten voor hun diensten. Op een enkeling na, worden deze kosten later ingehouden. Deze kosten schrijf ik direct af op het moment dat ik het geld overmaak (ook al wordt het dan nog niet direct / volledig afgeschreven).
 • Bruto renteopbrengst
  Het bedrag wat ik elke maand aan rente ontvang, zonder rekening te houden met de kosten van de crowdfunding platformen of belastingen
 • Netto renteopbrengst
  De renteopbrengsten van de platformen waar de kosten per platform en belastingen af zijn gehaald. Let op dat afschrijvingen hier niet in mee zijn genomen!
 • Afschrijvingen
  De afschrijvingen is het totale nog uitstaande bedrag dat ik door mijn defaults niet verwacht nog terug te ontvangen.
 • Doel renteopbrengst
  Ik heb het doel voor mijn maandelijkse bruto renteopbrengst gelijkgezet aan het bedrag van mijn bruto startsalaris. Ik kon daar goed van rondkomen en hoop dat in de toekomst ook te kunnen. Daarnaast betaal je er uiteindelijk minder belasting over, dus als het goed is houd ik er meer van over.
 • Doel spaarbedrag
  Om mijn “doel renteopbrengst” te behalen, moet ik natuurlijk bepaald eigen vermogen hebben op mijn 50e. Ik ben er vanuit gegaan dat ik 6% rendement per jaar kan realiseren. Dat is behoorlijk optimistisch, maar zeker niet onrealistisch.
 • Maandelijkse uitgaven
  De uitgaven die ik afgelopen maand heb gedaan. Dit kan een vertekend beeld geven, omdat ik zoveel mogelijk rekeningen per jaar betaal. Dit scheelt namelijk vaak een paar euro.
 • Jaarlijkse uitgaven
  Alle uitgaven die ik in een heel jaar heb gedaan, exclusief uitgaven aan crowdfunding.
 • Maandelijkse salaris inkomsten
  het bedrag wat per maand op mijn rekening wordt gestort.
 • Jaarlijkse salaris inkomsten
  Mijn maandelijkse salaris inkomsten bij elkaar opgeteld. Dit is zonder vakantiegeld, bonussen, belastingteruggaven etc.
 • Jaarlijkse inkomsten
  Alle inkomsten die ik in een jaar heb. Salaris, vakantiegeld, bonus, overuren, teruggave van energie/water rekening, etc.

De berekeningen

Voor mijn statistieken heb ik de volgende berekeningen gemaakt:

 • Bruto voortgang tov initiele inkomsten  = bruto renteopbrengst / bruto startsalaris
  Deze berekening gebruik ik als leidraad. Als ik op m’n vijftigeste net zoveel inkomsten heb als toen ik begon met werken (en dus het percentage >100% is) kan ik dus stoppen met werken. Zoals mijn berekeningen nu zijn, kan dat op mijn 50e.
 • Bruto voortgang tov huidige inkomsten =  renteopbrengst  / bruto salaris
  Een niet zo’n belangrijke berekening, maar altijd wel leuk om te zien. Hoeveel rente ontvang ik nu tov mijn huidige salaris.
 • Netto rente tov huidige netto inkomsten = netto renteopbrengst / netto salaris.
  uiteindelijk zullen mijn netto rente inkomsten gelijk moeten zijn aan mijn maandelijkse salaris stortingen op mijn rekening. Ik verwacht hier eerder die 100% te behalen, omdat ik meer belasting betaal over mijn salaris dan over mijn vermogen.
 • Netto rente tov uitgaven = netto renteopbrengst / maandelijkse uitgaven
  Dit is misschien wel een van de belangrijkste berekeningen. Want zodra deze boven de 100% is, kan ik in principe al stoppen met werken. Daarbij geld ook, hoe minder ik uitgeef, hoe hoger het percentage. Hier zijn de onderwerpen sparen en besparen heel belangrijk!
 • Salaris spaarratio afgelopen maand = (maandelijks salaris – maandelijkse uitgaven) / maandelijks salaris
  Omdat mijn vermogen moet groeien, is het belangrijk om te zien welk deel ik van mijn maandsalaris opzij heb kunnen zetten om te sparen.
 • Salaris spaarratio year to date =  (jaarlijks salaris – jaarlijkse uitgaven) / jaarlijks salaris
  Omdat ik een aantal rekeningen, zoals (zorg)verzekering jaarlijks betaal, geeft dit percentage een iets nauwkeuriger beeld.
 • Inkomsten spaarratio year to date = (jaarlijkse inkomsten –  jaarlijkse uitgaven ) / jaarlijkse inkomsten
  Ik ga er in mijn berekeningen nog steeds van uit dat als ik eenmaal kan leven van mijn rente, ik geen rente vakantiegeld, bonussen of wat dan ook zal ontvangen. Echter is dat voor mijn spaarratio natuurlijk wel erg belangrijk.

En na al deze uitleg, de echte cijfers:

Al met al een heel mooi resultaat al zeg ik het zelf. Ik heb dit jaar ruim 50% van mijn inkomsten niet uitgegeven en ik kan 16% van mijn uitgaven al dekken met mijn rente inkomsten. Deze cijfers schommelen natuurlijk per maand, maar om eerlijk te zijn was oktober een redelijk gemiddelde maand. Volgend jaar zal mijn spaarratio wel drastisch dalen, aangezien ik dan mijn nieuwe huis van inrichting moet gaan voorzien, maar dat is pas 2017.

Wat vinden jullie van deze berekeningen? Te ingewikkeld? Om jaloers op te worden? Extra motivatie? Laat het weten!

4 gedachten over “De harde cijfers: hoe ver ben ik in mijn doel halen”

 1. Mooie cijfers hoor! Jullie zijn al goed op weg.
  Complex? Misschien, maar je heb in ieder geval genoeg parameters om je financiën goed met in de gaten te houden. Het gaat aan het einde van de rit natuurlijk altijd om “Netto rente tov uitgaven”.

  Beantwoorden
  • Het gaat inderdaad om de netto rente tov uitgaven om financieel onafhankelijk te worden. Mijn doel ligt echter op dit moment hoger. Als ik namelijk exact financieel onafhankelijk ben, kan ik tegenvallers niet opvangen en wanneer mijn maandelijkse uitgaven in de toekomst stijgen, vormt zich hier ook een probleem. Ik verwacht dus nog wel even door te moeten werken als ik eenmaal meer rente ontvang dan uitgeef, maar dat is al in de doelen opgenomen.

   Beantwoorden
  • Ik ben er ook behoorlijk trots op. Vorig jaar zat ik net boven de 30%. Het is ook allemaal te verklaren. Hoge bonus, weinig uitgaven gedaan zoals kleren etc en extra veel / bewust gespaard omdat ik volgend jaar ga verhuizen. Het wordt denk ik wel iets lager, omdat mijn zorgverzekering in december nog betaald moet worden. 42% is ook erg indrukwekkend! Daar mag je zeker trots op zijn. Ik heb het nu voor het tweede jaar pas berekend, dus ik ben erg benieuwd wat de ratio’s de komende jaren gaan zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.