Maandoverzicht juni

We zijn halverwege het jaar! Welkom in de tweede helft van 2017. Wat vliegt de tijd. Een half jaar geleden was ik net twee volle maanden aan het bloggen. Het ritme begon ik te pakken te krijgen en na mijn blog over “echt of nep” vielen de bezoekersaantallen in januari weer erg tegen. Ik had daarmee wel een goeie snaar geraakt. Met nu weer wat extra blogervaring kijk ik weer even terug naar juni. Op het eerste gezicht geen bijzondere maand. Maar als ik er eenmaal wat beter over nadenk en bedenk wat voor gesprekken en telefoontjes ik heb gehad, mag ik toch zeker wel weer tevreden zijn.

Toon initiatief
Eén of twee maanden geleden had Samen in Geld een zichtbaar probleem. Er moest nog €40 in een project gestoken worden en met een minimum inleg van €250 kon de computer dat niet aan. Ik heb toen aangeboden om mijn investering met €40 op te hogen. Dit paste binnen het budget en op die manier kan het project door naar een volgende fase. Het was dus ook zeker uit eigen belang. Afgelopen week werd ik gebeld door Samen in Geld met eenzelfde verzoek. Helaas heb ik nee geantwoord op deze vraag, maar ik was wel heel blij dat ze mij belden. Zo blijven de lijntjes lekker kort en ik heb ook weer even mijn visie op de ontwikkelingen binnen het platform besproken. Dus naast een vraag, direct ook een korte evaluatie. Voor beide partijen erg prettig. Waar dus initiatief twee maanden geleden dankbaar werd ontvangen, kan ik daar nu nog steeds vruchten van plukken. En dat met slechts één simpel mailtje.

New Funding
Vorige maand had ik het al over een nieuw platform. Ik deed wat geheimzinnig, maar ondertussen zijn ze live en is de eerste investering al gedaan: New Funding. Een nieuw platform dat zich ook richt op de vastgoedmarkt. Daar zijn ze iets breder dan Samen in Geld, omdat ook bedrijfspanden en complete bouwprojecten gefinancierd kunnen worden. Daarbij is dit platform niet alleen voor de kleine, maar ook de grote investeerder. Omdat het een nieuw platform is en dus nog een kleine groep aan investeerders ben ik erg benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen. De zekerheden zien er goed uit, maar er zijn hier wel iets risicovollere projecten te vinden. We gaan zien of de kleine en grote investeerders dit platform groot gaan maken of negeren. Ik heb in ieder geval een investering gedaan om een te kijken hoe het platform is en zich ontwikkeld. Wordt dus zeker nog vervolgt.

Beginnen met beleggen
De meest trage reeks ooit! Ik heb tot nu toe twee delen geschreven over mijn start met beleggen. Deel 1 gaat over het stellen van een doel. Wat wil je nou bereiken? En hoe ga je dit bereiken. Deel 2 haakt in op deel 1. Wat heb ik nou eigenlijk geschreven. Wat betekenen de termen en waar moet je rekening mee houden. Helaas zijn deze blogs niet zo goed gelezen als alle anderen. Dat snap ik ook wel. Niet iedereen die mijn blog volgt wil daadwerkelijk ook gaan beleggen.
Hoewel het blogtechnisch redelijk stil is geweest rondom beleggen heb ik zeker niet stilgezeten. Binnenkort zal het derde deel volgen. Mocht je graag tussendoor al iets willen weten of een vraag hebben die ik eens voor je uit moet zoeken, mail dan gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl.

Inspiratie genoeg
Toen ik begon met bloggen had ik zo’n 20 onderwerpen waar ik wel een stukje over zou kunnen schrijven. Twintig stuks! Ik vond dat echt al behoorlijk veel. Ondertussen lach ik erom. Als ik een beetje bewust om mij heen kijk is er dagelijks wel iets om over te bloggen. De ene keer is het wat serieuzer dan de andere keer. Maar uiteindelijk lukt het altijd wel om een blog te schrijven. En nu de afgelopen week was het zelfs iets extremer. Ik heb minimaal één blog per dag geschreven. Ik ga binnenkort op vakantie en om twee weken radiostilte aan te houden is ook zo wat. Het viel mij op dat er zo onwijs veel inspiratie is, dat het elke dag weer lukte om over twee onderwerpen te schrijven. Wat dat betreft barst ik van de inspiratie. Vooral tijd gaat hierin dan een beperkende factor spelen. Ik ben toch al snel een uur per blog bezig en ik red het gewoon niet om nog meer te schrijven, hoewel ik dat best zou willen. Voor nu worden de blogs dus netjes ingepland en merken jullie minder van mijn vakantie. Maar uiteindelijk word ik zelf alleen maar enthousiaster tijdens het schrijven van al die blogs.

Financiële resultaten
Na een paar maanden bloggen ben ik gestopt met maandelijks mijn resultaten door te geven. Ik vond de veranderingen zo miniem, dat het niet nodig was om daar maandelijks een blog over te schrijven. Nu een halverwege het jaar is het wel een mooi punt om eens terug te blikken naar de resultaten. Let daarbij wel op dat ik mijn verhuiskosten uit de maand februari compleet heb weggefilterd uit deze resultaten. Deze hadden zo’n sterke invloed dat alles zo ongeveer negatief zou worden. Alles wat ik dus in februari aan meubels, verf en andere verhuiszaken heb uitgegeven zijn hier dus niet in opgenomen. Meubels die daarna zijn gekocht, zoals het recente kastje en mijn eetkamerstoelen zijn wel in deze percentages verwerkt.
Sparen:
Ik heb afgelopen half jaar nog behoorlijk kunnen sparen. Ik verdeel dit altijd in twee percentages. Het percentage gespaard geld van mijn maandelijkse salaris en het percentage van al mijn inkomsten (overuren, vakantiegeld, belasting en energieteruggave, rentes etc.) Het percentage wat ik van mijn maandelijkse salaris heb kunnen sparen is 18,8%. Dat ligt dus ruim boven de aanbevolen 10% die het NIBUD aanraad, hoewel ik moet zeggen dat ik dat wat weinig vind. Ik moet dan ook zeggen dat ik na maart nog zeker €1000 heb uitgegeven aan stoelen, kasten, verlichting etc. Het percentage wat ik heb kunnen sparen van al mijn inkomsten is 39,2%. Dat lijkt erg hoog, maar ik heb bijna 300 overuren van vorig jaar uitbetaald gekregen in maart, waardoor dit percentage veel hoger is uitgevallen.
Verder is mijn buffer van een half netto jaarsalaris weer aanwezig. Dit wil ik minimaal hebben als buffer in geval van baanverlies, onverwacht hoge uitgaven met mijn huis etc. Voor sommigen een te grote buffer, maar ik voel mij hier prettig bij. Waarschijnlijk ook omdat ik simpelweg niet weet wat het kost als er iets in huis moet gebeuren… Daarnaast zijn al mijn investeringen gedaan in Crowdfunding. Daar is het nadeel dat ik niet zomaar bij mijn geld kan. In het geval van aandelen kan dit wel. Ook daarom is deze buffer relatief hoog.
Crowdfunding
Ik heb veel geïnvesteerd afgelopen half jaar. In wel zo’n 50 projecten. Volledig volgens mijn strategie om in elk project hetzelfde bedrag te stoppen. Daarbij lijkt de nieuwe strategie (hoewel die al bijna twee jaar oud is) zijn vruchten af te gaan werpen. Ik heb slechts één default erbij gekregen afgelopen half jaar. Daarmee komt mijn effectieve rendement dit jaar op 4,4%*. Dat is berekend door dezelfde situatie nog een keer te schetsen in het tweede half jaar (dus inclusief nog een default van dezelfde grootte etc.). Als ik naar de maandpercentages kijk, zaten de maanden zonder deze default tussen de 5,5%* en 6,5%*. Deze default had dus een behoorlijke impact!
*Percentage is omgerekend naar een het percentage op jaarbasis

Financieel onafhankelijk:
Uiteindelijk wil ik financieel onafhankelijk worden. Daarbij is de vraag dus simpelweg: hoeveel van mijn uitgaven kan ik betalen met mijn rente-inkomsten. Dat is over het afgelopen half jaar (exclusief die verhuiskosten in februari) 11,7%. Daar ben ik al best trots op. Helaas zit er een ligt vertekend beeld in. Zoals eerder aangegeven heb ik na februari nog ruim €1000 uitgegeven aan andere inrichting. Als dat niet meegeteld wordt, ligt het percentage dus nog hoger. Een andere vertekening is dat ik mijn verzekeringen in december voor een heel jaar betaal. De maand december haalt mijn jaarpercentage dus altijd een behoorlijk stuk onderuit. Ik ben dus nu al heel benieuwd wat de percentages over een half jaar zijn.

Hoe staan jullie er zo halverwege het jaar voor?

Beste blog
Zo na het schrijven van deze blog schrik ik weer van het aantal woorden. Bijna 1400… Excuses 😉 Het is een behoorlijke blog geworden, terwijl ik het niet eens een hele bijzondere maand vond. Kan je nagaan hoe lang mijn blog zal zijn bij een super vette maand! Tot zover weer mijn maandupdate. Op naar juli!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.